Jumaat, 14 Mei 2010

Puding karamel @ Puding gula hangus


Teringin nak makan lepas tgk kat umah Kak Dzana.Time panas2 ni makan benda sejuk sedap tau....aku tak pernah boring masak & makan puding ni!


Puding karamel

5 camca besar gula(boleh tambah kalau rasa tak cukup)
1/2 tin susu pekat manis
1/2 tin air(sukat guna tin susu)
1/2 camca teh esen vanila
6 biji telur sederhana besar

1.Panaskan gula dlm kuali leper hingga cair dan kekuningan(jgn sampai hangus sgt, nanti rasa pahit).
2.Tuangkan gula ke dalam loyang.Biar seketika.
3.Masukkan susu, air, telur dan esen vanila ke dalam blender/mixer.Blend/mix hingga adunan sebati.
4.Tuangkan adunan puding ke dalam loyang tadi.
5.Kukus dalam pengukus dan jgn lupe letak aluminium foil atas loyang supaya air dari penutup kukusan tak jatuh dlm loyang..nanti tawar lak puding nye :)..Kukus selama 7-10 minit atau sehingga masak.

Selamat mencuba!

Ni pulak, gambar gula yang sedang dihanguskan (caramelised)...sempat lagi aku snap2 kat dapur time nih hihihi

10 ulasan:

Nadiah Sidek berkata...

cantik la gmbr gula yg dihanguskan tu! kalau tak sebut, tak tau pun tu gula hangus

CatlinaFly berkata...

nadiah: hihi..my hubby suka gak dgn gambar ni..dia bg nama, golden bubbles lak hehehe..konon2 nye lah ;)

dZana berkata...

tak prnh puding ni guna susu pekat.. nk cuba la lain kali..

CatlinaFly berkata...

kak dzana: ni yang paling mudah, sebab susu pekat memang sentiasa ada kat umah ;)..dan juga telur & gula! :)

chugie berkata...

nampak sedap.. tp saya x berapa gemar makan PC ni.. kakak saya sangat suke buat ni sebab anak2 die gemar makan.

CatlinaFly berkata...

chugie: chugie sama mcm my hubby, dia tak suke menda2 maneh2 ni :)

Uda berkata...

cantik photo gula hangus tu.. nampak cam emas tgh cair jer

MeL MikaiL berkata...

yummy sedapnya!

kak mas berkata...

eee... suka makan puding karamel ni.. menambahkan berat badan.. :D

AyuMi berkata...

wah best nya...petang ni juga nak buat! heheh...

REMINDER

This blog is a personal blog and solely based from my personal life & expression. If you do not like what you see @ read, you are free to leave this blog.