Khamis, 11 Ogos 2011

Demam: catatan 3( 9 Ogos)

Autopublished entry

Aku cuti .Sebab risaukan E-ein...iyelah kat umah pengasuh kan ada 3 org budak2.Kang tak tertumpu kat E-ein sorg lagipun bumbang jangkit kat budak2 lain.Paginya E-ein ok...bgn tido je mintak susu, pstu mandi n sarapan mkn nasi kosong kemain berselera...(aku dah gorengkan nugget n wat sup ayam n kentang,alih2 dia nk mkn nasi kosong je)..

Start tghari kul 12,dah datang sakit dia..merengek2, pastu suruh bukak baju sebab katanya panas.Aku ajak dia tido.Tido pun dah bentuk mcm udang bakar dah..mengerekot mcm tahan sejuk/sakit.Pastu kul 2 petang Cg Fly balik, memula nampak E-ein mcm dah ok.Sekali tetiba dtg balik sakit dia, merengek2, pastu menggigil2 sekali.Maunye tak risau...bila guna termometer forehead tu, tgk suhu dah 41 degree celsius.Biar betul termometer ni rosak ke hape.Last2 last choice aku masukkan voren sekali lagi n bersiap ke hospital.Siap kemas kain baju n bakul susu in case kena tahan wad.

Sampai spital, terus g kecemasan.Cek suhu, 39 degree celcius.Doktor suruh amik darah.E-ein memula cool je, nmpk je katil spital, melalak2 x hingat!Dia tau sebenarnye sakit ambik darah sebab tahun lepas pun pernah demam panas + masuk drip sekali.Berbungkus ler dgn selimut baru misi dpt amik darah dia.Dan result darah kena tunggu dlnm sejam, so Cg Fly suruh aku balik ke kereta(park depan2 situ gak), tunggu dlm kete sementara Cg Fly tunggu result darah tu...

Dalam kereta...ada org eksyen tak hingat yg tadi dia melalak2 satu spital leh dgr hihihi...korg paham tak apa dia ckp?
video


Nampak cam dah sihat kan? Dr baru amik darah, belum bg treatment ape pun!!h(baju gaun tu dia yang pilih sendirik dari dalam gobok baju dia..hehehe sempat lagi nak melaram bila nak kuar tu dlm pada duk sakit2..)huhuhu...pas sejam, dr panggil n kasi ubat2an...termasuklah paracetamol syrup( dgn dos yang dua kali ganda- biasa 3 ml je, dr suruh kasi 6 ml setiap 6 jam) dan juga bekalan antibiotik.Balik rumah, lepas main game kat Ipad & tgk tamen tapak (ultraman father kat youtube), dtg balik gigil dia..siap mintak tukar baju lengan panjang + selimut....pung pang pung pang, duk merengek2 mcm gitu juga sampai lah waktu tido mlm....so nak tgk sok pagi dia ok tak....kalau tak, terpaksalah aku coti lagi....sekian....pernah tak anak korg demam sampai gigil2 camni?

(ditulis ketika E-ein & abahnya sedang tido...mama dia tak tido sebab turn mama dia jaga...lepas 3-4 jam leh kejut abah dia lak jaga ...watch out for any signs of demam terlalu panas or takut demam tarik je huhuhuhu..)

2 ulasan:

mummy_ayu berkata...

ala siannya..tak pernah pulak Ian or Iris demam sampai gigil ni...and paing tinggi diaorg pernah demam dlm 39.8 jer...41 tinggi tu...
apa pun..e-ein..rajin2 makan ubat tau & get well soon!!!

demam biasa pun dah risau, nie demam panas mcm ni..of coz risau...

cat, kasi mandi pun elok gak..kasi turun kan suhu...Ayu selalu ajak mandi, tak la mandi byk..skt jer..yg penting rambut basahkan...
semoga e-ein cepat sembuh yer..

Mira Pencinta Coklat berkata...

alaaa cutenyer e-ein ... happy jer dia dalam kereta hehe

REMINDER

This blog is a personal blog and solely based from my personal life & expression. If you do not like what you see @ read, you are free to leave this blog.