Jumaat, 10 Disember 2010

Kenapa pakej fotografi pengantin biasanye mahal?


Rasa terpanggil utk menulis topik ni selepas berbual2 dgn hubby semalam.Mesti korang pon dah biasa dgn harga pakej fotografi kan, kalau tambah dgn andam dan pelamin atau kanopi lagilah melangit ke7 naik harga dia....dun worry, entry ni senang paham tau...aku guna bahasa mudah je ...pakej utk outdoor family pun lebih kurang juga harganye cuma maybe tak semahal pakej perkahwinan lah...

1.Pakej fotografi hendaklah dibuat berdasarkan kos maintenance kamera dan aksesori...

Speedlite
Biasanye, harga satu flash atau speedlite pun dah RM500 ke atas.Kalau beli brand NIKON SB600 pun dah RM700.Kalau kita buat pakej yang dapat untung baru RM200 - 300 shj, buatnye lepas majlis, speedlite tu rosak?Tak ke dah negatif keuntungannye tu?Jadi, kena kira semua tu dlm kos pakej k...

Kamera
Body kamera pulak, paling murah RM1500, boleh mencecah RM40-50K bagi tahap yang profesional.

Meh aku senaraikan harga body kamera-tak termasuk lens k(tak detail sgt k...aku anggarkan harga NIKON je sebab tu yang aku biasa),CANON, lebih kurang je bagantung kepada jenis kamera (beginners-semi pro-pro)

D60(beginners)- RM1500.00 (skrg D60 tak keluar dah, diganti dgn D3000,D5000 dan D3100)
D90 (beginners)- RM2500.00(awal tahun depan dah tak de wujud dah D90 rasanye..kalau tak silap diganti dengan D7000)-tolong betulkan kalau aku salah
D300/D300s (semi pro-pro)- RM4500.00
D700 (pro)- RM6000.00
D3s (pro)- RM14,000.00
D3x(pro)-RM27,350.00

Sumber: pengalaman sendiri & juga Shashinki Online.

Tahun pertama dan kedua, if guna dgn cermat, kamera2 ni ok lagi dan masih dicover oleh warranty(kamera D60 aku dah mula buat bunyi macam Transformer bila nak fokuskan lens tu heheh tapi aku sayang giler tau kat D60 ni!) .Tapi tulah, memang nak kena maintain betul2, kalau kenduri time hujan, kamera jadi lembap dan leh tumbuh fungus!(Itulah kegunaan drybox-utk mengeringkan kamera-mengurangkan kelembapan kamera)-guna thirsty hippo pun boleh!

Lens
Harga sebijik lens bermula dari RM400 dan ke atas.

Contoh
NIKKOR 50mm f1.8 = RM450.00
NIKON 14-24mm f2.8 -RM6000.00++
TAMRON 70-300mm f3.5 =RM700.00
TOKINA 12-24mm f4 =RM2,200.00

Aku tak terrer bab2 akaun, tapi kamera dan aksesori boleh dikira liabiliti bukan aset kot sebab ia akan susut nilai setiap tahun dan sepanjang kita gunakannye...

2.Tenaga dan kreativiti
Setiap photographer menggunakan tenaga utk cover satu atau dua hari majlis nikah/kahwin + sanding + outdoor.Juga perancangan awal atau plan bagi gambar2 diambil perlu dibuat.Boleh juga dinbincang bersama bakal pengantin if diorg atau kita dapat berjumpa.

Satu tanggungjawab besar bagi ambil gambar pengantin,sebab momen tu mungkin berlaku sekali je seumur hidup(no offense),dan kesian kat pengantin kalau momen indah tu tak dirakamkan dgn betul.....kalau aku, aku pun marah kalau gmbr aku tak cantik dan tak cover keseluruhan majlis!(Bercakap dari pengalaman masa kawen dulu mana ada outdoor2 cam ni, gmbr skema je atas pelamin huhuhuhu)....jadi jangan ingat boleh hentam klik2 kamera je tanpa fikirkan angle , lighting etc.(bercakap pasal lighting, aku pun maasih belajar bab ni..)

Gambar candid juga penting, malah lebih penting dari gmbr2 outdoor atau studio.Sebab?Kalau kita amik gmbr outdoor dan studio, pengantin boleh pose berkali2 utk kita dapatkan shot yang menarik.Kalau candid?Mati hidup balik pun,momen tu akan berlaku sekali je....rugi kalau tak dapat capture momen tu...

3.Post photoshoot works-Selecting & Editing
Tipulah kalau ada photographer tak edit gambar.Aku rasa semua mesti edit lah, walaupun sikit,termasuk kitorang hahaha....style aku, natural but my hubby love photo manipulation. Satu editing makan masa 5 minit ke 1 jam bagi sekeping gambar!Cuma, bila kita setting siap2 pada kamera akan menjimatkan masa utk editing. Contoh lah katakan, gambar yang kita ambil tu cantik, tapi gelap.Kalau cuci of course gelap kan?Kena juga masuk Photoshop utk cerahkan sikit kan?Dah kira edit lah tu...Cuma biasanye utk tujuan promosi, photographers akan letakkan 10 -15 keping yang paling baik je kat web/blog/FB.Tapi, jangan nanti ambik gmbr 5oo-600 ratus keping utk majlis, 10 keping je lawa atau acceptable!Kenalah at least kita cuci dlm 100 - 300 keping tu adalah gmbr2 yang terbaik utk masuk dalam album nanti.

Kalau foto manipulasi tak perlu nampak natural, sebab dah namanye kita manipulate gambar kan?Contoh terdekat, Kukubesi-taip je nama dia ni kat google/yahoo yeh?


Cuma lagi satu, jangan juga mengharapkan Photoshop /Light room atau software2 editing lain semata2 utk menutup kecacatan gambar...yang penting :

right angle + right moment + nice editing = good photos!


4.Kos cuci gambar/custom album/sticky album , poster etc
Kos juga dikira berdasarkan berapa kos cuci gambar dan juga kos album.Sticky album, murah je ,bawah RM100.00 tapi custom album?paling murah pun dah RM600.00 ke atas....Photobook?ehem..hehehe dalam lingkungan RM100 ke atas...kena pikir gak utk cuci gmbr saiz besar 8R ke 11R dan juga kos frame gambar(jika ada dlm pakej)

Kesimpulannye, ada sebab kenapa harga pakej fotografi ni agak mahal juga...bukan saja2 letak k...untung mestilah kena ada kan..tapi kena cover semua di atas tu juga...

Aku bercakap bukan sebab aku ni pandai sgt ke ape...sebab aku rasa ini lah ilmu yang aku dapat setakat ni.Nak2 pulak belaja sendiri, lagilah lambat aku catch up berbanding orang yang gi kursus kot?Kalau tanya teknikal, bnyk juga lagi aku tak tahu...bagaimanapun, aku berterima kasih kepada kawan2 yang tak kedekut kongsi tips..semoga aku pun mcm tu juga..amin..:)

My inspiration: Saiful Nang, Anna Rina, Karen ,Kukubesi,Anne Geddes...:) and the list is going on & on!Sentiasa bertambah dari sehari ke sehari!

18 ulasan:

suffer8zine berkata...

huhu mcm mana x mahal, tgk la modal dah beribu2, huhu

Terkini : 10 Kereta Termahal Di Dunia Tahun 2010

CatlinaFly berkata...

suffer8zine: Tq kerana memahami :)

nonadiera md rahim berkata...

betol kak.. but,yg sadisnye,sy bayar mahal kt en photog sy.. but die buat langsung tak edit ape2.. kalo muke tu ada seketul jerawat,kt gambar pon still nmpk.. :(
sgt upset..

nway,akk.. sy da email alamat sy tu.. :)

CatlinaFly berkata...

nona: aduh keciannye awk..actually biasanye photographer will edit utk bagi muka flawless especially bg gmbr yang nak masuk frame (8R & 11R)..kalau gmbr yang 5-600 tu maybe tak lah..

maybe editing just for utk cuci/,masuk custom album...

ieda berkata...

salam kenal..uish..patutlah org caj ribu2..macam tu rupanya kiraan kos ni..thanx for the info.

CatlinaFly berkata...

ieda: ;) sama2..

Azie berkata...

betul ler tu kot D90 dh xde..rasanya mmg ganti D7000 beza -+1k huhuhuhu mmg mhl ler kan tgk modal pon jejak ribu raban gak kan

Mama Qiestina berkata...

laaahai d90 dah takde eh? seb baek sempat grab arituu.hihihi.

tula pasal alat mahal camana nak kasi cas murah kan :)

hana berkata...

mmg betol d90 bakal xde sbb sini dah kuor d7000. kitaorg dah main2 dah... kat kedai jer.. hihi... nice info na! :)

hana berkata...

eh.. bukan maksud xde langsung.. cume d7000 tuh d upgrade sket dr d90. dan tentunyer yg rege d90 akan turun dan d7000 jd mahal... tp mmg lg cantik gambar d7000 dr d90.. nama pong baru erkk! hihi

~~@lyci@~~ berkata...

yup, mmg setuju.. tp kadang2 org susah nk faham sbb ingt photogh markup lebey...

nba-Nur berkata...

Betul2 detail entri kali ni... Memang setimpal la. Kepuasan pelanggan kena diambil kira.

CatlinaFly berkata...

ieda: ;) welcome..utk perkongsian bersama..

CatlinaFly berkata...

azie: tulah bila dah terjebak, susah nak kembali ke pangkal jalan hahahaha..

CatlinaFly berkata...

mama qiestina; ;) samalah, sempat gak grab d90 before dihentikan keluarannye...

CatlinaFly berkata...

kak hana: tulah, ade kawan tgh kursus kat hokkaido.dgr cite dia pun dah sambar satu sebab katanye harga dia jauh lebih rendah berbanding kat sini...itu kata dialah..hehe

CatlinaFly berkata...

alycia: :)...itu ler psl..memang lah bisnes kena ada untung tapi kena kira kos maintenance gak kan..

CatlinaFly berkata...

nur: ;) cuma berkongsi ...just my 2 cents..:)

REMINDER

This blog is a personal blog and solely based from my personal life & expression. If you do not like what you see @ read, you are free to leave this blog.