Rabu, 13 Oktober 2010

Mak...ayah....

Sekarang E-ein panggil aku "mak-mak"...panggil abah dia lak "ayah".Sebenarnya mak tu pengasuh, ayah tu suami pengasuh. Aku suspect lah kan, ayah dia manjakan sgt dia ni..sampai balik rumah disebutnya ayah....ayah...ayah...jek.Skrg abah E-ein lak tgh bengang sebab E-ein jarang sebut abah skrg hehehehehe...

Aku rasa E-ein panggil aku Mak-mak tu sebenarnya dia nak sebut mama kot.ayat nak sedapkan hati ngeh ngeh)...kadang2 budak kecik ni pandai jugak mengaga (loghat org johor means menyakat) kita.Dia tgk muka abah dia, mulut keluar ayah...sampai abah dia kata,"E-ein gi la tido umah ayah! "hehehee....tau jeles gak abah E-ein ni yek?

Skill2 terbaru E-ein(yg mana I believe she knows the meaning...):

1. Suka menyanyi (keluar laaa laaa laaa jelah)especially bila dgr lagu Adira "Ku ada kamu".
2.Suka bergantung kat kaki aku tiap kali aku hantar ke umah pengasuh tiap2 pagi...adoi..makan masa 10 minit jugaklah nak lepaskan dia.
3.Kemas barang mainan.Sampaikan remote Astro dgn cooler fan laptop pun dia simpan dlm box mainan dia.Tercari2 lah kitorg.Skrg dah tau kalau ada barang hilang, cari je dlm kotak tu.
4.Dah boleh tunjuk

-pipi: jari tunjuk pipi
-mulut:dia menganga
-mata: kedip2 mata dgn gediks
-telinga: korek telinga dgn jari

5.Kalau dgr bunyi pelik2 , dia beliakkan mata pastu mulut ckp ,"hah?hah?" kat kita
6.Kalau minum air...akan keluar bunyi ...."Aaaahh....." kunun2 ilang dahaga lah tu..
7.Dah boleh ckp air dan air syu(susu).Nampak longkang pun air jugeee....huhu
8.Pandai menakutkan orang...cakap je kita takut dgn satu benda ni, dia akan sua benda tu kat kita sambil ckp..."eeeeeeeeee"....(means..eeee...takutttttt!)
9.Lepas minum susu, dia akan hlur botol kosong kat kita sambil ckp,"nah!"
10.Paling dengki dgn anak patung Upin Ipin dia....patung tu ada pakai selipar biru, dia nak bukak, nak pakai.Pastu seluar dgn baju anak patung pun dia nak bukak adoihhh....

Sekarang ni malam2 dia tido awal..so masa dgn parent sendiri agak terhad....tak sempat nak ajar baca2 buku , yang sempatnye kadang2 ajak dia conteng2 atas kertas jelah.....Wonder when she can talk full sentences yea?Tapi perkembangan budak2 berbeza..wait and see..:)

Hah?Ambil gambar kita ke?Belum sikat rambut ni..takpe ke?

Little Smile.....

Big Smile....
(jubah hitam yang membaluti E-ein ni sebenarnya tudung mama...heh)

15 ulasan:

Nadiah Sidek berkata...

haa...e-ein dah buat abah merajuk. gi pujuk abah gi..sian kat abah e-ein..ehehe..

@e_da berkata...

macam2 dah pandai ye dia... pipi maintain tetap montel.. budak2 mmg byk masa ngan pengasuh tu yg terikut kan..

rose --{@ ibuRafiq @}-- berkata...

rafiq sejak abis cuti raya..dia dah duk ngan pengasuh..panggil sya Ma Ma..uwaaaa

ari tu dah panggil ibu..skang dah jd Ma Ma balik..ayoyoyo

alor..cute je insyirah..ingatkan baju td,,tudung mama dia upenye..ehehe

mummy_ayu berkata...

Ian & Iris dulu pun mcm tu...balik umah pangil ayu...mak ..jeloaus gak mula2 tu but now dah paham..and diaorang pun dah tau dah bila time panggil mummy & bila time panggil mak..

Izan Ishak berkata...

tererlah e-ein skrg ni...gigi pun dah penuh ye cat...

pakai jubah itam aka tudung mama..sure jalan terkedek2 tuuu~~

Yati Ali berkata...

salam cat,

eeee...gerammmmlah tgk pipi e'ein tu..rasa nak gigit2 jer...mmuuahhh utk e'ein...

Miss Q berkata...

ina, Qaiser pun suka menyanyi sendiri. tapi sy perhatikan dia prefer lagu jiwang mendayu berbanding lagi rap / hip hop. dan dia suka lagu shahir.. ikut part hujung2 je..

gosok gigi sangat pemalas dan dah nampak gigi kuning + rosak kecik. penah try sental part tuh x jugak hilang2. maknanya mmg gigi dah rosak lah.

ina, rajin2 bg e-ein gosok gigi ye. budak nak luruh gigi susu ni pulak maunye umur 12-13 tahun karang. nak menyampai ke umur gitu malu dia karang gigi tak cantik.

(Yes, biasa gigi juga menjadi bahan ejekan budak2 dan orang tua kann)

mariaariffbaby.com berkata...

samala perkembangan e-ein ngan my ecah!
:D

CuppyCakeMommy berkata...

tak lama lagi lah tu..i pun kadang2 rasa time anak kita dengan org lain lagi lama dengan kita kan..hurhurh..nilah dlema ibu2 yang bekerja ni

h4ni3 berkata...

laaa... tudung kerr
patutla tak nampak tangan dia..
kekeke

CatlinaFly berkata...

nadiah: e-ein tak layan ujuk2 ni..dia gi cepuk2 kita lagi adelah hehe

CatlinaFly berkata...

@eda: tulah pasal..kena qada malam2 tapi malam2 dia tidor awal..camno?

CatlinaFly berkata...

rose: kita senasib huhuhu

CatlinaFly berkata...

ayu: hahah..ye ke..ingat sy sorg je kena..org lain pon ado..so, takpe2...bg dia can ahaks...

nba-Nur berkata...

Seronok dapat tengok dan baca perkembangan E-ein dari sejak dia lahir sampai sekarang..

Ingatkan jubah apa tu..rupanya tudung..

REMINDER

This blog is a personal blog and solely based from my personal life & expression. If you do not like what you see @ read, you are free to leave this blog.