Selasa, 24 Ogos 2010

Kek Batik @ Hedgehog slice

Barulah aku tau asal usul kek batik marie@kek batik ni...rupanye resepi asal ialah dari oversea dgn nama Hedgehog slice( kepingan landak?hehehe)....

Sebenarnye aku pernah buat kedua2 versi kek batik(noncooked & cooked) sejak sekolah menengah dulu.Tapi manalah ade blog dulu2 kan...so gmbr yang dolu2 pun tak ade ler..nanti aku try buat balik versi yang noncooked ye...versi non cooked dibuat tanpa menggunakan telur.Terus gaul bahan2 dan masuk loyang, padatkan dan masuk fridge.Dikatakan kek batik ni diciplak dari Hedgehog slice..ciplak pun ciplak lah..janji sedap !hehehe....

Resepi kali ini diambil dari blog Wendy.malas nak translate, aku copy paste je ye?

So, here are the ingredients
1 pack 250gm Marie biscuits (I got mini maries, u can use regular maries)
1 pack 200gm Milo , or u can use any malted chocolate drink like Ovaltine or Vico
1 can 397gm Sweetended Condensed Milk
4 large eggs
1 tsp vanilla
150gm butter, about 2/3 cup

What I did was,
1. Prepare one 7 inch square pan. Fully lined with non stick baking paper. Make sure the paper is much higher than the pan.
2. Lightly beat eggs. Put in Milo, and condensed milk and whisk until well combined.
3. Pour egg mixture into a non stick pot/pan , put in butter. On medium low heat, cook while stirring all the while until mixture starts to thickens. Reduce to low heat.
4. When the egg custard is cooked, it looks grainy and thick. Remove from heat.
5. Spread one layer of custard into the pan. Arrange marie biscuits onto custard.
6. Repeat step 5 until all biscuits or custard are used up. A thin layer of custard is enough for the interlayers.
7. When the layering is all done, fold in the high collars of the paper. Press down and compact the cake with ur hands.
8. Chill in fridge overnight before cutting.

Kalau nak tengok step by step, gi ke blog Wendy, suka tgk step by step yang dia listkan at her blog...

Sebelum dipotong.

Selepas:Melengkung coz aku takde pinggan 4 segi rata

8 ulasan:

chugie berkata...

nampak sedap je kek ni.. tp saya kureng skit ngn kek biskut marie ni.. sbb manis sangat kot..

tp budak2 mmg suka kan?

kak ina kl berkata...

kat umah ni memang tak pernah buat..
tapi blan puasa ni semua benda nampak sedapkan.

wah lps ni dapat duit lepas raya selepas dapat bonus,pasal dah cash out duit nuff

CatlinaFly berkata...

chugie: dun worry..tak manis sgt pun ..:)...cuma rasa mcm air milo tu pekat sikit, kita jadikan kek ..:)

CatlinaFly berkata...

kak ina: kak ina buatlah..mesti lagi cun..sy buat ni nampak selekeh jek..:)

Kaklong Nuzula berkata...

Salam catlina.. wah, nampak best la kek batik tu.. tak pernah plak buat yg mcm tu..

Sy dah try mcm2 gak resepi kek batik, suka modify sendiri.. ada buh telur n ada kdg2 tak buh telur..

kalau letak telur akan jd lembik/ lembut, jadi la kek batik.. n kalau tak buh telur jd crunchy sket, jadi la biskut batik.. hehe..

Selalu kalau buat mesti buh kacang (blended) n bijan.. sedap! ada jgk tgk org buh nestum.. masing2 punya style la kan.. tp dlm byk2 ni baru jumpa yg mcm awk buat ni.. Nak try jgk la nnti :)

mila.ibunajihah berkata...

Catlina, kepingan landak..opps kek batik ni mmg menu wajib raya kami. lebih kurang sama la resepinya, tp ada tmbah nestum. cantik kek awak =)

CatlinaFly berkata...

kak long: ha ah..kalau yg tak letak telur dulu sy buat letak kacang, lagi sedap...

hmm..lepas makan ni kan, sy rasa sy lagi suka biskut batik!(no eggs)

CatlinaFly berkata...

mila: hihi cantik ke?senget2 dan comot tu..sebenar nya tak yah kuarkan pon..potong dari dlm loyang pun bleh..ni utk tujuan hiasan je hihi(leh kategori hiasan ke?)

REMINDER

This blog is a personal blog and solely based from my personal life & expression. If you do not like what you see @ read, you are free to leave this blog.