Isnin, 19 Julai 2010

Petua menghalau semut

Hehehe..bukan aku nak bagi petua , aku nak tny kalau2 ada antara kawan2 yang tau petua/tips tak nak kasi semut masuk rumah???

Setakat ni aku guna spray shieldtox dgn ridsect jek..tapi tulah...membuatkan lantai berminyak2, dan not safe for babies & environment kan.Kalau kat dapur yg dihurung semut, tensinya aku...macam tghari ni, petang semalam aku baru je mop lantai bagai, hari ni semut ada lagi..wooo woo wooo..sakit ati aku...lepas spray of course ler sume bertaburan kat lantai...nak kena sapu balik..rasanye dlm seminggu ni 3-4 kali kena serang semut, walaupun takde tumpah ape2 kat lantai...kadang2 semut tu gi landing baik punya kat dalam peti sejuk pun dia nak masuk...haih....

Amacam?korang ada petua yang tradisonal & eco-friendly tak?Sharelah jom!

14 ulasan:

mummyseri berkata...

salam catlina..
dulu uma kite mmg byk jugek semut..pntg ada tumpah manis sikit..kejap aje..sama kes kalo xde benda manis pape pon eh dia dtg gak ziarah kite..so try cari ubat serbuk semut..

dpendekkan cite kwn kite bg ubat serbuk semut ..(yg ada org jual kt pasa malam ke kt mana2 ke .yg jerit2 ubat tikus, ubat semt..rasanyalah....taktau namanya tapi mmg mujarablah..caranya tuang serbuk tu kt koloni mana tempat berkumpul semut..kwn kite ckp campur dgn gula 3-4 sudu.. esoknya mmg tak de dah semut dtg ziarah uma kite.. n smpailah skrg..

CatlinaFly berkata...

salam seri, dah beli ubat semut tu dan dah letak..dua hari lepas raanye, ayah mertua bagi.sekali tulah hari ni datang lagi daa...huhuhu semut ni kebal kot

Ummi Ummair berkata...

huhu..umah saya pn sama ada semut.semut zaman milenium ni dh x kira bnda manis ke apa dia main kerumun je.bkn mcm semut zaman mak2 kita dulu, hnya msuk dlm balang gula.hehe..dh try jgk yg tabur n yg gores kt lantai (mcm kapur tulis tu) tp x dilayannya. sekejap je dia xde pstu dtg blk. :)

CatlinaFly berkata...

sajirah: ha ah betul2...kekadang botol air masak pun ada semut..panas agaknye, semut haus hehehe

m-i-o berkata...

hi there! :P

memang betul tau. semut zaman sekarang bersifat survival. ada ke patut, kat mangkuk yang dah cuci bersih pun dia bleh kerumun? sungguh tak paham! dalam balang susu tepung pun dia masuk, tp dalam balang teh dia tak serbu pulak. botol madu pun dia tak kacau. ada sesapa boleh eksplen fenomena ini??!

sy ada baca satu petua, dia kata letak hirisan kulit timun kat tempat laluan semut. sungguh organik bunyinya, kan? tp sy tak pernah try, sebab lepas sy tabur ubat serbuk semut tu, semut dh tak datang lagi.

CatlinaFly berkata...

hi mio!salam kenal!timun ye?nanti sy cuba..betul..sakit hati bila pinggan mangkuk dah bersih pun dia kerumun, agaknye pencuci pinggan ni ada rasa manis kot?:)

Nadiah Sidek berkata...

guna kapur racun. ada jual kat psr mlm...RM 1 sebtg. sy ada buat entry psl ni: semut oh semut

Mrs.Joe Sparrow berkata...

kak, joe dia ley gang ngan akak tau..die adalah mepusnah serangga paling tegar sekali...hahaa
so far, kat umah kami pakai serai wangi tu...sekali sembur terus matik semut2 tuh..
yang lain2 saya x sure lak ape kaedahnya..

miemiey berkata...

mmg sakit hati ada semut kan tambahn plak ada anak kecik...

CatlinaFly berkata...

nadiah: nanti sy cari..dulu pernah guna tapi dah lama tak jumpe produk ni..

CatlinaFly berkata...

zue: tak tahan tiap kali kita pijak lantai kat dapur, kena gigit..huhu

CatlinaFly berkata...

miemiey: betul...pernah semut naik tilam...mujur kena kat kaki abah dgn mama dia je..tak sempat sampai kat E-ein..

bestnewandpreloved berkata...

Try letak bunga cengkih..

CatlinaFly berkata...

bestnew & preloved: nanti sy cuba k...:)..tq!

REMINDER

This blog is a personal blog and solely based from my personal life & expression. If you do not like what you see @ read, you are free to leave this blog.