Jumaat, 8 Oktober 2010

Berapa lama anda boleh membekukan makanan?

Selama ni kalau letak ayam mentah dlm peti sejuk kat bahagian sejuk beku tu, lepas seminggu aku ingatkan dah tak elok..rupanya bukan!Boleh simpan lagi lagi wooo....Jom baca artikel ni, aku pon takdek idea ape nak tulis, just nak share jelah apa aku dah bc..maybe found useful utk ibu2 yg masak porridge utk baby below 1 year old yang boleh blend dan dibekukan....(aku jenis masak lauk E-ein hari2...malas nak bekukan dan nak thaw semula...)..kena ingat, kalau nak thaw makanan beku, pastikan ambil bhgn yg nak dimakan je sebab kalau kita thaw dan bekukan balik, dah kurang kualiti dan zat makanan tu...

Berapa lama anda boleh bekukan makanan?

Jangan meremehkan nilai freezer anda ketika tiba masanya untuk menyiapkan makanan sihat di rumah. Freezer yang baik boleh menjimatkan masa anda membelibelah sekiranya anda kesuntukan masa dan juga dapat mengurangkan membuat pesanan makanan. Ia juga menjimatkan anda dari segi penyediaan makanan dan juga kebolah menyimpan lauk-pauk/makanan elok yg masih berbaki.

Pembekuan juga merupakan cara yang mudah untuk memelihara tempatan, di-musim, buah-buahan, dan sayur-sayuran yang anda beli di pasaran petani atau tumbuh di kebun anda. Jika anda ingin makan tomato lazat di tengah musim sejuk, misalnya, tetapi terintimidasi (tidak suka) oleh pengetinan, pembekuan ini layak dipertimbangkan.

Tapi seberapa lama lauk pauk atau semua ayambertahan dalam freezer? Menurut Keselamatan Makanan dan Inspeksi Jasa(translate bhs Indon nih hehe -Food Safety and Inspection Service), makanan disimpan di dalam freezer ditetapkan pada 0 darjah Fahrenheit akan tetap selamat dimakan . Tapi itu bukan bererti rasa dan tekstur akan tetap sama.

Berikut ini adalah panduan untuk berapa lama anda boleh membekukan makanan sebelum anda mengorbankan kualiti. Perlu diketahui bahawa pembekuan tidak memburuk makanan yang lagi duduk di freezer anda, sehingga bertujuan untuk mencairkan lebih awal daripada kemudian.

  • Bacon: 1 hingga 2 bulan
  • Roti: 2 hingga 3 bulan
  • Casseroles: 2 hingga 3 bulan
  • Daging lembu dan babi yg sudah dimasak: 2 hingga 3 bulan
  • Ayam yang sudah dimasak: 4 bulan
  • Adunan biskut: 3 bulan
  • Buah: 8 hingga 12 bulan
  • Beku makanan malam: 3 hingga 4 bulan
  • Hot dog: 1 hingga 2 bulan
  • Daging: 1 hingga 2 bulan
  • Sausage:1 hingga 2 bulan
  • Soups and stews: 2 hingga 3 bulan
  • Uncooked chicken (parts): 9 bulan
  • Uncooked chicken (whole): 1 tahun
  • Uncooked steaks, chops, or roasts: 4 hingga 12 bulan
  • Uncooked ground meat: 3 hingga 4 bulan
  • Sayuran: 8 hingga 12 bulan

Basic tips for freezing food:

  • Bekukan makanan secepat selepas membeli (atau tuai jika anda mempunyai taman) mungkin. Makanan segar adalah ketika anda beku itu, semakin baik kualiti ketika anda menghangatkannya/thaw semula
  • Sementara kebanyakan makanan boleh dibekukan, ada beberapa makanan yang anda tidak boleh dibekukan. Jangan membekukan makanan dalam tin atau telur bersama kulit (yang boleh retak dan membolehkan bakteria untuk masuk). Secara teknikal anda boleh membekukan mayonis, sos krim, dan salad, tetapi kemungkinan kualitinya boleh menurun. Here's a list of foods that don't freeze well with details on their condition after thawing. Ini adalah senarai makanan yang tidak membekukan baik dengan butiran pada keadaan mereka selepas thawing.
Senarai makanan yng tidak membeku dgn baik
Info from Yahoo:translate from Google Translate & own translation

2 ulasan:

Rozy berkata...

patutla lain benor bahasa dan ayatnya..rupanya guna translator..kekekkek
thx for sharing

Syigim berkata...

i penah bekukan inti karipap, and after lama gile jgk la, i guna je bila tgk xde bau or whatever. alhamdulillah, ok je hihi ;) rupanya mmg bole kan?

thanks for this, doc cat :)

REMINDER

This blog is a personal blog and solely based from my personal life & expression. If you do not like what you see @ read, you are free to leave this blog.