Khamis, 24 November 2011

Masalah sembelit ketika hamil...sape ada masalah ni sila angkat tangan! hihi

Kalau tak "membuang" dalam masa 2-3 hari memang membuatkan aku badmood....nak2 time peknen ni leh sebu dibuatnye....sembelit makin menjadik2 sejak dah masuk minggu 36 ke atas ni(aku dah 38th weeks this week)...so...apa yang aku buat time sembelit2 ni?

1.Makan pisang
2.Makan betik( weekend selalu dpt mkn betik, umah MIL byk pokok betik!)
3.Makan oren sunkist atau dapat limau best jugak, limau mandarin kecik2 pun sgt best
4.Last resort, mintak gynae prescribe lactulose & buscopan..cuma aku simpan je , belum emergency sgt utk aku mkn dua2 ubat ni..buscopan kalau dimakan, memang berkejar lah gi toilet..since aku masih keje, toilet jauh ( tingkat bwh) so aku tak mkn dulu...start next week kalau dah cuti, leh la makan buscopan kalau2 terdesak sgt nak "membuang"......

Nasihat gynae aku lagi...

1.bykkan berjalan(dia kata lagi bagus jogging sikit hehehehe)...
2.bykkan minum air masak dan sayuran/buah
3.jadikan habit ke tandas selepas bgn pagi..dia suruh kita duduk relaks kat toilet(duduk) sambil bc paper ke majalah ke..hahahahaha hamboihhh....abis kalo tandas cangkung, takkan nak wat camtu...cramp lah kaki aku woiii..katanya lagi, aktiviti "membuang " perlu dijadikan habit, barulah perut n usus leh bekerjasama utk melaksanakan "pelepasan hajat..."

...err..korg ada masalah yg sama tak?Setakat ni bukan aku je, E-ein pun got same problem...gynae said, maybe sbb tak potty train dia lagi or tak cukup minum air masak/tak cukup serat...tapi wallahualam..sbb E -ein mcm aku, kuat minum air msk..tapi picky eater mcm mama dia jugak..tak suke sayur tapi suke mkn buah especially limau......

2 ulasan:

Rozita berkata...

akak pernah kena masa ank 1st dulu.. anak no 2 dan kali ni ok je.. alhamdulillah... sebabnya pasal yg no satu duduk kat kelantan jarang dapat makan sayur dan selalu mabuk nak masak sendiri...
kalau kurang makan sayur memang camtu kot walaupun banyak minum air.. itu masih tak cukup...

Fadzillah Kamarudin berkata...

ohh...
lani teruk betui...
macam fobia nak p toilet...
dr. pesan minum ayaq banyak...
tak lalu ayaq suam plak...
ais kosong ok ja...
=)

lani duk rajin makan buah...
tapi mempelam ja la...
nak kena cari papaya n pisang gak...
fobia...fobia...

REMINDER

This blog is a personal blog and solely based from my personal life & expression. If you do not like what you see @ read, you are free to leave this blog.