Ahad, 13 Mac 2011

Thailand Day 1(cont): Korat@Pak Chong Landmark Hotel

Bangkok ke Korat:
Perjalanan dari airport Suvarnabhumi , Bangkok ke Korat memakan masa 3 jam!Sama mcm jarak Kluang ke KL tuuuu....Luckily pemandu pelancong kami, Sutavee @ Awi fasih berbahasa Melalyu berslanga I Kelate + Indonesia, pandai berceloteh dan menghilangkan kebosanan spnjg perjalanan.Pastu , perut dah kenyang, mata dah berat, aku dengar sayup2 je suara Awi duk bercerita tentang kota Bangkok dan Korat.Yang aku ingat, boleh kata tak ada langsung restoran makanan halal di Korat dan pesan Awi, di hotel nanti, time sarapan, sila order roti dan telur sahaja yeh...nak makan ayam boleh jugak tapi kalau was2, tak payah ....kalau Bangkok, lain cerita sebab ada banyak restoran Muslim di Bangkok.Oh ya..nama penuh daerah Korat ialah Nakhon Ratchasima .Tunggu aku update nama penuh Bangkok..hehehe...jenuh nak menyebutnye weh!

Tup tup rupanye aku dah terlena....bangun2 je time bas berhenti dah sampai depan hotel.Kai menginap di Pak Chong Landmark Hotel, di daerah Pak Chong , Korat.Oh ye, bagi yang belum pernah ke Thailand, masa di airport, time korang sampai je, imigresen Thai akan cek passport.Pastikan korang isi borang arrival(borang putih )dgn tepat...nyatakan berapa lama nak stay sini, urusan apa, dan menginap di hotel mana,aku ingat sgt2 sebab aku terlupa nama hotel tu dan pegawai imigresen suruh aku isi semula lengkap dgn nama hotel..dua kali beratur...hua hua hua...mujurlah pegawai tu friendly..ada masalah komunikasi sikit sebab bila bercakap, mcm ayam dgn itik....dia speaking English dgn loghat Thai, aku lak speaking english loghat Melayu kan....

Tunggu kunci bilik diberi (diuruskan oleh Awi)
Bilik twin sharing...2 bintang kot hotel ni..cerek/jag nak masak air pun takde..

Sampai di hotel dlm kul 10 malam waktu Thai(lewat 1 jam dari Malaysia- mcm beza waktu Sabah dgn Semenanjung...), terus mandi , tapi kuarkan baju utk tido je sebab esoknye akan tido kat Bangkok lak....rasa jakun sikit tgk botol air mineral cap Asada ni....hahaha...

botol kaca!

Pastu sesi ketiduran ...ZZzzzzz.....senang giler lelapkan mata sebab penat naik bas --> turun bas(dari Kluang ke LCCT) --> naik kapalterbang turun kapal terbang di Bangkok-->naik bas turun bas ke Korat!

9 ulasan:

Mama Zharfan berkata...

botol air tu sgt unik :)

Liza berkata...

2 bintang pun nampak cam ok jer... :)

Liza berkata...

2 bintang pun nampak cam ok jer... :)

CatlinaFly berkata...

suzie: :) hehe..recycle ni..bagus2 eco friendly

CatlinaFly berkata...

liza: ha ah ok sgt2 cuma bab mkn tu sebab takde halal tu yang terhad..;)

Fiza Nordin berkata...

wah...seronok tu! selamat bercuti!

Ely Hasrul berkata...

dulu kan time kt krabi.. imigresen tu ckp melayu loghat kelatan dgn i hahah tp krabi mmg ramai dr langkawi & satun.. patu kt bangkok yg last sekalik pegi.. beratur punye lah pjg dan lamaaa semata2 kitorg smpai lunch hour.. sume pg makan cesss (tapi selalu kt mana2 imigresen kalu carry sami selalu dpt dulu hahah trick tuh..)

CatlinaFly berkata...

kak fiza; dah balik dah hehehe

CatlinaFly berkata...

ely: tulah..rata2 kalau asalnya pattani dan narathiwat, diorg boleh ckp kelate ..:)

REMINDER

This blog is a personal blog and solely based from my personal life & expression. If you do not like what you see @ read, you are free to leave this blog.