Rabu, 29 September 2010

Check up




Pagi semalam aku gi klinik utk check up E-ein (1 tahun 6 bulan).Patutnye gi cek minggu lepas, tapi sice, E-ein demam, aku tangguhkan gi klinik.Kata nurse yang cek E-ein,

E-ein mengalami KZM!

Apa itu KZM?KZM maksudnya kurang zat makanan.

Berat badan E-ein tadi 8.9 kg shj(last cek dgn misi 2 bulan lepas, 7.8kg-kira satu achievement gak tapi masih tak mencapai berat ideal ikut umur dia..)...Lepas raya tu ari, timbang, berat dia 9 kg.Turun 0.1 sebelum demam last week.Dan nurse kata, E-ein ni antibodi tak kuat.Iyelah, tiap2 bulan mesti demam punya...

Bab makan, E-ein memang kureng sikit bab2 makan ni.Menyusu mcm biasa,susu Isomil.Sehari biasanya dia minum 4-5 kali susu ni.Makan nasi dan lauk,2kali sehari.Biasanya waktu pagi, dia leh makan abis semangkuk nasi dgn sup sayur/ayam/daging.Waktu petang, dapat suapkan 2-3 sudu,dah kira byklah tu.In between, biasanya dia makan buah2,biskut atau kuih2 yg aku bekalkan, beli kat kantin sebelum hantar dia.Lagi satu masa makan, E-ein suka berjalan sana sini.Kalau aku dgn nenek dia, kitorg m=ikutkan je lah, dia nak ke dapur, suap kat dapur, pastu beralih gi ruang tamu, aku ikut dan suapkan.Risau juga bila dia buat mcm ni kat umah pengasuh, pengasuh ingat dia dah kenyang?

Nurse bekalkan ubt cacing(last aku kasi, masa umur setahun) dan vitamin utk penyerapan nutrien lebih baik.Maklumlah skrg ni E-ein cirit2 on dan off..takut ada masalah usus jek...tapi yg dia berak2 skrg takdelah sampai nangis2 mcm masa demam tu ari...
14 hb Oktober nanti, appointment utk injection lak.Harap2, later bulan 10 nanti berat E-ein naik.amin...

Gambar selingan: masa ni kat Hotel Citiview , Kuantan.Otw balik ke Kluang(dari Kelate), kami bermalam di Kuantan dulu.....tgklah, suka betul main conteng2 kertas...

10 ulasan:

Miss Q berkata...

ada pnah dgr ceramah dr mana ntah.. jgn jadikan berat badan sebagai ukuran. Sbb ada jenis budak kurus dan budak normal serta gemuk.

Tp as a mother kita nk yg terbaik, kan?

p/s: berat QZ seperti sekampit beras 10kilo. Kdg2 sy panggil dia, "beras 10 kilo mommy" ;)

Hit me~

e.l.i.s.s.m.i.e berkata...

nuha dulu berat dia hampir setahun jugak maintain 10KG.nak masuk 2 tahun, berat dia naik 13KG.skang x tahulah berapa KG, berat semacam ajer sebab kuat makan.

rose --{@ ibuRafiq @}-- berkata...

e-ein tamo makan ye..nak kene babab ngan acik rose ye? meh geng ngan adik rafiq..dia suke makan..huhu..tapi acik rose risau la plak..kuat sgt makan..heheh

cat, maybe pengasuh tu tak ikut dia ke sana ke sinun utk suap makan..lainla kita kan..selagi kita tak puas ati, nak jugak kasi budak tu kenyang...

mummy_ayu berkata...

tul kata Miss Q tu...as long as anak kita sihat...ok je...tapi still pantau bab pemakanan dia la...E-ein dah pandai maintain berat nie dr tecik..

Izan Ishak berkata...

cat, susah jgk nak paksa2 anak makan kan. tp as long as dia sihat alhamdulillah...

Sitisifir10 berkata...

cat, kalu ikut pengalaman ai dengan anak yg minum susu formula ni diorang mmg kurang makan tapi susu maintain 5 botol ke atas a day...sbb diorang kenyang susu kot... tapi Usamah even dia minum sangat byk susu tp masa nak mula suap makan saya bagi Eraedar punya makanan bayi (alamak lupa nama) so dia takde prob sangat makan nasik sbb basic makanan bayi tu adalah beras...anyway, mcm yg tlh dikomen, berat anak dalam kebanyakan graph di klinik tu dah lama sangat punya graph so takleh jadik kayu ukuran jugak.....btw, saya doakan moga E-ein tidak lagi demam setiap bulan...tanam la roselle kasik dia minum :))

CuTeMiUt78 berkata...

salam cat,
eemm kesian gak kat e-in ni.. tapi asal dia aktif.. kira ok gak tu

h4ni3 berkata...

cat..
bila buatkan food utk e-ein, try letak corn oil sikit. saya pernah try kat khayra, badan dia tak la naik bam bam, tapi memang rasa naik sikit berat dia

chugie berkata...

sian e-ein asyik demam je.. xpe lah, insyaallah lama2 nanti die ok lahtu.. berat yang kadang2 turun dan naik tu normal, sebab budak2 selagi x capai umur 2 tahun akan kena demam dan kesihatan yang tak di duga.. apa pun, kena pantau anak2 kita kan..

Ummi Ummair berkata...

Ummair plk klau dgn mama pengasuh dia bkn main suka mkn.suap apa pn sume mkn.bekal mmg akn habis tiap2 hr..klau kt rmh kdg2 tu siap kna pksa smpai nangis2 dia..ms 14bln aritu 8.5kg.next checkup 24.11 harap2 mkin naiklah..moga e-ein pn sama ye..nnti blh jmpa ummair. :)

REMINDER

This blog is a personal blog and solely based from my personal life & expression. If you do not like what you see @ read, you are free to leave this blog.