Isnin, 21 November 2011

Beza antara my first pregnancy and second pregnancy

Hai..bersua kembali kiterrr....setelah seminggu aku sonyap...rasanye mcm update by weeks je skrg..ditambah dgn busy & penat..hadui..semput ..makin nak cuti, makin byk lak dateline kije....

a few notes about perbezaan peknen kan E-ein & adik E-ein ni...

First pregnancy

1.Suke mkn epal especially epal fuji yang besau2 tuhh..sehari leh belasah 2-3 bijik

2.Perut bulat( entahnye aku rasa yang kali ni bulat jugak...tp ramai ckp mcm bujur lonjong gitu hehehe)

3.Suke baking-baking cakes, n masak2(cuba tgk archives blog aku sepanjang 2008/2009...asik membaking sajorksss hahaaha)

4.Agak rileks , santai je..mcm kurang or kerja suasana yang rileks, no rushing...

5.Tak de sakit2 perut masa late pregnancy....contraction palsu(braxton hicks) pun takde....tau2 3 hari nak EDD, pecah air @ kembar air org kata, & sakit selama 4 jam sebelum melahirkan....(vacuum assisted)

Second pregnancy

1.Suke makan pisang, betik n limau(lagi satu mudah sembelit adui..siksa tau kalau tak membuang , leh jadi penyebab tensen/bad mood sehari suntuk!hahahaha)

2.Perut bulat jugak, tapi kadang2 rasa mcm bujur lak...(sebab pusat terjojol hahahaha)

3.Malas ya rabbi nak masakkkkk!!!Cuma masakkan utk E-ein je utk mkn malam itupun kadang2...

4.Kerja dlm suasana tensi....mungkin juga sebab kekurangan colleague/yang sama keje dgn aku atas faktor2 tertentu( ada yang outstation over sea 3 bulan, ada yang pindah & ada yang sambung belaja...so byk kerja terbeban kat bahu aku huhuhu)..siap bos ckp tuh, "make sure kerja2 u settle before u cuti" amboihhhh.....

5.Dah 36th weeks skrg...sehari mesti ada sekali Braxton Hicks tu...baby n perut sama mengeras, senak & sakit pinggang,sakit peha time kontraksi palsu ni....bikin aku konfiussss.....sakit/discomfort dlm 5-10 minit, pastu kalo jalan2 sikit or Cg Fly gosok2 belakang, hilang lak sakitnye....tiap kali mcm ni, Cg Fly pun panik sama..."awk ni biar betul....dah nak beranak ke?"hihihi.....my EDD is between 13th - 15th Dec actually....nantilah tiba saat nye leh tau kembar air ke kembar darah kali nih yek..semoga dipermudahkan..doakan aku n baby yeah.....

8 ulasan:

Alycia berkata...

agak2 baby boy kot heheh... apa2 pun smoga smuanya selamat ;)

Liza berkata...

Ntah2 babyboy kali ni. Cat, Liza rasa gak braxton hicks 2 hari sebelum bersalin. Sbb tu cam confident je rasa nk bersalin pagi Isnin tu.

Masa first, tak sakit sgt sblm pecahkan air ketuban, kali ni sakit. MAybe sbb bukaan dah besar.

Bykkan bersama suami di akhir pregnant.. hakhak.. Petua apakah ini?

Zie Fauzi berkata...

lama tak singgah sini... rupanya e-ein nak dpt adik dah yer..
tak lama dah tu nak due.. semoga segala urusan dipermudahkan...

transformed housewife berkata...

mesti tengah berdebar2 je skrg ni. setiap kali mengandung sebenarnya lain2 pengalamannya. Knur skrg pun rasa mcm lain kali ini. (no. 3)

CatlinaFly berkata...

alycia: hihi..ape2 tunggguuuuu

CatlinaFly berkata...

liza: hehehe ade gak bidan pernah ckp..bidan kata selusuh suami kih kih kih

CatlinaFly berkata...

zie: TQ

CatlinaFly berkata...

kak nur: ;) eh kak nur dah bpe bulan?

REMINDER

This blog is a personal blog and solely based from my personal life & expression. If you do not like what you see @ read, you are free to leave this blog.