Isnin, 27 Disember 2010

Dilema sungguh..what to do?

Pagi tadi, masa antar E-ein, pengasuh bgtahu satu berita yang mengejutkan yang buat aku down sepanjang hari sampai pening2 kepala.

"Akak nak kerja kat kantin baru lah Mai(memang dia panggil aku Mai), nanti Along(anak perempuan sulung dia)jagakan E-ein.Akak keje tiap2 hari sampai kul 3 petang...."

Kantin asrama student kat tempat keje aku ada owner baru(tender baru),perlukan tukang masak ...and mak E-ein(pengasuh) ni nak keje situ....

Aku angguk2 ..sebab tak leh nak pikir.Aku iyekan jelah.Bukan apa, aku rasa kalau along yang jaga, tak seteliti mak dia kot.Iyalah Along tu masih muda, tau2 jelah kan muda remaja aku takut dia leka....walaupun dia pernah jaga adik2 dia seramai 3 orang, aku tak confident juga sebab dia jaga tu dgn mak dia, bukan keseorangan.Ni nak jaga Irsyad, sorang lagi yang mak dia jaga tu, E-ein lagi.Dua-dua tgh ligat & lasak lak tu.


Aku tanya lagi" kak, Along bukan ke keje kat Kolumpo?"

Jawapan akak tu, "Along tak sihat, takleh keje berat.sakit buah pinggang..baru tau ni ha.."


Dushh...ish larat ke Along tu ye, nak jaga dua orang budak tecit??????


Aku bgtahu Cg Fly lepas dia balik meeting kat sekolah petang tadi.Nak bgtahu terus tak sampai hati..sebab Cg Fly pun baru je report duty ke sekolah baru yang lebih dekat dgn umah(later aku story k)....dah dua2 pening..

Keputusannye, maybe akan hantar E-ein ke rumah mak Cg Fly kot...adess...tak sanggup aku,sebab mesti kami akan berulang alik 2-3 hari sekali, tak balik hari2 kot sebab agak jauh juga pegi balik 2 jam......berjauhan lagi..baru2 je dah nak kurang aku outstation, jadi gini lak..haih..

Dalam hati aku masih berdoa, agar pengasuh tukar fikiran ke..mana tahu kan..kot penat keje kat kantin tu ke...haih....akak tu ckp juga, maybe kalau tak sesuai, dia tak jadi lah kot...

Atau maybe family akak ni ada masalah kewangan?Selfish kah aku?Cuma aku nak yang terbaik baut E-ein, setakat ni, akak pengasuh tulah yang dah rasi,dah paham peel E-ein.If nak tuko pengasuh satu hal nak sesuaikan diri tu mungkin makan masa...masa mcm nilah terpikir gak nak jadi WAHM tapi belum cukup stabil lagi bisnes kami tu..baru2 je nak berkembang ...haih....
Dan sekarang tgh pikir camno pulak nak kasi tau akak tu maybe kami tak mahu hantar E-ein buat masa terdekat ni ke rumah dia, bila dia dah start keje lain tu...huhu...

Mak...E-ein nak mak jaga E-ein...:(

6 ulasan:

Emy Omar berkata...

Alahai,sianya..tapi tu la kan,maybe dia ada mslh kewangan kot Cat,sebab tu dia nak cari sumber pendapatan tambahan..lagi pun anak dia yang nak tlg jaga e-ein tu dah tak keje kan..ye la kita sebagai parents semua mahu yang terbaik utk anak kita kan..buat la keputusan yang terbaik ye

nba-Nur berkata...

Kesiannya bila baca kisah tentang pengasuh ni.. Itulah kalau dah ada pengasuh yang serasi dengan anak kita, mesti datang je dugaan. Sabar ye Lina.. Harap pengasuh E-ein tu ubah fikiran. Semoga Lina dapat keputusan yg terbaik utk selesaikan masalah yg timbul.

ibuayahdamia berkata...

selalu pun cam tu lah cat...elok2 org dah serasi ngan anak kita, macam2 dugaan pulak yg datang...susah gak tu nak buat keputusan....apa2 pun fikirlah yg terbaik yer..

Gieyana berkata...

susah ler kan...kalau ku pon x leh nk berpisah ngn si kecik..x sanggup walaupon tiap2 minggu leh balik tgk..prefer gak kalau dok skali..pagi hantar n ptg p ambil..kalau ku kt tpt ku pon sure susah hati nih...:(

dilaOHdila berkata...

salam doc...
sian eein. nak tukar pengasuh mesti nak kena mulakan rutin baru kan. Sabar erk doc...
** Ein ada gigi siung lah, comey
Doc...dilla guna brush lighroom tu pipi jadi gebbus kekdahnya (hehehe)

mummy_ayu berkata...

ala siannya..kalu ayu pun pening gak nie...harap mak e-ein tukar pikiran la....

REMINDER

This blog is a personal blog and solely based from my personal life & expression. If you do not like what you see @ read, you are free to leave this blog.