Khamis, 20 Mei 2010

Sanggul tinggi-tinggi, sampai cucur atap!

Sanggup kah?

Dah banyak blog aku baca pasal ni... yang kat bawah ni dari blog Kak Chik, thanks ye Kak Chik!:

It's a trend nowadays that many muslim Malaysian women are into the new hijab wearing i.e. wearing a shawl-like syrian style hijab. I posted on my Fb status recently stating that I too, would want to wear the syrian women hijab style with high bun but unfortunately my hair is short thus cannot tie or do a bun at all. I also received few suggestions to buy fake buns online or at Arzu, KLCC.

I used to study in an arabic-medium school and had learned that when you wear tudung, you're not supposed to show any indication that your hair is long by tying your hair really high/do a bun until men can notice the presence of your long hair eventhough you wear your cover/hijab. That defeats the purpose of wearing a hijab. However, I can't remember the hukum whether it's haram or harus or makruh.

Being curious, I googled about this sanggul arab issue and found the hadith related:

Quote::
“ akan muncul dalam kalangan umatku di akhir zaman, kaum lelaki yang menunggang sambil duduk di atas pelana, lalu mereka turun di depan pintu-pintu masjid. Wanita-wanita mereka (isteri mereka atau anak perempuan), berpakaian tetapi seperti bertelanjang (nipis & ketat). Di atas kepala mereka pula (wanita) terdapat bonggolan (sanggul atau tocang) seperti bonggol unta yang lemah gemalai. Oleh itu laknatlah mereka semua. Sesungguhnya mereka adalah wanita-wanita yang terlaknat”
- hadith riwayat Ahmad, jil.2, ms. 223.

Rasulullah s.a.w bersabda:

Quote::
“dua golongan penghuni neraka yang mana aku sendiri belum pernah melihat keadaan mereka di dunia: golongan yang membawa cemeti seperti seekor lembu lalu menggunakannya untuk memukul manusia dan juga kaum wanita yang berpakaian seperti bertelanjang, menggoyangkan badan dan berlenggang-lenggok, kepala mereka ada suatu seperti bonggol di kepala unta yang bergoyang-goyang. Mereka tentu tidak akan memasuki syurga atau mencium baunya sedangkan bau syurga itu dapat dihidu dari jarak perjalanan begitu dan begini”
–hadith riwayat Muslim. Hadith no 212-

I would say that I was tempted at first as I saw some women/celebraties/tv presenters looked really pretty wearing the syrian style hijab with high sanggul/bun. Sometimes, bila nak cantik, manusia selalu lupa pada hukum walaupun dah belajar. I am one of them. Bila nak buat benda jahat, laju je.

Anyway, in wearing hijab, niat perlukah menghalalkan cara? I dare not jatuhkan hukum or say that it is haram wearing the fake sanggul arab. However, at the moment, I'll just forget about buying the sanggul arab thingy.

Tulisan ini ialah hasil nukilan: Haslinda binti A. Karim.(rasanye dari emel, betul ye Kak Chik?)


26 ulasan:

cikbedahlaser berkata...

owhhh... hari tu ada terbaca dlm blog seseorg..pasal ni....

hmmmm camne?? tp x dosa kan??

LYaFRINA berkata...

itula... tanda akhir zaman.. lya pon ada buat n3 ni bru2 ni.. n arini ada lg sambungan drp n3 tudung bsnggul ni..

Izan Ishak berkata...

kalau izan mmg tak sanggup. nak cantik?...skrg pun dah cantik kn...natural beauty dgn gaya tudung yg biasa2 aje...hehehe...

Mama Hanim berkata...

n3 yg bagus..tq2..

Anje a.k.a Mama_Aqish berkata...

kiter tak pernah bersanggul sebab rambut pendek...

Ummi Aisyah berkata...

sejak akhir2 ni, sume citer pasal sanggul :)..umat akhir zaman, bila matlamat menghalalkan cara~pakai camner pon jadilah asal dapat tutup rambut~macam2..

Uda berkata...

seriusss.. uda tak sanggup.. nampak cam kepala alien.. sorry laaa..tu pada pandangan uda..
teringat pulak.. dulu masa form 5..ada cikgu suka pakai tudung sanggul tinggi macam ni.. memang nampak sebijik cam sarang tebuan.. asyik jadik bahan ejekan murid2 jer..

Normaliza berkata...

salam..
kadang2 sebab nak berfesyen,halal haram sume tolak tepi..

Diamilikku berkata...

dari FB cat...su ada baca dalam FB dia.....

Tanpa Nama berkata...

-you're not supposed to show any indication that your hair is long by tying your hair really high/do a bun until men can notice the presence of your long hair eventhough you wear your cover/hijab-

Bukankah kalau kita biar rambut nampak leper kita juga sebenarnya sedang bagi indication yang rambut kita pendek? Sama je dengan konsep di atas..

Saya insan yg tak tinggi ilmu agama. Tapi saya rasa hadis tu merujuk kepada perempuan yang tak pakai tudung ikat sanggul tinggi untuk berbangga dengan kecantikan rambutnya.

Kita tak patut baca hadis dengan pemahaman sendiri. Kena rujuk pada yang arif.

Maaf kalau komen saya buat sesiapa marah, tapi saya tak nampak ada sumber rujukan kepada orang yang lebih arif ilmu agama dalam entry ini.

Sekadar pandangan.

CuppyCakeMommy berkata...

tapi cantikkan ..heheh

CatlinaFly berkata...

cik bedah: wallahualam...tak pasti..kena tny yang lebih arif ni :) ..

CatlinaFly berkata...

lya: itulah :) sy sekadar share ape yg sy baca

CatlinaFly berkata...

izan: tu lah dosa atau tidak, bag sy ini tetap pesen yang pelik.sy memang tak berkenan pon :)

CatlinaFly berkata...

mamam hanim: kredit kepada empunya entry yang asal :) sy just copy paste je

CatlinaFly berkata...

anje: :) wallahualam..mungkin maksud entry ni, kalau rambut dah pedek tak yah nak pakai sanggul palsu/rambut palsu nak wat ala2 panjang..

CatlinaFly berkata...

uda: uda sama taste dgn saya!hehehe

CatlinaFly berkata...

normlaliza: wallahualam...Alla itu Maha Mengetahui

CatlinaFly berkata...

su" iye?nanti nak cari gak ah :)

CatlinaFly berkata...

tanpa nama: err...saudara/saudari berhujah dgn sy ke?bukan sy pemilik asal entry ni..wallahualam..nanti sy cuba tny kawan2 ustaz/ustazah..maybe my blogger friend ustaz cahaya boleh tolong nanti :)

CatlinaFly berkata...

siti: hihi tak cantik bg sy siti..cam alien movie tu je hehehe

kakchik berkata...

salam catlina.
terima kasih ya sebab sudi memanjangkan tulisan Haslinda A.Karim ini. kakchik menerimanya melalui FB bukan email. semoga memberi peringatan kepada kita semua.

kakchik berkata...

catlina, ini kakchik share artikel isteri ustaz Zaharuddin yang arif tentang hukum hakam berbanding kita semua. harap semua pakat baca artikel dia yang berkaitan dgn tulisan Haslinda di atas dan juga fesyen pakaian muslimah terkini. jangan guna logik akal kita je.

http://ummuhusna99.blogspot.com/2010/05/buat-muslimah-yang-dikasihi.html

blackcardomompods berkata...

baru nk mentry,wondering gak,deme buat camna,now i know le..deme pakai sanggul palsu.tq for sharing!

IZAN berkata...

ada gak dapat foward mail pasal nih.... tak di nafikan.. memang kalau tengok style orang pakai camni mata leh terpaku gituhhh

kucingorengemok berkata...

sebenarnya kan, kita tak nampak mana cantiknya pakai rambut tinggi2 tu... kelakor ada le, hehe >:)

REMINDER

This blog is a personal blog and solely based from my personal life & expression. If you do not like what you see @ read, you are free to leave this blog.