Selasa, 24 Mei 2011

Aduhai Semak Gula...

Aku pernah tulis entry pasal semak gula nih... dan aku percaya , masa iklan Anmum Semak Gula tu keluar, ramai ibu2 terpengaruh(termasuklah aku hahaha-tapi aku masih stick to Isomil) dan tak kurg jugak yang gi semak kandungan gula guna the so called kalkulator gula kat website semak gula.com.ada yang gi tukar susu punyelah, atau pegi beli Anmum terus sebab Anmum claims, they got no added sugar!

Iklan Anmum kata lg, kita maybe dah feed anak2 dgn susu2 tepung lain yang kandungan gulanye 13 sudu kecil gula bg setiap serving.Nah..mane lah tak panas muntut mak2 semua kan..mestilah nak bg yang terbaik kat anak, kalau gula terlebih risau gigi rosak lah, buah pinggang overwork lah, kencing manis lah...

dan..korg perasan tak, skrg iklan tu dah takde kat TV?

cuba baca nih....link dia kat sini.
___________________________________________________________________

Malaysia - Fonterra Brands has temporarily pulled down the latest campaign for its milk powder brand Anmum, following allegations of having violated advertising regulations, with the Ministry of Health (MOH) stepping in.

The campaign in question, themed "Anmum Essential Tanpa Gula Tambahan" (No Sugar Added) rolled out in March, this year.

Fonterra's messaging for Anmum claimed that consuming all other brands is equivalent to consuming 13 spoonfuls of sugar.

When contacted by A+M, a Food Safety & Quality Division spokesperson said it's a case of violation of Section 17 of the Food Act 1983. The particular Act stipulates food advertising must not be false, inaccurate or deceive a purchaser via misleading messages executed anywhere in the country.

"The Ministry has had a discussion with the company recently with regards to the requirements of the law pertaining to the issue at hand," Fatimah Sulong, principal assistant director, Food Safety & Quality Division, told A+M.

Fonterra Brands confirmed the development adding it is waiting for its cue from the government department. "We are engaged in a formal process with the MOH to work through these concerns in partnership."

"We continue to stand by the facts and overall message of our campaign. The use of added sugars in many growing up milk powders in Malaysia is excessive and unnecessary. We will continue to raise this important issue in our ongoing communications campaigns," the statement added.

So..next time, kita kene siasat dulu betul atau tak sesuatu kenyataan itu, or is it just another marketing strategy...wallahualam....bg aku, ikut kemampuan ,ikut kemahuan. ikut lah selera dan tolenransi anak2 terhadap susu tu(kalau tak BF lagi lah)...Breastfeeding always ROCKS!

Credit to :Itdzma yg bg sy link ni, tapi u takde link pulak..;)

3 ulasan:

karipapsayur berkata...

Lps ni Ina dh tekad hati nak BF baby x?

*∽ IZAN ∽* berkata...

baru2 ni En Hubby beli jugak susu anmum tu.. malangnya both kids tak leh telah susu tu sebab tak ngam rasa susu tu ngan selera derang.. isk isk isk

izan rasa pun cam pelik gakk... tak biasa kot. last2 tak minum pun susu anmum tuh auhuhuhu

Zeti berkata...

isk ini mmg taktik marketing Anmum. nasib baik i tak switch anak i selepas tgk ad tu!!

REMINDER

This blog is a personal blog and solely based from my personal life & expression. If you do not like what you see @ read, you are free to leave this blog.