Jumaat, 20 Mei 2011

Nak ilo...


Sebenarnye bulan lepas pengasuh bgttau yang E-ein mcm tak berapa gemar minum susu dia(Isomil).So pengasuh campurkan Milo sikit dlm susu E-ein.Aku malas nak ajar dia minum Milok lagi actually walaupun kadang2 dia minum gak yang aku buat.So aku beli Dutch Lady 123 Coklat.So far, siang E-ein minum Dutch Lady ni, malam masih minum Isomil.Dan tak nampak ada tanda2 alergik sebab minum susu lembu(nak nampak mcmane, E-ein ni memang menggaru2 sokmo hehehe..).Itu ler, tak pulak nak minum full time susu coklat ni.Memang e-ein dah kurang minum susu pun.Siang 1-2 kali, malam 2 kali je.Itu pun buat 6auns, tak habis, kadang2 aku buat 4 auns pun ada baki lagi.Heh...Sus DutchLady ni E-ein panggil "ilo......"(dia ingatkan Milo.So biasa kalau nak buat susu, aku atau abah dia akan tny, "e-ein nak milo ke nak acu(susu)?"

Tapi aku tak risau sebab E-ein dah besar.Bgn pagi je nak mintak nasik dulu, bukan susu.Dia mkn nasi pun 3 kali sehari(pagi, tghari,petang), dan in between dia suke mkn biskut cracker,biskut cheese Julies, atau apa2 biskut yang available.Selalu aku goreng keropok ikan , sebab dia suka.Yelah dari makan jajan bukan2 yang kaler maler tu, baik makan benda yang mengenyangkan.Buah2 pun ok especially epal dgn tembikai, dia suke betul!Kalau kat rumah, weekend atau time jalan2 je belikan dia air kotak atau aiskrim dgn coklat.Itupun aku bagi as reward kalau dia behave time jalan2 tu.So far, nampak mcm dia faham.Bukan rasuah tau.So, korang buat sistem reward gak tak dgn anak2?( good behaviour, dapat reward) ;)

3 ulasan:

Fara berkata...

alololo pelat budak kecik mmg comei! hehe. sy ade buat gak system reward ni, setakat ni alhamdulillah anak faham nape parents die buat mcm tu, tp takd e lah selalu. nnt asik nak reward je kan smp besar :P

rose --{@ ibuRafiq @}-- berkata...

ooo alergik dia masih ade eh...
rafiq plak jgn cakapla..kasi eksrem ujung2 mulot pon dah kuor bijik2 kecik ateh bibir..ehehe
alergik teruk lagi kat susu lembu

sib baik skang dia dah leh makan cokelat skit2..dulu mmgtakleh langsung..sian dia tak menikmati alam kanak2..ahahahah boley?

okla tu..dia makan 3 kali sehari. pegnash rafiq tu mmg akan pastikan rafiq kenyang before sy amek..so campor ngan ape yg sy bagi makan..jdnye sehari rafiq makan 4 kali

wah wah wah....takpe ganti susu eheheh sbb dia dah tak nyusu siang ari..mlm2 je dpt susu cap gantung..:-P

Liza berkata...

Allergik dia tak ok lagi? Adam pun.. Tapi adam allergi seafood...

REMINDER

This blog is a personal blog and solely based from my personal life & expression. If you do not like what you see @ read, you are free to leave this blog.