Khamis, 19 Ogos 2010

Sup tomato dan oat

Bila E-ein dah boring dgn sup biasa, aku try masak sup ni pulak.Kata pengasuh, E-ein suka sgt sup tomato dan oat ni.Sangat yummy, aku dah try rasa k dan bau dia wangi(oat + tomato).Utk E-ein aku hidangkan bersama nasi sebab sejak dah besar sikit ni E-ein tak suka bubur atau makanan lembik2(dia geli ok, kuih lapis dgn kuih seri ayu pun dia leh geli hahahaha).Sesuai utk toddler 1 year ++.Utk below 1 tahun boleh juga, tapi kena blend lah(utk E-ein, aku tak blend, masak kasar2je-maknanye tomato just belah 4, carrot belah bentuk bunga,bila rebus dia hancur sikit).Baby /toddler satisfaction guaranteed!Note: Tomato bagus utk penghadaman.E-ein ni selalu kena sembelit sebab dia minum susu berasaskan soya....

Resepi dari sini: Mama, saya lapar

Malas nak taip resepi, so kalau nak try, klik gmbr ni utk enlarge ok?

** boleh tukar carrot dgn kentang, brokoli @ kobis/bunga kobis

10 ulasan:

yantz-yeem berkata...

salam..jom tolong komen kat blog saya...http://narizan.blogspot.com/2010/08/performance-drink-for-giveaway-3-hari.html..saya nak menang!!heheh

rose --{@ ibuRafiq @}-- berkata...

bes kan buku ni,
sy nak beli..tapi tak terbeli lagi..haihh

rafiq plak suka if sy buat oat+prun+epal+kismis/kurma..masak kejap then blend..berselara dia makan..

kucingorengemok berkata...

orang tua makan pun sedap ni... kita ambik resepi (tengah gila oat, haha)

Thristhan berkata...

So cute :)

Online Printing Studio berkata...

Cool resipe :). Will give it a try when I have my own child.

~~@lyci@~~ berkata...

adam dah x suka dah mkn sup2 ni.. dia nak makan pedas2 mcm kita makan..

eima berkata...

wahh bleh try ...

dbalkis berkata...

waa.thanks kasik resepi baru..saya pun dah bosan dengan resepi bekal skolah dhani..without fail bubur ayam, ikan, daging, udang dengan sayur..kadang2 tambah dhal, kacang peas dll.. kene test kasik dia oat. kalau nestum time kecik2 dulu Dhani tak suke. la ni tak tau pulak.

cintaKusayangMu berkata...

bagus la e ein xcerewet mkn sgt..cuma xsuka bnda2 lembik ye...klu qhushairy tolak batu ngn kayu ngn besi..semua bnda dia sapu (yg pejal je..yg lembik dia luek blk..), klu qhuzhairy plak dia suka mkn benda2 selain nasi..senang crite 2 beradik ni nasi mmg dorg reject abis la..klu bg kaya ball,roti john, spageti mmg laju...

Miss Q berkata...

ina, rasa dia masam2 mcm kuah spaghetti ekk? (kantoi x pose hari ini)

he he he. sy dh siap masak kat dapor. Tp was-was.. makan ke anak haku nih???

sy pnh bg makan spaghetti kuah merah.. takmo ditelannya diaaa

REMINDER

This blog is a personal blog and solely based from my personal life & expression. If you do not like what you see @ read, you are free to leave this blog.