Isnin, 17 Januari 2011

Manusia apakah?




Memang dah ramai ibu2/blogger yang ketengahkan isu ni...First, aku jumpe kat blog Ieda...aku just jadi silent reader and ade juga bagi komen sikit2.Then, ada pula insan yang mengaku bapa kepada salah seorg anak2 ini buat kenyataan di FB...makin darah aku menyirap.Ape motif tekup muka dgn kain/bantal?Nak bg lena ke?Takkan semua budak2 ni tido gaya sama(letak kain/bantal kat muka?)Dan juga bagi kanak2 berusia bwh 1 tahun, kalau dia lemas, maybe tak pandai nak alihkan kain tu dari muka.Memang bg aku org tak waras je buat mcm ni!Alangkan E-ein tido meniarap dlm buai yang kain jenis net tu pun, aku akan betulkan kedudukan dia supaya muka tak telangkup lama2.

Alhamdulillah, ibu kepada 2 org anak yang turut dijaga dlm taska ini,telah tampil di laman blog.Rupanye beliau juga seorang blogger....Laman blognye kat sini:From Asha with Luv


Korang rasa apa tindakan yang patut dibuat?Sebab ada yang kata, kalau tak berlaku kematian, polis tak b oleh ambil tindakan.Habis, takkan nak tunggu mati baru nak siasat?Aku rasalah, maybe JKM (Jabatan Kebajikan ) boleh diconsult mengenai hal ini.Aku rasa tak ada mana2 peraturan dlm menjalankan taska, kalau budak2 tido, kena tutup muka!Aku berdoa juga semoga anak2 ini dan anak2 kita terpelihara...Ya Allah..memang kes ni membuatkan aku rasa nak jadi WAHM or SAHM je...Harap2 dapat tercapai juga dlm 5-6 tahun lagi wallahualam..memang kadang2 rasa tak sanggup hantar E-ein ke rumah pengasuh, rasa mcm selalu miss perkembangan dia..kurang masa dgn dia...huhuhu..

Dan ini juga laman2 blog lain yang turut menceritakan hal ini:(kredit to Mama Asya & Naufal)

- Apa kes?

- Jadilah Pengasuh yang bertanggungjawab
- Taska kurang ajar ???????
- Taska tutup muka
- Taska Terlampau di Sri Kembangan
- Taska bangang
- eForum
- Lagi kisah taska.. pandai-pandai pilih
- Inikah keadaan sebenar di taska?
- Keadaan yang kita tak mahu lihat
- Attention! kepada yang anta anak di taska
- Taska yang tutup muka budak
- Nak bagi budak tidur lama
- Taska yang tak bertanggungjawab
- Taska zalim


11 ulasan:

rose --{@ ibuRafiq @}-- berkata...

ade gak baca kat FB kwn kite last saturday pasal ni

mmg kejam kan?
giler tol
budak2 kecik mane reti alih if tak lemas

sape amek gambar2 ni ek? ade org nyamor jd staf ke?

mila.ibunajihah berkata...

uishh..panas hati tengok..b*d*h ke haper pi wat gitu..aduh..tringat kat anak sendiri..harap bebudak tu takde aper. JKM kena la wat spot cek kalau dah meluas camni berita ni disebarkan..takkan nak tunggu ada yg ilang nyawa kot.terlambat da..

umi_e berkata...

Tak taulah ya kenapa pengasuh buat camtu... pengalaman diri sendiri, sampai sekarang kalau nak tidur memang kena tutup muka dengan apa saja - kain, bantal etc

Apakah sebab terbiasa dari baby? nak tanya tapi mak dah jadi arwah... (al-fatihah buat mak)

Syigim berkata...

eh eh...scary...tersentap hati tgk gamba2 ni...

mariaariffbaby.com berkata...

saya nangis bila dapat email ni
terbayangkan my ecah and danish..
tak sangka ada insan yang tergamak buat macam tuh

Mummy Ranger berkata...

ya allah ya tuhan...sanggup dorang buat camni..mmg patut reportkan saja. takda otak betul!

Wansteddy Tales berkata...

owh Cat.. saya xblh tgk picca ni. 1st time tgk geng forum sims yg bagi. menitik air mata. xsemena2 tingat kat damia. dah la anak baju pink tu bajunya cm baju anak wan je. sedih sngt2

♥ Anje a.k.a Mama_Balqis berkata...

adei memang geram la tengok pengasuh camni...bayar mahal2 jaga nak tak nak je bergelimpangan kanak2 tu

ekin mahmud berkata...

mmg la nak bg tidor tutup mata dgn kain jap jer..(bg baby yg xleh tidor dlm cerah je rasenye)tp bila dah tidur lena tu selak le...xdelah sampai nak tutup hidung budak tu skalikan..mcm ne nak bernafas...sengal tul pengasuh kat taska tu...nak senang keja lah tu!

Ita berkata...

tersentuh hati tgk gmbr2 tu.. bdk2 x berdosa tu derang buat sewenang2 nyer.. bkn jaga free pun, mak ayah derang byr sbg amanah ..x sepatutnye diperlakukan mcm tu

ieda berkata...

sesuka hati depa ja buat kat anak org mcm tu..
dulu2 saya penah dengar ada tempat jagaan baby yg bg ubat selsema sp baby semua tidur pd waktu2 yg dah ditetapkan..betul ke tidak wallahualam.tapi possible jg.

REMINDER

This blog is a personal blog and solely based from my personal life & expression. If you do not like what you see @ read, you are free to leave this blog.