Khamis, 18 Ogos 2011

Durian baik untuk kehamilan?


Berita baik utk wanita hamil yang suke makan doyan..keh keh keh..padahal aku dah melantak berbiji2 kat kampung Cg Fly, baru nak research pasal doyan hahaha..musim doyan pun dah abis...uish..sedapnye doyan kan, teringat2 lak..siap MIL buat serawa durian, bubur durian, pulut durian..pehhh....

Adakah selamat untuk wanita hamil makan durian?(from artikel di Babycenter)

Dijawab oleh Dr Patrick Chia

Sesetengah komuniti di Asia masih mengekalkan pantang larang tidak makan durian semasa kehamilan. Sebagai contoh, pendekatan tradisional orang Cina untuk kesihatan, durian dianggap terlalu “panas” untuk dimakan semasa kehamilan. Oleh sebab itu, kebanyakan komuniti orang Cina di Asia Tenggara menasihatkan bakal-bakal ibu untuk tidak makan raja buah ini.

Dengan tegas dinyatakan bahawa tidak terdapat sebarang kajian mengenai keselamatan makan durian semasa kehamilan. Pada masa yang sama, sains moden tidak menjumpai sebarang sebab untuk mengatakan ianya tidak selamat untuk makan durian. Tiada sebarang sebab untuk mengatakan bahawa makan durian semasa kehamilan boleh menyebabkan tekanan darah tinggi pada bakal-bakal ibu atau ruam lampin pada bayi baru lahir.

Walau bagaimanapun, seorang wanita yang hamil hendaklah makan durian dalam jumlah yang sedikit kerana buah ini mengandungi banyak gula dan karbohidrat – dua ulas yang bersaiz sederhana mengandungi kira-kira 60 kalori. Durian adalah dalam kumpulan makanan yang mengandungi glisemia tinggi, oleh sebab itu, adalah baik untuk menghadkan pengambilannya semasa kehamilan. Mereka yang mempunyai diabetis kehamilan hendaklah mengelakkan diri daripada makan durian kerana kandungan gulanya yang tinggi.

Beberapa orang penyelidik telah menekankan faedah sulfur organik dan triptofan yang terdapat dalam durian. Sebatian-sebatian ini mengandungi kesan antioksida. Ia juga mengandungi ciri-ciri antimikrob, antibakteria dan antikulat yang baik untuk kehamilan.

Note aku: semua makanan, kalau diambil berlebihan, ada keburukan atau side effect dia..durian pun same lah..:)

2 ulasan:

e.l.i.s.s.m.i.e berkata...

kawan me nurse, dia cakap jangan makan durian semasa dekat nak bersalin, nanti bau busuk masa bersalin tu tok sah cerita laa dia kata. wallahualam :) hehehe

Mami DindaBella berkata...

so masa makan tu kena beringatlah ye..jangan main bedal je ye tak..panas plk baby kat dlm tu nanti :)

REMINDER

This blog is a personal blog and solely based from my personal life & expression. If you do not like what you see @ read, you are free to leave this blog.