Isnin, 11 Oktober 2010

Apa motifnya?{Takziah kepada keluarga mereka yang terlibat}

Sejak berita kemalangan ngeri yang melibatkan 2 bas dan 1 kereta mlm disiarkan malam tadi, ramai bloggers & pemilik facebook menyiarkan samada video atau gambar2 kemalangan yang agak2 ngeri tu....nak tanya sikit...kenapa yek nak letak gambar2 tu?Kalau family arwah @ mendiang(bg nonmuslim) yang tgk, tak ke sayu dan ngilu di hati mereka?Sudahlah terpaksa melihat jasad yang kaku tidak bernyawa, malahan tidak sempurna di bilik mayat, kat internet pun ada lagi gmbr2 tu?Rasanye suratkhabar pun tak siarkan gambar2 tu.....

Bg aku, memadai kita ucapkan takziah tanda kita menghormati mereka yang sudah tiada....aku memang tak bukak ler entry2 blog/FB/email yg ada gmbr2 ni...aku pening kepala , berpinar2 kalau tgk gambar2 eksiden tu.Terbayang kesakitan yang ditanggung sebelum nyawa mereka dicabut dari badan....Astaghfirullahal azim.....terus terlintas yang bahawa manusia ini sgtlah fragile....mungkin ini suratan Allah SWT bagi mereka yang terkorban, mungkin sudah begitu takdirnya....

Innalillah...kepada Allah jua kita kembali...wallahualam....

8 ulasan:

firahadifa berkata...

tu la.. kite pon sedey gak.. sgt2 tak sangka cam tu teruk accident tue..

mind u , i terus tutup screen kalau ade gamba2 ngeri masa accident tue..

Syigim berkata...

doc cat, i agree with you. i pun xbukak ape2 gamba or video yg disharekan.

however, ade kot yg ikhlas nk beri peringatan about death & berhati2 di jln raya...

CatlinaFly berkata...

afidah; agreed!sebenarnye bukan kes ni je kadang2 dpt email atau tag kat FB..kes kanak2 kena culik, rogol dan dera dulu, ada disebarkan gmbr post mortem nye sekali..sungguh kurang sopan bg sylah, sebab let them go in peace...kesian...kena jaga juga maruah jenazah kan

CatlinaFly berkata...

syigim: maybe tapi dah byk sgt benda2 mcm ni disebarkan..and only god knows when it will stop.tp pd sy byk lagi cara lain nak sebarkan peringatan...masalahnya, dah byk gmbr ngeri disebarkan, statistik accident, sama malah bertambah lak tahun ni...anyway samalah, sy takkan tgk....

cikmin berkata...

salam cat...cikmin baru je publish satu entri berkaitan..tapi memang tak sanggup nak letak pic atau video kemalangan ngeri tu..

CatlinaFly berkata...

cikmin: tak letak pic or video oklah tu cikmin :)...janji kita bertujuan memberikan peringatan sesama kawan2

mariaariffbaby.com berkata...

saya ada tertengok pic dalam FB.
huhuhhuhuhu..mmg speechless la..

sedih+sakit ati (sebab tak tahu nak salah sapa sebenanrnya, driver bas pun mati)..

but tu la ketentuan illahi..

sya berkata...

setuju.
tak elok lah tayang gambar2 mangsa kan.. kalau setakat gambar kereta yang eksiden tu, ok lagi.. tapi, tu pun saya rasa dah menyayat hati keluarga mangsa....

fikirlah, kalau kita yang berada kat tempat diorang, sanggup tak nak tengok?

REMINDER

This blog is a personal blog and solely based from my personal life & expression. If you do not like what you see @ read, you are free to leave this blog.