Jumaat, 21 Mei 2010

Catlina's Baked Cheese Cake

Autopublished entry

Tempahan dari rakan sepejabat.Heh..aku buatkan sempena melunaskan keinginan seorg kawan yang mengidam cheesecake.....Aku pun dah lama juga tak makan cheesecake buatan sendiri, takpelah, weekend ni boleh buat.Settlekan kawan punya dulu ;)..anyway, jujurnye aku tak pueh hati dgn gambar2 ni sebab speedlite kehabisan bateri...wuwuwu tu yang gmbr gelap sket tu...pakai built in flash.

Resepi rujuk dari cheese cakes yang aku pernah buat dulu, sini dan sini.

Cookies Base
120g biskut marie biasa @chocolate (lebih kurang 12-15 keping - aku agak2 je..)
120 g melted butter


1.hancurkan biskut dgn blender
2.gaul dgn melted butter
3.tekan dlm loyang rapat2, pastu balut dgn plastic wrapper & simpan dlm fridge dulu smbil sediakan adunan kek....

Simple Cheesecake

Bahan-bahan ( Loyang 18 cm )
250g cream cheese
200cc/ml fresh cream @ plain yogurt (aku gune plain yogurt..)
2 sudu besar jus lemon(kalau tak mo masam sgt, letak 1 sudu je)
3 sudu besar tepung gandum(kalau guna tepung naik sendiri, dia akan jadi gebu sikit)
2 biji telur
90g gula

Cara-cara
1.Panaskan oven 170 degree. Sapukan loyang dgn butter atau alas dgn kertas minyak pun ok(oven paper)
2.Masukkan semua bahan-bahan ke dalam mixer atau blander. Mix biar sampai jadi cream
3.Masukkan ke dalam loyang dan bakar selama 40-45 minit
4.Setelah hampir masak atau selepas 30 minit bolehlah letak aluminium foil untuk mengelakkan permukaan hangus.
5.Bila sejuk, simpan dalam peti ais semalaman untuk mendapatkan rasa cheese cake yang sedap.

Permintaan dari kawan aku tu: potong siap2 kek ni..

26 ulasan:

nadnye berkata...

Cat, such talented lady semua boleh buat..
sedapnya dah lama tak buat cheese cake

Izan Ishak berkata...

hmmm...cat, nape pagi2 dah tayang ciskek nih? izan mmg suka sgt nih...
nak buat...nak buat...tp blm datang rajin lagi...

CatlinaFly berkata...

nadnye: hehehe bukan talented..makan punye pasal..sy ni leh baking2 je, masak lauk, haram tak tahu!(kalau utk dua org makan, bolehlah...kalau utk ramai2, tak reti!)hehe

CatlinaFly berkata...

izan: saje nak menggoda elera izan wakakaka

Diamilikku berkata...

pos ke perlis boleh tak???

Rozy berkata...

sedapnyaaa cat..
lama xwat ciskek..
macam terasa jaa kat tekak nih..

ardinihumaira berkata...

wahhh sedapnya.. nak cubala nanti. tq untuk resipi ;)

Syigim berkata...

ape ni doc cat!!!! ari tu sardin rolls ni cheesecake plak... nyummmmm...i LOVE cheesecake! nasib baik dah abis pantang. tp kalo breastfeeding elak makan cheese kan? nanti baby cirit birit? aiyo! :P

Ibu_Khalish berkata...

nampak menggiurkan. belum rasa lagi. nasib baik semalam dah makan oreo ciskek SR kalau tak haru kena lari beli...

CatlinaFly berkata...

su: bak sini address hahaha..

CatlinaFly berkata...

rozy: sy pun tak makan ni ha..org punye...hehehe(ok tipu, masa potong2, sy ada calit sikit yang kat pisau!hahahahaaha)

CatlinaFly berkata...

ardinihumaira:selamat mencuba!

CatlinaFly berkata...

syigim: hehehehe tgk bawah aa...ade trifle lagik kih kih...actually cheesecake yang dibakar, ibu mengandung dan ibu ebrpantang boleh makan rasanye.Jgn makan yang tak masak.macam sy buat kat trifle tu, tak dimasak...just mix dgn yogurt je dan tuang atas kek.

CatlinaFly berkata...

ibu khalish :heheheh kalau buat sendiri, puas dapat mkn sebijik.SR dapat sekeping jek hehehee(kalau beli sekeping lah..)

mommyYen berkata...

sedap nye cheesekek tu..hihi.lama tak jguk e-ein,semoga sihat dan ceria selalu e-ein..muahhxx..

aiDieNa berkata...

Sedapnyer cheese cake.. my fav tuu.. ikhss kalau dapat raser kan best.. ehehehee..

chugie berkata...

best nampak cheesecake tu.. agak2nye bila lah cat nk bg sy rasa ni?? hehehe

pandai ye buat cheese cake!

Ina Hashim berkata...

nyam nyam sedapnyaaa...kalo le dekat..kompem akak dah tempah

Shareen Mohd Saleh berkata...

Nampaknya bolehlah tempah cheesecake dari Cat kan? :P

blackcardomompods berkata...

mak oii cat,ur cheesecake tak burning punnnn...pergh...cayalah..i buat selalu slightly burning.

ICA berkata...

Cat, memang lah you ni serba boleh belaka... supermom sungguh. Baking boleh, photography boleh, blogging boleh...aishhh serba boleh lah...bagus..bagus...

*∽ IZAN ∽* berkata...

woho...!! sungguh menyelerakannnnnnnnnnnnnnn... !!!

rynas berkata...

cat sedaplah nampak..cat buat untuk tempahan ker..rasa ngidam jugak nie huhuhu

Nadiah Sidek berkata...

lama tak buat cheesecake sbb takde request dr hubby. kalau dia tak request, tak rajin nak buat :p. lgpun, kite tak mkn cheesecake :D

mummyseri berkata...

sungguh mengencesskan kite la :P
peberet seisi rumah ni..

Norly Saliana a.k.a Sweetmama berkata...

cat,
sy mintak resepi awak.
dah cuba & jadi.sedap sgt!!!

REMINDER

This blog is a personal blog and solely based from my personal life & expression. If you do not like what you see @ read, you are free to leave this blog.