Khamis, 6 Januari 2011

Puding roti


Terliur tgk puding roti Kak Zana tu ari (kat FB)..

Then Kak Zana pon ade bagi aku resepi kat MY resepi...kukus syle...


Bahan2:
1 buku roti Gardernia(aku guna 4-5 keping roti + kulit roti baki buat eskrem goreng)
sedikit butter(buat sapu kat roti)
2 biji telur( eja_mh, tn punye resepi suruh buang jalur putih kat telur supaya tak berbau hanyir)
1 sudu teh esen vanilla
3/4 cwn gula castor
3 cwn susu segar full cream(aku modified , guna 2 cwn susu segar,1 cwn susu sejat)

Cara2:
1.Sapu butter pada roti, susun roti selapis demi selapis dlm loyang dgn kismis sampai habis.
2.Pukul telur sampai kembang, masukkan susu, gula dan esen vanilla ,kacau sebati
3.Tuangkan di atas roti tadi...
4.Kukus selama 45 minit...

Actually aku buat ni masa rehat tghari ,kul 1-2 petang!Bukan time cuti atau weekend ye, baru jek sebentar tadi!giler ,kan?Sebabnye aku teringin, kalau aku dah teringin, ribut petir sekali aku harung!hahaahha...

Boleh gak makan bersama dgn sos kastad, ihsan eja_mh jugak...TQ dear...i tak kenal u, if u ada blog or ada kawan2 kenal, then singgah2lah sini..nak berterima kasih sgt2 atas resepi yg mudah ni...

Huduss...tapi cedap!betull..aku tak tipuu...

Resepi sos kastad(yg aku buat tawo dan pekat sgt..malu nak letak gmbr heheehe)

1 cwn susu segar
2 sudu kastad
1 sudu gula

Campurkan semua bhn di atas di dlm periuk kecil, kacau dgn api perlahan sehingga mendidih.Siap!

7 ulasan:

Liza berkata...

Save dis page. Nak buat weekend ni.... Tunggu yer..

Ciklinn berkata...

aduyai cat.. udahlah sejuk2 ni.. tekak ni duk nak cari makan jerk... tgok resepi mcm cukup jer kat dapo tu.. huhuhu

Rozy berkata...

suka sangat wat puding roti..
simpan lam peti es asik buka tutup ja.. dapp..

dZana berkata...

wahh dah berhasill... tetap terliur walaupun baru jer 3-4 lepas mkn..

CatlinaFly berkata...

hehehe sila2 mengelap air liur..gmbr je gempak..rasa tak tau camne..tapi sedaplah kalau ikut tekak sy hihi

~aSFaLiZa~ berkata...

serius nampak sedap. buat la full version pya demo kak. nk gak tgk mcm mana sos dia. ni tak reti ni. tapi mcm nak try

CatlinaFly berkata...

asfaliza: dah buat full wersion cuma tak sanggup tunjuk sos dia ekeekeke...len kali eh

REMINDER

This blog is a personal blog and solely based from my personal life & expression. If you do not like what you see @ read, you are free to leave this blog.