Selasa, 24 Ogos 2010

Sup daging lembu



Rajin tul masak daging kebelakangan ni...Cg Fly memang suka makan daging.Aku pun dah terikut2.Last week dah mengari dan memasak merahkan daging(daging masak merah tak sempat amik gmbr, dah selamat).Menu utama berbuka malam tadi...
Bahan2

Daging(rebus sampai empuk dan dihiris halus)
1 labu bawang merah
6 ulas bwg putih
5cm halia
2 biji ubi kentang saiz sederhana
perencah sup
sedikit garam
kayu manis dan bunga lawang
Cara:

1.Blend bwg merah, bwg putih dan halia hingga sebati.
2.Tumis bahan blend tadi.Masukkan kayu manis dan bunga lawang .
3.Masukkan air(dlm 6-7 cawan),daging dan kentang.Masak hingga empuk.
4.Masukkan perencah sup yang dibancuh dgn sedikit air.Masukkan garam secukup rasa.
5.Tambah daun sup jika suka(kat umah dah abis stok)
6.Hidangkan panas2 bersama nasi....


8 ulasan:

Izan Ishak berkata...

sedapnya sup daging...lama dah tak makan daging nih~~

e.l.i.s.s.m.i.e berkata...

my hubby pun suka mkn daging esp daing kambing dan menu feberet dia kalo aku masak adalah daging black pepper.

CatlinaFly berkata...

izan: :)...ha nanti berbuka dah leh buat ni..

CatlinaFly berkata...

elissmie: daging black pepper?tak suka sgt..tapi sy lagi suka masak kicap or masak merah :)..

Sitisifir10 berkata...

hihi...kami bulan puasa ni ada 10 round makan daging...husband beli daging ntah berapa kg (kawan dia bagi kot) and i packed them into 10 bungkus.... stok lain ikan kari 3-4 bungkus and ayam 2 bungkus...lepas dari tu...takmo masak dah bulan posa...nak balik tumpang mak masak pulak...agagagagaga

CatlinaFly berkata...

siti: heheheeh tulah kami beli sikit2 je..sekali beli daging tu leh buat 2@ 3 bungkusan kecik2...

memang kalau kita bungkus sikit2 camtu senang nak mssak kan?

ikan pun letak satu paket tu dlm 4-5 ekor utk sekali makan jek..

mila.ibunajihah berkata...

sedapnye nampak sup tu...trus rasa nak pi pasar beli daging..hehe

CatlinaFly berkata...

mila: buat rendang pun best ni kan?

REMINDER

This blog is a personal blog and solely based from my personal life & expression. If you do not like what you see @ read, you are free to leave this blog.