Isnin, 21 Jun 2010

Dulce de leche

Yezzaa....penyakit La Dolce telah melanda diriku ini hahahaha....projek yg bermula pukul 6 petang semalam, dan berakhir jam 10 malam!Dengan kata lain, la dolce juga ialah projek yg boleh menghabiskan gas dapur anda!!!Nama sebenar la dolce ini ialah dulce de leche (pronounced as dool-say duh LAY-chay )...mula-mula tgk kat blog Kak Hana,aku tertanya-tanya...ni dodol omputeh ke hape?hahahahahaaaa....

Credit to Kak Along Roz , Wendy dan Kak Hana...tunjuk ajarku - sifuu!hihi!(Ha..jom tengok kat blog Wendy kat sini,siap ada step by step lagik!

Bahan-bahan
  • Susu pekat manis
  • Pengukus
  • Air

  • Cara-cara
  • 1.Buangkan kertas pembalut tin susu pekat manis tersebut.
  • 2.Masukkan tin susu ke dalam pengukus. Letak ditengah2 rack. (hana baringkan tin). Isi air sehingga paras tin susu tenggelam.
  • 3.Tutup pengukus dan kukus selama 3jam atau lebih! lagi lama kukus, kaler akan makin gelap. Pastikan air kukusan tidak kering. Jika tak cukup, masukkan air panas.
  • 4.Tunggu sejuk baru buka penutup tin.
  • 5.Keluarkan dan simpan dalam botol jem atau bekas yang bersesuaian sehingga saat hendak digunakan.

Catlina's comments:Cara lain utk buat dulce ni:aku google-kat sini.

UPDATE from kak Hana: from wikipedia >> A home-made form of dulce de leche is sometimes made by boiling an unopened can of sweetened condensed milk for 2 to 3 hours (or 30 to 45 minutes in a Pressure cooker), particularly by those living in countries where it cannot be bought ready-made. It is dangerous to do this on a stove: if the pot is allowed to boil dry, the can will overheat and explode.[2]

Hehehe..cuba baca ayat explode tu!Bahaya sungguh bikin la dolce nih!Ada byk pendapat tentang cara buat dulce ni sebnanrnye..kena rajin google/yahoosearch!Tapi kan, la dolce aku tak pejal pun...dia jadi ala2 krim gitu..huhu...sepatutnye rupe dia camne eh?Sempat colek jari sikit tadi...rasa dia mcm gula-gula caramel toffee. Aku takdok bekas/botol jem-botol biskut raya adalah...(melampau lak nak guna hahahaha!)...aku guna bekas aiskrim baki aiskrim goreng tu hari...bolehlah deeee.....

Info :

Info dari kak Hana:dulce de leche ni dikategorikan sebagai jem/spread dan sedap dimakan bersama ngan roti, biskut, wat kek, brownies, aiskerim, pancake, toast, muffin, dessert..

Dulce de leche is the most common name for milk caramel in Spanish. Made as both a thick jam and a caramel candy, it is prepared by slowly heating sweetened milk to create a product that derives its taste from caramelised sugar. Its origin is widely debated, and it remains popular throughout Latin America, including in the Southern Cone, where it is known by this name in Argentina, Uruguay, Paraguay and Costa Rica; in Chile (where it is known as Manjar); in Peru, Ecuador and Colombia (where it is known either as Manjar Blanco or arequipe depending on regional variations); in Mexico (where it is known as Cajeta); and in Brazil (where it is known by its Portuguese name Doce de Leite).

A French version, known as confiture de lait is very similar to the spreadable forms of dulce de leche. A Norwegian version, Hamar pålegg ("Hamar spread"), better known as HaPå, is a relatively thick and not so sweet commercial variant.

25 ulasan:

kak mas berkata...

sedap ke la dolce ni catlinafly? nmpk kaler mcm sedap la sapu kat roti gardenia tu.. :)

rynas berkata...

wah buat sendiri..cam best jer...

reitak berkata...

mmm mcm best je...KIV to try :)

CatlinaFly berkata...

kak mas: pernah makan gula2 toffee?mcm tu lah rasa dia..nama lain bg dulce ni ialah toffee atau caramelised milk ;)..agak manis bg sy...maybe sy akan buat kek later dgn dulce ni :)

CatlinaFly berkata...

rynas: mudah je..tu yg sy buat tu..kalau susah2 ,sy pun malas!hihi..(amaran: boleh mengabihkan gas dapur anda!)

CatlinaFly berkata...

reitak: :) ha..try try try!dgrnya sapu roti pun best..petang nanti suruh hubby beli roti ah..

cikbedahlaser berkata...

wow... x pernah taw pon pasal ni...menarik..

rose --{@ ibuRafiq @}-- berkata...

sy pernah tgk jimmy oliver buat nih..

dia kate leh jadi penggati kepada caramel..

besnye..nyam2..

rose --{@ ibuRafiq @}-- berkata...

typing error: Jamie Oliver...huhuhu

e.l.i.s.s.m.i.e berkata...

oh buleh buat sendiri yer..hehehehe

Kaklong @ Izan berkata...

Nak test buatlah...tp takleh lah mknselalu yerk...sure kn kencing manis pas ni....hehe...

Ieda Al-Habsyi berkata...

wow! dasat dan senang lah, macam best ni, rasa nak buat gak leh makan ngan rotikan, thanxx dear share semua neh, heheh :)

The Womanish berkata...

3 jam ke? confirm habis gas dapor nih heheheeee....

kalau zaman dolu-dolu takde dapor gas, sure hitam legam tin susu tu kan...hihihihiii (please image)

anyway, memang sedap ni..

hana berkata...

naa... cantik la kalernyer! hentah lah! aritu ms akak google tuh pong jumpa mcm2 pesen! ader cair, ader pekat! tp rasa dier sedap kan na kan.....

mariaariffbaby.com berkata...

rajinnya awak catlina..

macam peanut butter la..
but its smooth tekstur..

ummumishkah berkata...

nampak sgt sedap.. nak cuba jugak lah!

chugie berkata...

ape lah agaknye rasanye kan cat?

something new pada sy.

CatlinaFly berkata...

cikbedah & rose: betul..memang caramel lah ni..milk caramel :) guna nama dulche de leche bagi gempak sket!hahaha

CatlinaFly berkata...

eliss % kak izan: :)..ha ah buat sendiri..just tinggal atas dapur pastu buat lah keje2 lain..tapi make sure air dia tak kering la..:) yg sy buat..air dia tak kering, bila dah kurang dlm seinci, sy top up lagi air tu...

CatlinaFly berkata...

ieda: ha ah..leh makan dgn roti, biskut, kek, muffin , pancake eskrem..bla bla..hehehe sy pun sebab tertarik lah ni yg cuba ni

CatlinaFly berkata...

the womanish:hehehe tulah, better buat 2-3 tin sekaligus, kalau tak nak membazir...

CatlinaFly berkata...

kak hana: sedap tapi takleh makan selalu, leh kencing manih nih!..wat cicah2 je kak hana :)..jgn wat cicah keropok lekor, dah la hahahaha

CatlinaFly berkata...

maria ariff: hehehe peanut butter, minus the peanut tau!:)

CatlinaFly berkata...

ummu mishkah: hahahaha sorg lagi bakal terjangkit dgn la dolce nih!

CatlinaFly berkata...

chugie: pernah tak makan gula2 caramel toffeee?yg gula2 kita leh kunyah tu..atau contoh mudah, e-clairs!!!

REMINDER

This blog is a personal blog and solely based from my personal life & expression. If you do not like what you see @ read, you are free to leave this blog.