Rabu, 13 April 2011

Botol BPA yang murah?RM5 je!

Thanks to Faisya sebab bagi aku izin utk copy and paste entry beliau..:) thanks dear!

Awal bulan ni kerajaan baru nak umumkan pasal bahaya botol BPA ni. Semua tahu kan so aku taknak citer panjang lebar la tang tu.

Kalau kita tengok kat pasaran, botol BPA free semua mahal2 kan? Cecah RM20++. Itu pun brand Avent, MAM, Dr.Brown, Tommee Tippee, NUK, Pigeon, Weego, kot cikai sikit, brand KIKO pun cecah puluh2 tau..

Kot murah pun Pureen BPA free ni ada la dalam RM13++ kot.. Takde pun yang murah lagi dari tu.

Tapi...... Aku jumpa yang murah punya. Botol apa tu? Nanti jap lagi aku bagitahu.

First of all nak kasi nampak dulu pasal polypropylene (PP) dulu. Boleh tgk info kat bawah ni.
sumber: moh.gov.my
-klik pic kot masih tak jelas terangnya-


Nampak tak ayat "Alternatif botol susu bayi bebas BPA ialah PP, PES, PA, kaca dan lain2"?


sumber: moh.gov.my

sumber: moh.gov.my


So kalau nak tahu PP ni lambangnya adalah:

-klik pic if tak jelas-

JENIS KELIMA
Angka 5 di tengahnya, PP (Polypropylene) adalah botol lutsinar biasa yang tidak jernih. Polipropilen lebih kuat dan ringan dengan daya tembus wap yang rendah,ketahanan yang baik terhadap lemak, stabil terhadap suhu tinggi dan cukup mengkilap.Jenis ini adalah pilihan bahan plastik terbaik, terutama untuk tempat makanan dan minuman serta yang terpenting botol minum untuk bayi.

So kira botol angka 5 ni bagus jugak, sebab merupakan bahan plastik terbaik dan ianya khas utk masuk microwave (panas weh masuk dalam microwave) serta dianggap sebagai alternatif dan kerajaan sendiri kata begitu.

Jadi botol apakah yang murah sangat tu? Murah tu berapa? Brand apa? Brand ayam ke?

Tadaaaaa...................................


tak bape nak jelas lak


inilah bottle nya!
J O L L Y T O T S

Harga: RM4.99 di Giant

Nanti pergi Giant sila la tengok dan semak...

Komen aku: memang selalu dah aku tgk botol ni..first, aku tertarik dgn corak2 kartun dia, tapi bila tgk harga rm4.99, aku letak balik, sebab fikirkan botol ni murah, mesti tak best hehehehe....sekali, BPA free daa...Botol BPA free E-ein yang selalu aku beli, cap Pureen ,3 botol RM32.90 dan juga Tollyjoy RM10.90/each.Even yang cap Fiffy pun, RM15 sebijik...so...jom gi semak kat Giant!

Oh ye,kena ingat, walaupun korang beli botol BPA free, tetap disarankan tukar baru setiap 6 bulan..iyelah, masa basuh tu kot tergores, tercalar kan....jgn tukar selepas 6 tahun pakai pulak!hehehe

BREASTFEEDING IS THE BEST!

18 ulasan:

mummy_ayu berkata...

comel2..nak gak terjah nanti..yg sekarang ayu guna pureen..simple jer..takde katun pun..suka yg katun2 mcm nie..

karipapsayur berkata...

sy pi giant semalam. 1 aje tinggal! Even brand Jollytots, ada jgk yg "7 dlm lingkaran segitiga". Kena betol2 check.

Bottle ni lembik dan bole kemek2 kan. Tp dia back to normal lah..

SYANI berkata...

Nanti nak usha GIANT jugak le...

mun berkata...

eh comel jugak botol tue...nak kene cari nie

The Queen @ Widelia berkata...

comel... janji BPA free.. nak pulak 6 bulan sekali kene tukar..

e.l.i.s.s.m.i.e berkata...

aku guna pureen, 8.90 bpa free tp hr tu pegi tesco da out of stock..huhuhu

Sha@Mama Tina berkata...

Wallah..bagusnya..hmm..5 pun bpa free ye..takpe2..nnt gi usha2 kat giant

sekali kan ina..lepas jek post ni..jollytot pun SOLD OUT da kat giant hehehe...

*∽ IZAN ∽* berkata...

wah bagus info nih.. thanks for sharing Cat!

Syigim berkata...

bagus doc! info psl benda2 murah tp baik digunapakai ni mmg sentiasa dialu2kan! hihi.

i penah try guna botol kaca. pada kita mmg best, tapi adoi.. senang pulak nk pecah sbb ganas sgt budak2 ni! :P

CatlinaFly berkata...

ayu: betul tu..tapi pureen ada kartun2, tahan lame gak lukisan kartun2 tu,dlm 6 bulan, tak luntur lah..cuma yang tolly joy tu, tulisan kat luar dia mudah hilang(takdek kartun)..jom pakat serbu giant

CatlinaFly berkata...

qas: betul..kene cari tanda 5 tu

CatlinaFly berkata...

syani; hehehe sila2..jom2

CatlinaFly berkata...

mun: ;) jom!

CatlinaFly berkata...

the queen: jgn lupe puting pun kene check kot ada bocor ke ada karat susah nak hilang ke..kadang2 karat susu tu yang lekat

CatlinaFly berkata...

eliss: murah nye rm8.90!sy beli rm32.90 dapat 3 botol....tu dlm rm11 satu lah kan

CatlinaFly berkata...

sha: heheehe agaknye lah..sume serbu giant hihi

CatlinaFly berkata...

izan:kredit to faisya jugee

CatlinaFly berkata...

syigim; tu lah, nk try juga yang kaca tapi takut kena baling huhu..cuma so far e-ein suke cmpk puting, bukan botol...

REMINDER

This blog is a personal blog and solely based from my personal life & expression. If you do not like what you see @ read, you are free to leave this blog.