Selasa, 20 Disember 2011

Detik kelahiran Aisy

Dream pose sejak mula mengandungkan Aisy..alhamdulillah terlaksana jua sebelum bidan cukur botak rambut dia..;)

Baru ada feeling dan masa nak menaip dan bercerita..;)....

5 Dec 2011
Sakit perut kul 5 pagi tapi aku buat dek je sbb ingatkan sakit perut biasa.Sakit kejap je, bukannye sampai takleh tido semula..memang perut rasa memulas dan mengeras.

Pukul 9 pagi, aku rasa mcm air meleleleh ke kaki tapi sikit.Aku biarkan je sbb tak sakit pun.Cuma yang kelakarnye aku ingatkan aku yang tak tahan kencing.

Pukul 10, bneda sama berlaku lagi..dah terpikir, hmm..air ketuban ke ni?Call misi klinik desa, misi advise g hospital, takut leaking air ketuban sikit2.Kalau leaking , bimbang infection pada baby.

Aku kat rumah mertua time ni, so lepas inform Cg Fly dan MIL, bersiap2 ala kadar,(beg baby dah dlm kete), brg2 aku bwk sikit je sebab expect takde ape2 since EDD pada 15hb....suruh Cg Fly bwk slow2 sebab tiap kali terhentak, tiap kali air tu mengalir..huhu

Pukul 12 tghari sampai hospital.Daftar kat wad bersalin, tunggu giliran dlm setgh jam, doktor yang cek kata dah buka 2 cm.Ayak!Perlu diwarded, sebab nak kena monitor dan jugak diberi antibiotik .Kalau masih belum bersalin, doktor kata, 9 pagi esok ( dikira 24jam dari start leaking) kena induce bersalin.Dan baby akan ditempatkan di tingkat atas mcm E-ein dulu, wad newborn sebab dikuhatiri ada jangkitan since dah leaking.Aduh...tak suke betul aku kalau pisah2 dgn baby...E-ein dulu ade masalah nak latch on menyusu sebab 2 hari terpisah dgn aku.Sempat makan tghari kat meja pendaftaran sebelum masuk ward kelas dua di hospital.Utk pengetahuan, ni last bersalin kat hospital ni sebab awal bulan satu, dah pindah ke hospital baru..kira penutup buku lah ni huhuhuhu....

Masuk wad

Boring giler...duk main facebook kat handphone jelah hihihi...contraction pun tak nampak bayang.Cuma duk leaking jelah..duk pakai maternity pad, sebab misi akan tny berapa kali salin pad utk tau jumlah bendalir yang dah kuar.Dan juga diorg akan tny ade darah ke tak.

Start kul 3 petang, aku perasan ade darah sikit.Misi kata normal ,tu namanye bloody show.Dah dekat lah tu katanya...

Menghabiskan masa bersembang2 dgn roomate.Kul 4.30 petang Cg Fly datang melawat dan bwk lagi brg2 keperluan.Keluarga MIL dan E-ein masih di Bandar Tenggara...E-ein asyik tanya "amma mana? "Semua jawab " amma kat hospital, amma sakit." ...kesian E-ein...

Kul 7 petang misi buat bacaan ECG baby.Sembang2 dgn misi pelatih tu,tahun akhir rupanye.Setiap sesi ECG makan masa 30 minit.Kena duk terlentang.Baby dlm perut duk golek2 sebab mmg tak suke aku terlentang.Dan juga misi start bagi aku IV Flagyl( antibiotik, tak silap aku, mcm metronidazole je..sbb aku pernah bg ubat sama pada pregnant cats & dogs hihi...)

Malam lagila terasa boring nye..duk sms dgn Cg Fly, dia kata dia tido kat umah kawan dia kat bandar...dekat sikit dari rumah kami,Kalau dari rumah kami, nak ke spital, dlm 20 minit.Dari umah member dia, baru 5 minit nak ke spital.

Kul 11 malam , misi buat bacaan ECG lagi.Masa ni lah terasa sgt sakitnye.Ingatkan sebab duk terlentang sebab tu sakit.Kul 11.30 dah selesai buat ECG, aku balik ke bilik ward aku.

Pukul 11.45, aku terasa sakit perut yang sangat2 sakit.Nak putus pinggang pun ada. Aku tekan loceng panggil misi, Bgtau misi aku tgh sakit.Misi kata belum lagi sebab jarak antara contraction tu jauh.Katanya lagi, kalau masih belum reda, panggil dia lagi dlm 10 minit dan dia akan bwk aku buat VE ( vaginal examination).

Pukul 12 malam, sakit masih belum reda tapi aku tak panggil misi lagi.Ade staff nurse dtg cek pulse baby, aku ckp aku sakit sgt dah ni, mula2 dia kata it's normal, tunggu sikit masa lagi.Then dia tgk perut aku keras semacam, dia pun ckp benda sama, kalau masih sakit, tekan loceng panggil dia.Sebelum tu aku dah call Cg Fly, "dtg je bang, sy rasa mcm sy dah sakit sgt ni..."

Pukul 12.10 minit, aku tak tahan dah wehhh...aku tekan loceng. Misi yang muda sikit dtg and buat VE kat aku.Katanya dah bukak 4 cm.Dia tanya aku nak masuk labour room ke, nak tunggu bukak sikit lagi?Aku tny dia balik, "awk rasa mcm mana?" dia kata, "puan pilihlah nak camne, kalau duk labour room kena stay kat katil je"..pulak..mula2 aku rasa mcm boleh tahan lagi. Lepas je aku ckp mcm tu, sakit tu makin kuat, terus aku ckp, sy nak masuk labour room lah!

sempat lagi aku gi toilet sebelum tu sebab rasa nak terkencing terberak bagai(sorry detail sket eh..hahahha)....lama aku kat toilet dlm 10 minit.Misi ketuk2 tny, puan ok ke..aku ckp, sy rasa mcm nak terberak ni....

Misi dah terjerit kecil,. cemas " eh puan jgn teran dulu, dah dekat tu!jom jom gi labour room!"

Labour room

Aku duk atas wheel chair, diusung ke labour room.Duk je atas katil, misi kat sana pulak yang ambil alih..ada 3 orang semuanya...semua berperawakan tenang dan keibuan, tenang je aku tgk..suara pun lembut2 je...diorg buat VE lagi.Misi yang senior bebel2 kat misi yang junior yang usung aku guna wheel chair tadi.."ini bukan 4 cm, dah 8 cm ni!ok puan, kalau rasa sakit nak teran je, puan teran je, dah boleh beranak ni!"

Dgn bantuan 3 org misi, sorg kat kiri, sorg kat kanan, sorg kat kaki( mcm kat pdang bola pun ade, tiga-tiga duk cheers hihi)..misi yang kat kaki tu, bacakan doa , dan yang kiri - kanan suruh aku tarik nafas, baca selawat, baca ayat kursi, dan baca surah Insyirah.Tiap kali aku teran, diorg akan kata, ok bagus bagus, teran jgn sedut balik, baby nak keluar dah.Diorg nak panggilkan Cg Fly, diorg tny aku dia dah kat luar ke, aku kata ha ah.So, sorang gi panggil Cg Fly kejap.Yang Cg Fly cerita, masa misi ni panggil, Cg Fly tanya baru masuk kan,tgh sakit ke, misi kata, bukan tgh sakit lagi, dah nak keluar dah baby nya.
6 Dec 2011

Lepas 3 kali teran, baby Aisy pun keluar jam 1.07 pagi, 6 hb Dec, @ 10 Muharram dgn berat 3,35 kg...aduh lega betul...tapi dgn skin tear sepanjang 2.5 cm pada part aku..ouch...jahit sampai montot okeh :P..(err..sembelit bakal jadi fobia selama seminggu selepas ini).Cg Fly nak masuk pun, baby dah lahir, so tunggu baby siap dibersihkan utk diazan dah diiqamatkan.Aku tny misi, baby camne, kena pisah tak? Misi kata tak, baby lahir sebelum 24jam dari tempoh leaking,jadi consider selamat dari infection.Alhamdulillah.Sempat aku menyusukan terus dlm labour room tu dlm setengah jam, baru misi bwk aku keluar lepas sejam ( lepas selesai timbang, bersihkan baby, buat rekod baby) dan masuk ke ward semula.Kiranya, masuk labour room dlm pukul 12.30 mlm, bersalin kul 1.07 pagi.Masuk bilik semula jam 2.30 pagi.....pukul 2.30 pagi tu Cg Fly azan dan qamatkan otw aku nak masuk bilik wad semula.

Gambar fresh from the oven..mujur bwk handphone ke labour room, masa ni baby baru pas menyusu..

Discaj dari wad? Tghari esoknya lepas doktor cek jahitan ok,kul 12 tghari dah balik ke rumah...tu lah cerita ttg kelahiran Aisy...alhamdulillah dipermudahkan....cuma tang jahit tu ngeri sikit ah sebab panjang sehhhhh....

(bersambung cerita jaundice lak lepas2 ni yeh...masuk wad kanak2 selama 4 hari..honeymoon bulan biru kat sana..huhu)

Thanks to my hubby Cg Fly, this pose have come true finally!

6 ulasan:

dZana berkata...

kecik perut akk bila baca.. hooo..tentu dah beransur baik jahit2 tu..

Nur-nba berkata...

Cantik pose tu.. Memanglah orang kata pengalaman melahirkan tu berbeza2. Selamat berpantang ye.. Ngeri juga baca part luka jahitan yg panjang tu.. (tak dapat bayangkan..) Hope one day, Nur pun akan lalui pengalaman ni. Doakan ye.

Qaseh berkata...

Tahniah...selamat berpantang...

moga baby aisy membesar dan sihat dgn susu ibu

rose ~ Ibu Rafiq & Aishah~ berkata...

kita cite bersalin duk dalam draft lagi ahahha tatau bile nak publish

kita nye pon panjang gak jahit ngeriiii

bonda dadif aka akish berkata...

ahaiii......sabo ajela abce n3 nih..heheheheh

apepon..cute!!!!

Ely Hasrul berkata...

catttt, comelnye aisy tuuuuuuu!!!!

alhamdulillah agak cepat dan mudah process bersalin cat cuma ape la misi tuh salah check VE, seb beik cpt2 mausk labor kalu idak mau kt toilet.. haha.. xsabo nk tgk gambo2 aisy lagik!

REMINDER

This blog is a personal blog and solely based from my personal life & expression. If you do not like what you see @ read, you are free to leave this blog.