Rabu, 14 Julai 2010

Dulce de leche ways

Morrrrrninggggg!!!Saje nak kongsi beberapa cara kita nak modified dulce de leche dlm baking dan makan2 ;).Semuanye aku jumpe dlm yahoo search.

Bread spread
Topping
AiskrimFilling
Kek

Kat oversea, siap ada ready made dulche de leche..tak jumpe lagi kat Malaysia rasanye..:)

Info:

Dulche de leche ialah caramelised milk.

Satu keluarga dgn dodol, kerana dodol ialah caramelised coconut milk :)

Tempoh memasak/kukus/rebus dulche de leche(home made-guna susu pekat tin), ialah 3- 4 jam.(masih peringkat creamy liquid pada tempoh ini-mengikut yg sy pernah buatlah...)

Semakin lama kita masak dulche de leche, ia akan jadi semakin pejal.

Rasa mcm toffee .Cuba beli toffee candy yang 4 biji 20 sen tu.rasanye mcm tulah :).

Home made dulche de leche mempunyai jangka hayat sehingga tarikh luput susu tersebut.Sumber dari Kak Along Roz. :)




4 ulasan:

The Juggling Queen berkata...

yumm!

mummyseri berkata...

alhamdulillah eein da sihat ek..
best lah byk cara kite leh gunakan dulce nikan..
nnt kalo next bikin dulce hrp jd yg pekat sikit..yg aritu cream aje..cair jek..

e.l.i.s.s.m.i.e berkata...

tak try2 lagi nak buat ulce de leche ..terliur tak hengat bila ternampak :)

Sidratul Muntaha berkata...

camni nak buatlah dulche de leche cheesecake plak!
yuhu!

REMINDER

This blog is a personal blog and solely based from my personal life & expression. If you do not like what you see @ read, you are free to leave this blog.