Rabu, 5 Mei 2010

Gradually changing to Sustagen Junior..


Yep..E-ein's is back to susu lembu sejak sebulan lepas setelah hampir setahun minum susu rumusan berasaskan soya(Isomil).Kenapa aku bagi dia Sustagen?Sebab, minum Isomil, berat dia mcm slow nak naik..dah dua bulan sejak umur 11 bulan, berat badan dia statik ke 7.8kg smpilah sekarang(campur demam campak lagi...huhuhu).

Buat masa sebulan ni aku kasi Sustagen gradually 1 x sehari, smpailah sekarang aku dah bagi 2x sehari(malam sahaja)...Masa umur 9 bulan kalau tak silap aku pernah try bagi minum Dumex tapi taik dia jadi hitam and busuk giler serta tumbuh ruam kat bontot dan badan....Alhamdulillah...sejak minum Sustagen Junior 1 + Perisa Madu ni, nampak so far, tak de alergi ke rashes ke..Agaknye alergi dia dah beransur kurang..Harap2 lepas ni E-ein boleh fully minum Sustagen ni...dan..teringat pulak zaman BF dulu..kalau continue BF sampai 2 tahun, sure E-ein tak byk problem cam alergi ni dan kalau demam pun, bg susu badan, mesti cepat baik!

Oh ya..sejak baik demam, E-ein dah boleh makan 3 kali sehari!Harap2, berat bdn dia naik kali ni dgn pertambahan dia makan dan juga pertukaran susu ke Sustagen.Kadang2 aku masak nasi lembik + sayur+ lauk atau masak sup sayur+ayam atau ikan + nasi lembik...kalau ikutkan panduan pemakanan Sustagen, minum 3x sehari dgn 3x regular meals intake.

14 ulasan:

Izan Ishak berkata...

e-ein sangat hebat!
boleh makan sampai 3 kali 1 hari...alhamdulillah, selera dia dah mula bertambah...
**twin nih susah nak makan nasik. kalau makan pun ikut selera dorg je..

Ain berkata...

akak pernah bagi sustagen coklat kat sarah, tapi dia takmo pulak...

sudahnya akak kasi kat jiran sebelah....

skrg ni menten dengan dutch lady 123....

chugie berkata...

emm mmg e-ein akan makan byk lepas ni cat. jgn risau..
silap2 die bals dendam tuk masa x sihat hari tu heheh..

hope e-ein akan sentiasa sihat selalu k.. sian mama sedih!

Sha@Mama Tina berkata...

aih..minum sustagen ek.. tina ni tak mo pulak sustagen la..

mama_umar_maryam berkata...

takat ni umar mmg setia dgn susu gain plus eyeQ tuh..huhu..penah try tuka ke susu lain,tp die xmoo..huhu, gud e'ein,mamam byk2 ehh

IZAN berkata...

Anak bujang ku pun minum sustagen coklatt hu hu!

CatlinaFly berkata...

izan: tak jugak dapat full 3 x, kadang2 kul 6 petang, dah tido, tak sempat nak bg mkn malam kul 7ptg.twin tak kuat mkn takpe, janji susu minum and bdn naik :)

CatlinaFly berkata...

kak ain:yup pernah gak bg sustagen coklat tapi naik ruam lak..tgk yang perisa madu ni ok lak

CatlinaFly berkata...

chugie: tq ;)

CatlinaFly berkata...

sha: huhu tulah terai menerai ni mana susu yang sesuai..nampak gaya, ok dgn sustagen ni

CatlinaFly berkata...

mama umar: oh dah dia suke susu tu, bg tu je :)umar ye?

CatlinaFly berkata...

izan: ha..geng ni!

Miss Q berkata...

ina, jgn la touching x bole bf. nnt sy pn touching! QZ minum Excella Gold. kadang2 perisa madu, kdg2 plain. ikut availability kt kedai. Tp sy perasan ada rashes kat leher. Sy anggapkan itu sbb musim panas. Tp ex-MIL cakap, sebab susu kot. Dia pun pegi tuka dutch lady 123. sbb QZ kt kampung. x ble tgk lg perubahan rashes dia

lailasani berkata...

damia still takleh tukar lagi dr isomil tu.. try2 tukar beberapa kali tp cam ruam2 dia keluar... ni nk try anmum pulak... harap2 ok laaa...

REMINDER

This blog is a personal blog and solely based from my personal life & expression. If you do not like what you see @ read, you are free to leave this blog.