Sabtu, 1 Januari 2011

Aiskrim goreng,anyone?


SALAM 2011....Entry di awal pagi oleh diriku yang takleh tido lagi..(esok sure bgn lambat!)..

Bulat2 ,gebus2 pastu geseng2 sket hehehe
Aku buat 3 flavor (neapolitan) tapi bila dah goreng asik jumpe yang vanilla je...Cg Fly dapat stobewi 2 bijik.Last2 baru dpt coklat sebijik.Ade baki lagi 2-3 bijik dlm fridge.Simpan utk esok lak ye...hihi

Resepi dia aku C&P dari kak Hana jepong saneee.....dah byk kali buat dah ni..memang tak jemu!Mudah lak tu!Semesek!

Bahan-bahan:

•10 keping roti putih(aku guna 12 keping roti gardenia-dapat 6 bijik)
•6 scope aiskrim (apa2 perisa)-6 scoop sebab 6 bijik-guna perisa neapolitan
•Plastik wrap ( untuk balut roti) -tak guna pon, terus simpan dlm tupperware
•Minyak

Cara-cara:

1.Lembabkan roti dengan air ( saya spraykan roti tu )
2.Skopkan aiskrim ke atas roti.
3.Tutupkan aiskrim dgn sekeping roti lagi.
4.Tekan acuan telur yang bulat tu (hana guna acuan spt di atas) supaya roti terputus (Pastikan roti bercantum supaya aiskrim tidak meleleh keluar).
5.Balut dengan plastik pembalut dan simpan dalam frezeer selama 3jam atau semalaman - hana simpan semalaman(aku simpan semua terus dalam satu tupperware microwave resistant, tak sempat balut dgn wrap..)
6.Keluarkan dari tempat pembeku dan goreng dalam minyak yang panas hingga kuning keemasan. Jangan lama, paling kurang 1-2min sahaja tp pastikan minyak sudah betol2 panas.Kalau nak tgk step by step gi sini k?

Kalau nak tengok step by step, klik sini okeh?Credit to Kak Dzanariah....

E-ein makan juge...tapi dia makan petang tadi, makan aiskrimnye aje...seronok je tgk dia makan pastu dia kata "sedap...sedap..." tak pelat tau...

Muke tak bersalah......

Mula-mula elok je pakai sudu....

Paastu pakai tangan!Macam mkn nasik!Adeh...jwbnye, mandi manda lah lepas tu sebab dah comot...

10 ulasan:

Syigim berkata...

nak try! nak try! :D

tp acuan telur tu mcm mane ye. kalo takde nak guna apa ye utk bentukkan roti tu

atie berkata...

Happy new year cat, nampak cam sedap teringin la pulak nak cuba,
Comotnya dak e-ein tu, hikhik

Liza berkata...

Liza ni dari thn lps ke bila asik nak try, try.. Tp tak buat2 pun lagi.. hehe...

E-ein makan eskrim comot! hehe...Penuh konsentrasi

CatlinaFly berkata...

syigim: tekap pakai cawan kaca je...yang syigim gi tgk yang kak dzana punye ,dia ada step by step

CatlinaFly berkata...

kat atie: hehehe...senang je kak, try la buat..;) tak de salut2 tepung bagai pon..simple gilos

CatlinaFly berkata...

liza: hehehe ape kata try tahun baru ni hehehe

kakchik berkata...

paling best dpt tgk e-ein makan aiskrim, tu dia... kakchik nak cuba resepi ni, insyaallah bila musim panas. skrg asyik hujan, sejuk nak makan aiskrim.

CatlinaFly berkata...

kak chik: heheeh selamat mencuba kak chik ;) cubalah buat macam2 flavour..mesti sedap!

♥ Anje a.k.a Mama_Balqis ♥ berkata...

wah bukan main lagik anak dara tu makan ek, kita pernah makan tapi beli kat pasar je

CatlinaFly berkata...

anje: dulu2 mula2 kenal eskrem goreng ni kat pasar malam jugee..;)

REMINDER

This blog is a personal blog and solely based from my personal life & expression. If you do not like what you see @ read, you are free to leave this blog.