Isnin, 20 September 2010

BabyIbu Giveaway: Weego Bottles Idamanku

(Ampun ya..tambah2 tajuk entry laks hihi)

Dah lama tak join contest...nak cuba nasib selepas raya, kalau dapat, bertuahlah E-ein dapat botol Weego yang sgt2 cung!Contest ni dibawa oleh penganjur BabyIbu dan penaja WeegoBottles.Hadiahnya, of course lah botol Weego dan juga vouchers!Selain hadiah utama, ada juga hadiah utk top referral!Menarik kan?

Pernah juga tgk botol kaca kat supermarket.Tapi was-was nak guna.Sebab materialnya: KACA.Dalam hati tertanya-tanya:selamat ke?tak pecah ke?tak berat ke?

Bila BabyIbu memperkenalkan Weego bottles, hati tertarik menarik memang de bomb lah!Sedikit penerangan mengenai Weego Bottles:

Ciri-ciri Keselamatan Unik, Stylish Bottles!
Pastinya ibu-ibu lain akan bertanya"selamatkah guna botol kaca?"Botol susu Weego mempunyai ciri-ciri keselamatan unik di mana ada lapik atau alas pada bottle tersebut..Sleeve tu pulak dibuat dari silikon , bukan rubber ye..colourful dan vibrant lagi...jadinya kalau jatuh, tak pecah lah, insya Allah...

Cantik tak?

Bebas plastik, free toxic!

haa..korang tau tak ada jenis-jenis botol susu plastik yang boleh terkakis masuk dlm susu?iye lah, buat susu kan guna air panas, then bila air terlalu panas, plastik tu boleh terlerai sikit2 dan masuk dlm susu, kemudian anak kita minum.Korang nak ke anak korang minum susu perisa plastik, yang pastinya toksik?Antara bahan2 toksik dlm botol susu yang selalu digunakan ialah Bisphenol-A (BPA), phthalate, and polyvinyl chloride (PVC) , yang mudah terlerai oleh suhu air panas dan boleh ditelan oleh anak anda.

BPA: dikhuatiri boleh menjejaskan perkembangan memori pada anak , dan menyumbang kepada kurang fokus dlm pembelajaran.Ia juga mengganggu hormon thyroid dan boleh membantutkan perkembangan bayi dlm kandungan dan bayi.Sumber: Wikipedia.

Phtalate:Digunakan dlm proses pembuatan plastik utk melembutkan PVC.Tahukah korang bhw kat Amerika dan Canada, phtalate dah diban dlm pembuatan botol susu dan bekas makanan?Dos yang tinggi didapati menyebabkan kerosakan hormon endokrin dan serta menggangu metabolisma badan.Sumber: Wikipedia.

PVC:Antara bahan yang selalu digunakan utk membuat synthetic leather,pipe, tube,hose ,toys dan botol/botol susu.Bahan dari PVC menyamai hormon manusia dan boleh menggangu tumbesaran serta menyebabkan allergy dan kanser pada pendedahan jangkamas panjang.Sumber: Wikipedia.

FDA approved
Ni lagi satu ciri-ciri keselamatan pada makanan yang perlu kita cari bila beli botol susu utk anak.Mungkin zahirnya tak nampak ade yang terjejas, tapi, kalau tak FDA approved, kemungkinan tak selamat utk anak anda..

Puting silicone, bebas latex!
Silikon merupakan bahan seperti rubber tetapi sgt heat resistant.Jadinya selamat apabila kita bancuh susu dan selamat utk disteril dlm air panas.

Kaca borosilika yang kukuh dan selamat!
Botol Weego diperbuat dari bahan kaca borosilika yang tahan panas serta tahan perubahan suhu.Maknanya boleh juga digunakan utk menyimpan EBM dlm freezer, kemudian panaskan semula utk beri pada bayi!Tahukah anda,pad pelapik haba pada Space Shuttle menggunakan kaca borosilika ini?Wow!

WEEGO is the best !

What more to say? Berbaloi bukan? Harga affordable dgn kualiti yang tinggi!Melabur sedikit utk anak anda, apa salahnya...botolnye pun tahan lama...Kalau ku tak menang botol ni pun, harus ku beli juga nanti tau! :)...good luck kepada semua contestant!Contest tamat pada 30th September dan klik sini utk join!

Tiada ulasan:

REMINDER

This blog is a personal blog and solely based from my personal life & expression. If you do not like what you see @ read, you are free to leave this blog.