Jumaat, 19 Ogos 2011

Dilema pengasuh lagi...

Hai..aku ingatkan nanti adik E-ein dah settle lah bab pengasuh ni...(macam e-ein dulu sampai terpaksa hantar ke rumah MIL masa umur 2 - 3 bulan sebab tak ada pengasuh)....huhu rupanya tak settle jugak...

Sekarang mak E-ein jaga 3 org...E-ein, dan dua beradik Irsyad (baya E-ein)& Safwan( 4 bulan).Alkisahnya adalah sorg pegawai baru hamba Allah ni baru pindah keje kat tempat aku ni...alih2 last 2 days dia bgtau aku dia nak letak anak dia umur 1 tahun lebih pas raya ni kat umah mak E-ein.Terkedu aku.Aku diam je tapi aku ckp gak lah ..."sy plan nak letak adik E-ein tahun depan kat umah akak tu jugak." Yang staf baru ni pun angguk2 itu je lah, mcm tak paham je hint aku,dah confirm lah agaknye....

Pagi ni since budak2 lain takde, (memang ari Jumaat budak2 lain abah dia hntr sikit, aku je hntr E-ein awl 7.30 pagi), aku merisik2 dgn mak E-ein, betul ke akak nak tmbh lagi sorg budak?

Kata akak tu, ha ah ye, tapi maaf lah sebab dia lupa nak tny aku, adik E-ein nak letak kat mana?

Aku ckp, akak larat ke nak jaga sampai 5 org nanti, kalau sy hantar adik E-ein tahun depan?Kalau sy hantar, adik E-ein dlm umur 3 bulan.

Akak tu kata, mcm tak larat, pastu dia mcm berbelah bahagi.Dia kata tgk lah camne, nak tolak kot budak baru tu.Tapi dah janji pulak dgn maknya staf baru tu.

Aku buat muka sedih, kalau camtu, adik E-ein sy kena hantar tempat lainlah.Akak tu kata, ha ah ye tak ye, kesian nya kalau dipisahkan pulak kan.....kesian pulak kat awk nak hantar 2 tempat...pulak....itu ler takkan lah tak terpikir aku hari2 ngantar E-ein dlm keadaan buyung ni ha..actually aku pernah ckp dah nak letak adik E-ein gak masa awal2 peknen tu, so aku ingatkan akak tu paham ler...rupanya tak, ada org potong stim lah aisey....lagi pun kalau ramai2 sgt aku pun rasa tak selamat, takut terabai budak2 ni semua since Along(anak mak E-ein) dah pindah ikut suami dia..kalau Along ada, maybe tak terasa bimbang sgt coz leh tolong mak dia....kalau budak besar cam e-ein tak apa, pandai bwk diri..kalau baby?memang bergantung sepenuhnya pada babysitter kan...nak menyusu, nak mandi, nak ditidokan, nak itu ini...

so..akhir kata,kata putus memang takde lah skrg...Pastu aku pon blah(minta diri nak gi keje ler, bulan blah cara tak elok tau...)..

Alih2 aku dapat tau pulak dari kawan aku gak, staf tu sebelum ni dah janji nak hantar anak kat rumah pengasuh kawan aku tu seberang jalan ofis kami ni, kata dah confirm dah tapi alih2 nak hantar ke mak E-ein lak.Skrg kawan aku yang rekemen tu, rasa malu pulak sebab ingatkan dah jadik dah arrangement tu....dan dia pulak tau cite dari aku, bukan dari tuan punya badan..pulakkkkkk....yang pengasuh kawan aku ni ada jaga 2 org anak kwn aku, half day je, sebab dua2 dah sekolah rendah.So pengasuh dia tak kisah jaga budak umur setahun.Cuma dia tak nak jaga baby sebab dia bakal dapat cucu gak awl tahun depan.Kalau tak sebab dia nak menimang cucu, memang aku nak gak hantar adik E-ein kat sana sebab aku kenal jugak makcik tu.Dan tau mmg dia jaga elok...dari kawan aku tu lah....

Aisey..pengasuh pun jadi rebutan yek...

*Cg Fly kata, ikutkan hati, jom kita hantar E-ein balik umah mak je, baby duk dgn kita.Daripada E-ein duk ramai2 cam gitu.Ui..tak sanggup aku, kesian lak E-ein..dia dah lah rapat giler dgn mama abah dia..nanti demam budak tu kang....

Itu ler, aku terasa jugak ler, mgkin sbb aku peknen ke mudah terasa ke , tapi aku rasa patutnya mak E-ein tny ler aku dulu...dah la E-ein first child yang duduk dgn dia kan...bg la keutamaan sket kat aku dgn E-ein kan...byr bulanan pun elok je..kadang2 aku cuti balik kampung 2 minggu, aku tetap bg full bulan2, tak pernah kurg pun.Atau staf baru tu tny lah pendapat aku dulu ke...sebab yang dulu2 tu, ada gak staf lain tny aku dulu or mak e-ein yang tny aku dulu boleh ke tak dia tmbh budak lagi.....

Sabo jelah!

5 ulasan:

CuppyCakeMommy berkata...

lina, takpun next year e-ein kat dah 3yrs..apa kata hantar dia masuk sekolah/taska.Dia dapat belajar and beractivity sket.Adik dia replace je e-ein kat rumah pengasuh tu..

CuppyCakeMommy berkata...

lina, takpun next year e-ein kat dah 3yrs..apa kata hantar dia masuk sekolah/taska.Dia dapat belajar and beractivity sket.Adik dia replace je e-ein kat rumah pengasuh tu..

CatlinaFly berkata...

ada terpikir gak..tapi cg fly kata too early..in fact sy dah tny ibu2 lain pasal smart reader kat bndr Kluang ni...tgk lah maybe umur e-ein 3 tahun stgh nak try hantar kejap2 dulu..kalau dia suka, leh hantar tadika terus..;)

Ely Hasrul berkata...

pening nih cat nk pikir. saya pon pening gak nnti pindah nk letak sami kat mana?? adik dia xkesah sgt sbb xnk pikir tp sami lah.. ala nangis la cik abang tuuu.. kompom sy pon nangis kuat2 jugakkk

CatlinaFly berkata...

pindah? ely nak pindah ke mana lak?

REMINDER

This blog is a personal blog and solely based from my personal life & expression. If you do not like what you see @ read, you are free to leave this blog.