Rabu, 7 September 2011

Mesej Khidmat Masyarakat: Isu Petknode

Kurus kering jadinye kucing2 nya, tak diberi mkn....aduh...sempit pulak tu(Gmbr dari FB KTAJ)

Korang dah dengar cerita pasal Petknode? Adoi lah aku marah betul bab2 penganiayaan haiwan ni...memang setakat ni ada yang kata, kita baru dgr cerita sebelah pihak(pihak sukarelawan & owners kucing2), pihak Petknode belum cerita side dia lagi tapi bg aku, bukan nak menjatuhkan hukum....tau lah skrg ni musim cuti raya, yang ko gi belasah setuju ambil 300 ekor kucing untuk boarding(istilah utk petshop jagakan haiwan kita semasa kita bercuti/travel) tu, ape hal? Aku tau owner2 yang kematian kucing2 mereka dlm jagaan Petknode mesti kecewa dan sedih sgt.Sebab kucing2 ni adalah ahli keluarga bagi mereka..orang yang tak bela kucing/pet lain takkan paham pasal ni...they will say, ala kucing je, ape yang havoc sgt?Org kat somalia tu lagilah mati kebuluran?? Bg aku la...jgn bandingkan ape yang berlaku kat luar tu...yang kat depan mata ni, dekat dgn kita, patut kita boleh take action or at least,volunteer membantu....ade ke semua kita ni sanggup nak gi Somalia yang jauh tu?

Yang ini ibu dan anak mati berhadapan....:( sedih sgt...ingat haiwan takde feeling???Perut kembung sebab masuk angin atau mngkin juga post mortem changes, tak diberi makan...(Gambar dari volunteer/KTAJ)

Ingat ye, kucing tu haiwan kesukaan Nabi Muhammad SAW kita...kalau tak suka pun, jgn lah sampai kita gi sepak kucing, yang mintak makanan kat kita di kedai makan.Bukan salah kucing tu, salah manusia gi buang kucing rata2, maa pelihara, tak nak mandulkan pulak, tu yang jadi beranak pinak, pastu jalan mudah, pegi buang kat pasar/kedai makan.Pesanan aku: kalau kita tak yakin boleh commit utk bela kucing/anjing/dll haiwan kesayangan, jgn bela terus, sebab sekali kita bela, haiwan tu akan bersama kita for a life time!!!

Kepada sesiapa yang tak tahu atau tak pernah ambil tahu pasal kes ni, leh baca bwh sini ye...ade masuk berita Buletin TV3 tapi ciput sgt beritanya, org yang tak tahu confirm tak paham...

source: Mynews

KUALA LUMPUR, Sept 5 — Cat owners in the city planning their balik kampung trips over the Hari Raya period were at first delighted at discovering a promotion at a “pet hotel” offering to take their animals in for just RM3.95 a night.

But peace of mind turned to horror last weekend as over 300 cats were found starved, dehydrated and covered in their own urine and faeces yesterday.

Cat owners, who had sent their animals to a pet boarding centre known as Petknode, had wanted to reclaim their pets over the weekend but said they were told by the operators that the cats would be delivered to their homes instead.

But when the cats did not arrive, some owners went to the boarding premises in Damansara Damai and found the place locked and calls to Petknode operators went unanswered.

Along with volunteers and rescuers led by animal lover group Kucing Terbiar Anjing Jalanan (KTAJ), they reported the matter to the police. Volunteers said police decided to cut the locks and found hundreds of emaciated cats with up 16 already dead.

One volunteer, Chan Kah Yein, said on a blog posting “she is all skin and bones,” of a cat that was found close to death. Some of the cats had spent nine days locked in the boarding centre.

With the help of social media sites such as Facebook and Twitter, the rescuers managed to rally enough volunteers to foster the cats until their actual owners returned from their balik kampung trips.

Malaysian animal lovers expressed their outrage on both platforms, with some calling for the Petknode operators — who they called “babi”, “syaitan” and “bangsat” — to also be locked up and starved for a week.

But as of late last night, at least another 100 cats remain locked in a detached home in Desa Moccis, Sungai Pelong. On a new Facebook group simply called “Petknode,” volunteers said that police were on the way there to free the cats.

News reports said that Petaling Jaya deputy police chief Supt Meor Hamdan confirmed that nine police reports were lodged and the police decided to cut the lock and enter the premises.

Volunteers on Facebook also said that the two owners of Petknode were questioned by police but then released and now want to sue the cat owners for trespass.

“Did I hear correctly? The ***wipe running @petknode wants to sue the cat owners who bust into the premises to rescue their dying cats? ****,” said television personality Rina Omar on Twitter.


dan juga ni ada press conference yang dibuat oleh kumpulan Sukarelawan Kucing Terbiar,Anjing Jalanan(KTAJ), SPCA dan NGO2 lain...



Boleh baca di sini: The star,Blog serius dan juga di sini: The star news2

ada juga video FB tentang Astro Awani cover tentang siasatan dari pihak veterinar....syabas buat Astro Awani!!!!Penjelasan dan coverage berita yang terbaik!!aku no komen ye sbb aku keje kat DVS ni ye huhuhu...tapi aku memang anti kekejaman terhadap haiwan, tak kira haiwan ape pun, kucing, anjing, lembu, kambing, etc...harap DVS, pihak polis, pihak berkuasa tempatan, pihak Tribunal Pengguna berjaya menyelesaikan kes ini dgn berhemah.....kes ni bukan setakat mengenai kekejaman terhadap haiwan je, ia juga melibatkan kepenggunaan(kes penipuan, tak bertanggungjawab, duit pelanggan dah diambil tapi servis hampeh)...

Aku quote kata2 Mahatma Gandhi yang ada org forwardkan kat aku kat FB:

a nation cannot be called modern and developed until and unless its animals are properly looked after - Mahatma Gandhi

fikir-fikirkan...

*oh ye, skrg ni KTAJ menganjurkan fostering(mcm program anak angkat, org awam yang nak bantu,tlg jaga kan kucing2 ni kejap, tak silap aku lah, satu family tlg jagakan 1-2 ekor buat sementara) kepada kucing2 yang diselamatkan sementara menantikan owner sebenar mengambil kembali kucing2 ni..aku rasa lah, ade owner2 yang belum pulang bercuti lagi ni, silap2 tak tahu kes ni terjadi....harap2 semua kucing2 tu dapat disatukan kembali dgn ahli keluarga mereka....amin...

Support KTAJ : www.facebook.com/ktaj0311 (klik like)-aku support dari jauh..kalau aku kat KL nak gak turun , gi sukarela utk checkup kucing2 tu ke bila masa mengizinkan..huhuhu...

Later lah aku update pasal raya k...takde mood , bukan sebab ni je, byk sebab2 lain buat takde mood ni huhuhuhu....

1 ulasan:

mummy_ayu berkata...

ada gak dgr hari tu..memang kejam..janji nak jaga, org dah bayar..sekali jadi mcm tu la... :-(

REMINDER

This blog is a personal blog and solely based from my personal life & expression. If you do not like what you see @ read, you are free to leave this blog.