Khamis, 15 Disember 2011

Aisy :Day 9 & 10


Esok Aisy nak dicukur rambut oleh mak bidan..mama ambil gmbr byk2 sebab nanti lama lagi rambut Aisy nak tumbuh lebat semula..time kakak E-ein dulu tak cukur botak sbb tak jumpe org yang boleh cukurkan...dah ada org offer, mama grab this opportunity..;) ada perkara sunat ttg cukur rambut bayi..rambut yang dicukur ditimbang dan berapa gram berat rambut tu , akan dikira berdasarkan berat emas semasa....duit tu pulak disedekahkan sama ada ke masjid, rumah anak yatim atau mana2 yang memerlukan.....semoga Aisy menjadi anak yang solehah, a good beginning for her..amin...

5 ulasan:

Ely Hasrul berkata...

err cat satu lagik,

part cukur rmbut tu kan yg sunat tuh pada hari ketujuh (spt yg penah dgr), ke dari hari ketujuh OR bebila umur pong buleh? punye la malas nk google sdr hehe

gambo aisy dgn kain purple tuh santekkkk!!!

CatlinaFly berkata...

ely: tak sure lak tang yang tu..tapi bidan bgtau, as soon as tanggal pusat.Aisy tanggal pusat masa kat ward...so dia keluar wad pun dah hari ke7, then esok2nye baru bidan dtg urut sy n suggest cukur rambut.....

Ely Hasrul berkata...

ha, nnti sy google tp ade terbaca ikut sunnah nabi beri nama, cukur rmbut timbang, aqiqah etc tu dibuat pada hari ke-7. hari sblm atau slps tuh bleh buat tp xdpt la pahala ikut sunnah tuh..tp sure la dpt pahala kalu timbang sedekah or buat jamuan mkn org kan? ehh xpasti nk google gak nnti.. yg penting sami tak cukur rmbut hahahhaa, aqiqah pn bape bln baru buat, nama awal2 dh bagi cuma papi g register nama dia ari ke-7 je la hahhaa..

eh cat, jgn marah tau sy xniat ape2, papi ckp nnti nk cukur kepala baby baru nih.. tp sy cm sedih, kesian huhuhu xsenonoh! tu psl la rmbut sami smpai skang susah no nk tumbuh hahahaha

Diamilikku berkata...

ehhh congrats cat dah dapat baby...anak kita nama sama walau berlainan jantina...Aisy....:)

Semoga Aisy membesar menjadi anak yang solehah hendaknya...amin...

Liza berkata...

Untung Aisy,mama PhotoG. Ada gambar byk...

REMINDER

This blog is a personal blog and solely based from my personal life & expression. If you do not like what you see @ read, you are free to leave this blog.