Khamis, 15 September 2011

Antenatal checkup....kali ke6!

Baru balik checkup ni...pegi hospital kul 9....balik kul 12 thgari...mmg biasanye aku gi sorg2 je wat checkup) tumpang driver yang ada urusan ke bndr pagi2)....Adoi pas amik nombor, jauh betul nak jalan kaki ke makmal patologi utk cek darah & air kencing..mujurlah aku fit (kunun)..naik bukit tu tak tahan hua hua hua...i'm not complaining okay..alah bisa tegal biasa...

Pastu kan, lepas gi makmal tu dan dah terima result kan...aku tgk jam baru pukul 9.50 pagi.Koman2 doktor ada kat bilik kul 10...so...sempat ngeteh limau ais kat kantin spital ngeh ngeh..haus lah, jalan kaki tadi(alasan hahahaha...)..sempat jeling2 lauk pauk kat spital.Memang selalunya kantin spital ni masakan dia sedap..tak kiralah spital mana..Mengkibol ke, Kluang ke, Kota Bharu ke..HUSM Kubang Kerian ke..atau sebab aku dah terbiasa makan lauk kantin opis so bila ada kelainan tu yg rasa sedap..Mujur dah sarapan heavy before gi spital, so tak ler terliur sgt tgk misi2 and doktor2 duk bekpes kat sini hahahaha....

Limau ais dari sudut lain ekekekeke

Org kata checkup kat hospital kerajaan lambat.Tapi aku tak kisah pun.Pertama, aku kan kakitangan kerajaan.Kedua: no fees perlu dibayar.Kalau org awam pun, bukan mahal sgt byr berbanding swasta kan...singgit kot daftar.Kalau warded pun RM20 sehari kalau tak silap.Kalau swasta koman2 RM150 per day.Ketiga: pengalaman bersalin di spital kerajaan dan juga pengalaman dgn my father yang diabetic-ubat2an semua tip top kat spital kerajaan tau..jgn ingat kerajaan bg ubat murah.Ubat kencing manis abah aku, sepapan je kalau kat farmasi, dah harga RM100!Siap hospital bagi sekotak dlm 15 papan tau utk bekalan bulanan tu...Keempat: hospital menerima beribu2 org sehari..so jgn lah expert servis cepat mcm swasta....ada misi2 yang susah nak senyum mungkin sbb kepenatan melayan org.Tapi so far yang aku jumpa semua mudah tersenyum..syabas aku ucapkan....oh ya, aku jenis tak suka bgtahu yang aku ni keje doktor veterinar kat kakitangan hospital.Cuma misi2 yang time aku bersalin dulu masih ingat aku ni doktor.Kalau jumpa biasa bersalam2 bertegur sapalah dgn akak2 misi tu....aku tak kisah sgt pun, kena tunggu lama pun...free kan? hehehe...dan lagi satu, always bring newspaper or magazine utk menghilangkan bosan.Kalau ada org nak sembang, aku sembanglah.Kalau takde, aku baca lah majalah or main game angry birds kat handphone kua kua kua...

Kalau korg kisah dan korg mampu..tak ape, pegilah swasta kan...;)...mana2 yang mudah bg korg....sekian...

Err...ade juga org yang ada pengalaman pahit kat hospital kerajaan so diorg convert terus ke swasta...no komenlah..pengalaman org lain2 kan....aku rasa ok je mcm ni, tapi make sure korg ade insurans yang bagus.Sebab insurans leh cover time emergency melanda dan biasanya korg cuma perlu byr deposit dlm 10% dari jumlah harga rawatan di swasta tu....

2 ulasan:

Ely Hasrul berkata...

kelebihan hosp kerajaan nih ekceli sume org leh nmpak iaitu tahap kepakaran dokter2, ubat2 & juga teknology mesin2 nye!! cuma mata org dikaburi dgn servis yg lambat tu pon sbb hosp kena attend ribu2 pesakit tiap ari!. tak caya? ala cuba la kena komplikasi kt private sure pastu sorong refer blk kt hosp kerajaan. ubat2nye pulak terang2 la yg terbaru & terhebat.

2 ari lps pi HKL bapak buat blood test, dok perati aje staff hosp yg bertugas mmg respek abis. dh la mostly pesakit yg dtg org tua, susah nk paham ckp, pon takmo dgr ckp.. sehari kalu layan 100 pesakit mcm tu, sure gak terbaran (kalu i la kan) hahahaha

bapak sy pi HKL sbb specialist dia kawan abang (okeh kroni) tapii pakar2 yg layan bapak mmg superb okeh!! kitorg pi private sbb insurans & mesti la keselesaan (tu pon sbb dh tuka kt Prince Court) kalu kat Ampang Puteri sama aje, tunggu amik ubat pon makan sejam! even HUKM pon dia punye piagam 20mins tau atleast utk kasik ubat.. gile lah..

pengalaman org mmg lain2.. tgk nasib pon iye gak haha

Qaseh berkata...

betul setuju...samada hospital swasta atau kerajaan yg penting utk ukur bajulah di badan sendiri

REMINDER

This blog is a personal blog and solely based from my personal life & expression. If you do not like what you see @ read, you are free to leave this blog.