Jumaat, 30 April 2010

Measles

Nampak tak bintik2 kat muka E-ein?Gambar semalam, bintik2nya belum keluar...

Measles ataupun demam campak adalah disebabkan oleh jangkitsn pernafasan(respiratory).Penyakit ini mempunyai kadar jangkitan yang tinggi dan boleh menjangkiti ahli keluarga di dalam satu rumah yang tidak mempunyai antibody terhadap campak.Demam campak juga dipanggil rubeola(bukan rubella).

Simptom-simptom demam campak ialah demam,selsema,runny nose,batuk,dan ruam berbintik-bintik di seluruh atau sebahagian badan.

Kesan daripada ini, 1/10 kanak2 yang dijangkiti akan terkena jangkitan telinga,1/20 boleh menghidap pneumonia/radang paru-paru, 1/1000 boleh menghidap encephalitis dan 2/1000 berkemungkinan maut akibat penyakit ini.Ada juga kanak-kanak atau pesakit yang tidak mengalami komplikasi dan sembuh sepenuhnya.

Walaupun demam campak ini dianggap demam yang biasa, ia boleh menyebabkan kadar jangkitan dan kematian yang tinggi di kalangan komuniti yang tidak pernah terdedah kepada penyakit ini.

Sumber dari CDC:
Measles is very rare in countries and regions of the world that are able to keep vaccination coverage high. In North and South America, Finland, and some other areas, endemic measles transmission is considered to have been interrupted through vaccination. There are still sporadic cases of measles in the United States because visitors from other countries or US citizens traveling abroad can become infected before or during travel and spread the infection to unvaccinated or unprotected persons.

Worldwide, there are estimated to be 10 million cases and 197,000 deaths each year. More than half of the deaths occur in India. For more information on measles in the United States and worldwide, visit the Global Elimination page.

Photo kanak-kanak dijangkiti demam campak:


17 ulasan:

Diamilikku berkata...

air kelapa bagus kan untuk budak yang kena campak..sup ayam pun sama...untuk elak gatal2 petua org tua2 tido atas daun mampu..sebab bila kena campak badan akan gatal2...jadi tak selesa

Ella berkata...

ala kesiannya e-ein kena demam campak.
i pun ada dgr kalau demam campak bg minum air kelapa. tp tak taulah betul ke tak.

semoga cepat sembuh ye e-ein..

Mummy Dasy berkata...

alhai sian... tul tu try bg air kelapa, hope she get well soon..

Mama Hanim berkata...

kesian e-ein.. semoga cepat sembuh ye.. take care..

mamaaerish@eb berkata...

ooo dmm campak rupernyer... sian e-ein... get well soon dear...

mummy_ayu berkata...

ooo..e-ein kena demam campak..sian dia..letak daum mambu bawah tempat tido..org kata kasi tak gatal gatal..semoga cepat sembuh ye e-ein

ryan's luver berkata...

sian e-ein, aunti doa e-ein cepat sembuh ye! want to see cute bubbly e-in back ;)

chugie berkata...

emm kesian bila tengok anak kene demam campak ni.. bila tengok e-ein, teringat sy kat fatin yang kene demam tu jugak before ni.. ei, mmg x sanggup nak tengok. badan pun lembik je..

get well soon k e-ein! emm cat kene bg minum air kelapa lah.. biar campak tu kuar

mama_umar_maryam berkata...

ala e-ein..get well soon dear,cepat2 baik n antibodi bertmbh kuat k ;)

CatlinaFly berkata...

suhana: ha dah bg air kelapa dan jerlu sekali dgn air kelapa tu su...risau betul bila suhu dia mencanak2 naik :(

CatlinaFly berkata...

ella: mungkin sebab nature air kelapa tu sejuk..boleh sejukkan badan..masa preggie bdn sy selalu kepanasan..air kelapalah ubat dia :) (tapi minum dgn bergula dan berais lah hehee)

CatlinaFly berkata...

mummy dasy,mama hanim & eb: same here..semoga e-ein cepat sembuh..amin..

CatlinaFly berkata...

mummy ayu: hoho daun ni tak jumpe plak kat sini..nantilah tnykan staf2 sini ..thanks ye bg petua

CatlinaFly berkata...

kak aivee: macih kak..

Miss Q berkata...

x bole mandi kan?

ummumishkah berkata...

get well soon dear!
risau gak ni sbb baby pun ada bintik2 itu.. duk ingat heat rash.. ntah2 measles jugak..

paij188 berkata...

siannye.. my eldest dah penah kena. horror jugak. take care ye.

REMINDER

This blog is a personal blog and solely based from my personal life & expression. If you do not like what you see @ read, you are free to leave this blog.