Ahad, 1 Ogos 2010

1 tahun 4 bulan, 2 minggu

Setiap kali satu-satu bulan tu berlalu, terasa cepat masa berjalan kan?Lebih2 lagi pada yg ada anak @ sedang expecting.Sedar tak sedar, E-ein dah nak masuk 1 tahun 5 bulan.

Her development for the time being..

1.Dah pandai guna sudu masa makan nasi (tak tumpah tau!kalau ada pun, sebutir dua nasi je lah landing kat lantai, compared to before, bersepah2 nasi atas lantai),,dan, tak mau kita suapkan, yelah dah pandai makan sendiri kan..

2.Sgt vocal tentang apa yang dia nak.Kalau tak dapat, dia akan tunjuk2 sampai kita bagi atau mula tantrum kalau tak dapat!

3.Boleh cakap: " nak tu!" dan " nak agi/nak ageh (nak lagi..)"

4.kadang2 dia panggil abah dia "ma", dia panggil aku" ayah @ bah"..adehhh...mistaken identity nih!huhuhu...panggilan "ma " tu jarang2 keluar tau...

5.sangat suka main sepak bola @ bola sepak...err...gegirl ke boboy neh...main anak patung, tak berapa suka kecuali dia wat peluk2 sayang2 jek...but not always successful lah, aku baca dlm baby center.com, toddler will try to kick ball by 18 months.

6.Sedang cuba2 nak pakai baju/seluar sendiri...

7.suka tolong kita lipat kain(padahal dia lagi sepahkan kain hehehe)..kadang2 dia tolong angkat kain bju yg dah berlipat, konon nak bawak masuk bilik, last2 dia lupe, dia bawak ke hulu ke hilir kat ruang tamu jek...

8.Suka scribbling pakai pen/pensel warna, tapi kena jaga2 sebab dia tertarik dgn warna2 kat pen/pensel, masih nak masuk mulut lagi.

9.Suka belek buku, tapi tak leh lama2 nak ajar dia point2 nama barang/colours & shapes, dia cepat boring.Ajar kejap2 je lah pastu dia dah melasak angkut mainan sana sini...oh ya, belum pandai point to body parts(bila kita suruh)...dah ajar , tapi E-ein tak mo concentrate ah.,maybe sebab dia jenis lasak ya ampun..kena kurangkan tgk Upin Ipin ni... hehehe..(dalam babycenter.com kata, by this age, dah leh point kat body parts dah..so E-ein belum lagi lah, sebab byk sgt tgk TV kot hehehe).Oh one more pandai point kat diapers kalau dah eyak atau dah penuh ..

10.Dah boleh cari barang bila kita tanya. Contoh nya,"mana remote?(remote tv)", "mana telefon mama?"," mana puting?"

11.Oh ya, E-ein ni garang wohh..kalau kita marah dia time dia buat nakal tu, kita marah "Haip Haip" sambil tepuk tgn dia , dia balas balik gi kecepuk muka atau tgn kita tau...adehh...yg kelakatnya, auntie dia yg darjah satu jadi mangsa kena belasah kalau kat umah tok mak.

Perkembangan anak2 memang do us wonders, kita kagum dgn development insan kecil ciptaan Allah...semua anak2 begitu, dan development diorg berbeza2, so, never compare ur child with others , ya?Catitan aku ni adalah sebagai diary/journal perkembangan E-ein.Macam E-ein start tumbuh gigi boleh dikatakan agak lambat (10bulan) berbanding dgn anak kawan/jiran yg dah tumbuh gigi umo 6 bulan...tapi dia nye catch up agak laju, masa umur setahun , semua gigi dah tumbuh, kecuali gigi taring .

Dan boleh baca sini utk sedikit maklumat tentang perkembangan baby/toddler:16 months old @ Babycenter.com atau Toddler Development By months

Tengok..sekejap je skaf rambut ni lekat kat kepala..

Taadaa...lagi sadis, lepas dia bukak skaf rambut ni, dicampaknya atas jalan gitu jek!huhuhu..

15 ulasan:

diyana's heart berkata...

comel nyer....

diyana's heart berkata...

comel nyer....

CatlinaFly berkata...

diyana: hehehe name cam anak sy lah..nama dia dayana :)..thanks singgah sini..

mummy_ayu berkata...

so sweet..kejab ajer dah besar kan...

CatlinaFly berkata...

ayu: betul..samalah..iris pun dah besar sy tgk...ian pun..:)

Ain berkata...

dah makin besor dan boleh mintak adik ngan mama ni....hehehe

sarah dah 2 tahun lebih tapi gigi banyak lagi tak tumbuh....

CatlinaFly berkata...

kak ain: adik?hehehe tungguuu..:)

intanmaria berkata...

huhuhuuhuhy..
anak kita pun tak suka pakai skarf bagai..
makin di buang nya adalah..
_____________________________
http://mariaariffbaby.com

CatlinaFly berkata...

maria: heheh geng...

gee ryder berkata...

betul tu, budak2 lain devlpment nye..xbole compare..
baya ein ni msh lg nk main², xbole push..nt konfem dia pndai sndiri

diyana's heart berkata...

dats true.. takleh nak compare diorang nyer development.. especially boy & gurl.. memang confirm different..hehehe

Nadiah Sidek berkata...

haha..tang campak2 benda atas kepala tu sama pesen dgn safiyyah. pakainya sekejap je pastu dicampaknya :p

CatlinaFly berkata...

gee & diyana: betul tu..:)

CatlinaFly berkata...

nadiah: hehehe dia rimas kot..tapi kan, kalau tudung dia tak bukak pulak..

Adam's Journey berkata...

bagus tul e-ein..little muslimah nih... comel je nampak bebudak kecik pakai tudung

REMINDER

This blog is a personal blog and solely based from my personal life & expression. If you do not like what you see @ read, you are free to leave this blog.