Khamis, 19 Ogos 2010

Carrot soup with rice


Saja nak berkongsi resepi E-ein pulak this time...sesuai utk 10 months - 1 year old ++.Janji dah ada gigi.

Carrot soup with rice
sebiji carrot dipotong memanjang(baby/toddler yg dah ada gigi suka pegang carrot ni masuk mulut) @ boleh tukar sayuran lain :brokoli, kentang, bunga kobis
1 cm halia dihiris memanjang
3 ulas bawang putih - mayang/hiris
1 labu bawang besar/merah-mayang/hiris
sedikit minyak masak utk menumis (aku guna minyak jagung, kadang2 guna sunflower oil.Nak guna olive oil pun boleh)
garam secukup rasa
1/2 mangkuk /cawan nasi yang dah dimasak

1.Tumis halia, bawang putih dan bwg merah hingga naik bau.
2.Masukkan 3-4 cawan air dan carrot.Tambahkan secubit garam.
3.Masak sehingga carrot empuk.
4.Hidangkan bersama nasi.

Favourite E-ein ni.Tapi sekarang dia macam dah boring sikit so, kadang2 aku masukkan ayam sikit, beef ball atau masa tumis tu letak ikan bilis tumbuk ,so rasa dia bertambah sedap.Kadang2 nasi dgn ikan/ayam goreng pun dia berselera makan, janji ada nasi .Favourite E-ein ialah ikan bawal putih..:) AYam jarang2 aku kasi sebab kalau makan byk, E-ein gatal2 badan, she's got allergy kat ayam dan susu lembu.

2 ulasan:

chugie berkata...

emm..nampak sedap.. bleh lah nanti sy cuba buat tuk fatin..

Sitisifir10 berkata...

Baru je buat contest yg berkenaan...'

http://sale-at-sitisifir.blogspot.com/2010/08/1st-solid-food-full-with-love-giveaway.html

REMINDER

This blog is a personal blog and solely based from my personal life & expression. If you do not like what you see @ read, you are free to leave this blog.