Isnin, 3 Oktober 2011

Tips2 ambil gambar.....

"Tips2 ambil gambar"

Salah satu keyword untuk hari ni...aku hargai sgt2 keyword ni sebab dilinkkan ke blog ni....:)...tapi lupe nak print skrin dari analytic Nuffnang lak....lupekan sekejap kes "gambar wanita hamil bogel " ye hahahaahha....!!

ok aku nak share sikit bagi blogger2 mommy yang di luar sana yang minat mengambil gambar atau berPS singkatannye (aku jarang guna term PS ni)...tapi rasa takde masa keluar rumah atau rasa masa sgt2 terhad utk mereka meneruskan hobi mereka....

1.Start small...
Tak perlu beli DSLR yang boleh merabakkan poket anda jika anda tak pasti lagi ke mana hobi anda selepas ini...beli yang basic je atau yang for beginners...aku dulu start dgn D60.Kemudian kalau ada budget lebih, upgrade lah slow2...ikut kemampuan...skrg D60 tu aku masih simpan lagi & occasionally diberi pinjam kpd adik ipar yang sedang ambil jurusan grafik di UiTM, bila dia nak buat assignment...

2.Start from your home
Sekali lagi tak perlulah nak wajibkan diri MESTI keluar ke tempat2 menarik utk ambil gambar.Kat rumah pun kita boleh bereksperimentasi..tak percaya?Kalau minat masak, ambillah gambar masakan...kalau minat menanam bunga, ambil gambar bunga, kalau minat animal, ambil gmbr pet anda....

Kat bawah ni gambar2 masa aku mula2 start hobi fotografi.Byk gambar kucing sbb masa ni E-ein belum lahir.....:)

Semua2 gambar2 ni diambil pada tahun 2008(bila tgk balik , hai kelako nye gambar2 aku amik hahaha...),kbykn my early works ada dlm blog Catlina's Photography(dah lama tak update blog ni sbb sibuk) tapi skrg byk kat FB aku(Maiza Catlina) & jugak di FB KedaiGambarKami/blog KedaiGambarKami/website KedaiGambarKami..:) sila2 lah jenguk..cuci2 mata ke ahaks....

*sila abaikan watermarks yang besau gabak tu...actually rule of watermark mestilah kecil comel je jgn sampai mengganggu tumpuan kita kat gambar tu hahahaha...



dan koleksi antara gambar2 family/ children /landscape dan juga wedding terkini sejak tahun 2010....sila ke www.kedaigambarkami.com atau ke FB KedaiGambarKami yea..TQ...(iklan jap..ahaks....)

3.Do your homework
,jangan malassss!!
Dulu aku selalu guna mode auto jek..maleh nak baca buku manual yang disertakan dlm kotak DSLR tu...tak kuasa mak...

Tapi lama-kelamaaan, aku rasa tak puas guna mode auto..mcm ade yang kureng..memang pun sbb mode auto , kamera tu tentukan bukaan cahaya(Aperture), kelajuan shutter(shutter speed) utk kita...jari kita klik-klik petik kamera je...

Jadi skrg ni aku selesa guna mode Aperture sbb aku boleh kontrol bukaan cahaya .Masih dlm mode mempelajari guna Shutter(S) mode dan Manual(M) mode.Terkedek2 sikit sebab aku tak rajin sgt mcm laki aku nak godek2 youtube utk belajar....Cg Fly suka guna Manual sbb dia minat amik gmbr guna strobist( strobe: penggunaan 2-3 lampu denyar @ speed lite @flash utk efek 3D pada gambar-lebih kepada manipulasi cahaya).Aku?aku suke natural light photography, malas nak pikir2 nak setting flash, 2-3 bijik tuh..huhu..kan aku dah kata aku malassss...hihi..tapi alhamdulillah, lama2 aku paham konsep2 Aperture dan shutter speed ni beransur2....

Cuba dapatkan inspirasi dari photographer2 terkenal yang lain.Mula2 mungkin kita rasa mcm kita meniru, tapi dun worry, lama kelamaan, kita akan develop style kita sendiri beransur-ansur..pendek kata, photograph from your heart not only your eyes....bagi aku, utk permulaan, meniru tu takpe tapi jgn lah ko gi tiru bulat2 sampaikan kat mana photographer femes tu amik gmbr, ko pun nak gi amik kat situ atau, photographer tu beli props itu ini, kita pun nak beli benda yang sama.....sekali lagi..start small, gunakan apa yang ada pd kita dulu..pastu tmbh koleksi props beransur2 yea....jgn paksa diri...

Pelajari juga angle mana nak ambil gambar...kalau guna DSLR tapi setakat amik gmbr belah depan je, takde angle lain(atas bawah, kiri kanan,serong, senggeng , senget, baring meniarap) etc utk mendapatkan shot yang menarik), baik guna digital camera biasa...huhuhu..eheh....

4.Be consistent
Haa..ini yang susah org nak capai...terutama bagi mereka yang beli DSLR secara ikut-ikutan , ikut style & trend kata org...memula je dia teruja, lepas tu dia kan jadi "hangat2 tahi ayam", sorry to say.Aku quote kata Imran Abdul Jabbar , pengasas Sifoo.com yea...kalau aku quote kata2 sendiri, mana aci kan hhahaaha..

"Tak kurang ada yang membeli DLSR untuk bergaya dan kelihatan ‘cool’. Mereka ini mungkin golongan suka mengikuti perkembangan trend terutamanya pada gajet-gajet terkini. Errm…ada juga pengeluar kamera yang menggunakan taktik trend ini di dalam promosi kamera tahap beginner mereka. Kiranya, jika beli kamera kami, anda akan lebih cool dan ramai ‘awek’. Wow!

Pernah juga saya mendengar kisah seseorang yang dah beli kamera DSLR setelah percaya bahawa kamera jenis itu dapat menghasilkan gambar yang sangat cantik. Beliau membeli kamera yang berharga RM8-10k. Setelah menggunakannya, beliau mendapati gambar-gambarnya tak begitu cantik seperti yang diharapkan. Beliau mula merujuk kepada rakan-rakan ‘pro’ dan membuat keputusan bahawa beliau sepatutnya membeli kamera yang tahap lebih ‘pro’ untuk menghasilkan gambar yang baik. Jadi, beliau pun belilah kamera DSLR yang berharga RM14k! Wah, begitu sekali ya…"

Atau ada kata2 ni aku jumpa kat internet:

" Buying a Nikon does not mean that you are a photographer, it just means that you are a Nikon owner!"

Ok...kalau nak tahu aku dgn Cg Fly bermula sebagai wedding/family photographer, hampir 2 tahun lepas...itu pun atas recommendation seorg sahabat(sampai skrg kami berterima kasih pd nya) yang merupakan seorg mak andam.Sebelum ni tak yakin jugak, tapi bila kawan tu dah bg keyakinan, barulah rasa yakin nak teruskan....kalau nak cerita sejarah, memang panjang lah, boleh kata lepas job pertama tu, ambik masa 4 bulan utk org recognise kami utk dapatkan 2nd job.Alhamdulillah, job2 lepas tu datang setiap bulan, bermula dgn kawan2 pejabat , lepas tu mula dikenali sehingga hari ini, walaupun cuma sekitar Kluang & Bt Pahat..boleh kata tiap2 bulan ada at least 1 job wedding /family photoshoot/photobook designing.Yang meriahnya time cuti sekolah lah...tiap2 minggu ade..kdg2 sebulan sampai 4 kali weekend tu dah dibook org.Kalau penat sgt,kami tolak juga sbb kami lebih pentingkan masa dgn famili.....especially takleh gak tinggal E-ein sokmo kat umah tok mak dia!Cian dia tauuu....hehehe...

Cuma utk hujung tahun ni, kami terpaksa tolak utk memberi laluan kpd aku yang nak bersalin bulan doblas ni, so bulan November & December, kami limitkan 1 job per month dan tak amik lagi dah utk tahun ni.(walaupun ade yang merayu suruh amik especially tarikh 11.11.11 ni..maaf dik ye, tak dapat nak ambil...)...Akan dibuka semula selepas pertengahan Januari tahun depan..lagipun Cg Fly kata dia lagi selesa bekerja dgn aku sbb chemistry kot hehehe of course ler...dah namanye suami isteri....pendek kata, kami tak aim utk jadi kaya kalau part time photography ni, cukup utk fulfill upgrade brg2 kamera dulu itupun kadang2 menahan diri gak nak beli hua hua hua....sbb bila guna duit hasil kerja fotografi ni, tak terasa sgt duit poket kita keluar utk spend beli brg2 kamera....alhamdulillah, dah mampu milik 3 bijik kamera,serta beberapa bijik lens skrg dan belum terfikir nak upgrade pun sbb rasa dah cukup buat sementara ni...planning utk memajukan lagi bisnes tu ada(amin), tapi biarlah bersalin dulu kot..ahaks...cuma satu je aku dgn Cg Fly pegang...."sentiasa belajar memajukan diri selangkah ke hadapan,jangan sombong dan meninggi diri dgn ilmu sedikit yang kita ada"...skrg kita di atas, bila2 kita boleh jatuh..sekian aku merapu di tgh malam..harap maklum..ahaks....

6 ulasan:

Nadiah Sidek berkata...

terima kasih berkongsi. saya minat fotografi. sekarang ni masih belajar cara nak ambil gambar yang cantik :)

eB ezrin berkata...

tq.. psl watermark tuh kalo kecik sng org crop camno?.. hu3

CatlinaFly berkata...

nadiah: saya pun sama...:) masih belajar , belajar dan terus belajar..

CatlinaFly berkata...

eB: letak watermark kat bahagian muka / bhgn penting subjek..opacity kurangkan sedikit..tapi kan eb, kalau org dah nak curi , ada mcm2 cara, guna photoshop pun leh padam watermark yang besau2 tu..

tak ape, bila hasil kerja kita dah dikenali, org remove watermark pun , org lain akan tahu, "eh ni gmbr EB ni kena curi!"...mcm kes kawan2 blogger2 yang gmbr amsakan dia kena curi sedikit masa dulu..kawan2 lain yang perasan tu gambar dia...

Mamaleesya berkata...

baru tau yg pasal watermark tu kene kecik je...good info

mariaariffbaby.com berkata...

thanks for sharing the tips..

* kita ni memanjang guna auto mode * :p

REMINDER

This blog is a personal blog and solely based from my personal life & expression. If you do not like what you see @ read, you are free to leave this blog.