Jumaat, 23 Disember 2011

Jaundice

6 Dec 2011
Aisy lahir...mcm aku cerita sebelum ni, sejak lahir Aisy got no problem of latching on breast for breast feed.

7 Dec 2011
Balik ke rumah kul 12 tghari.Susu kurang.Dah pam tapi tak byklah, ada lah satu oz kot.Kolostrum je yang ada.Masa ni, dugaan nak bg susu formula amatlah kuat....huhuhu...tapi aku tahan je...air masak pun aku tak kasi kat Aisy.Tapi ade satu petua kwn Fly bagi kami try jugak, bagi air titisan sengkuang cina...itupun sempat try 2-3 kali..sekali suap 3-4 titis lah masuk mulut Aisy...kita mencuba.Selain jugak aku minum susu kambing sekali..sehari 2 botol aku minum.Mujur kat depan rumah ada gerai jual susu lembu n kambing.Dan macam2 petua gak lah, anggur jijau suruh lenyek2 bagi kat baby, tapi pernah try kat E-ein dulu, tak jadi, so kami tak try kat Aisy.Air tawar toksah ckplah...ada dari bidan, ade dari ustaz, tapi bukan wat minum.Buat mandi dan lap2 Aisy je.

**Notes about jaundice:

Jaundice occurs when a yellow pigment called ” bilirubin” accumulates in the tissue, especially the skin, where you can see it as a yellowish or orangish tint. In adults or older children, jaundice is considered a pathological condition, but this is rarely the case with newborns. The very common type of jaundice that most babies experience is called normal, or ” physiologic” jaundice. Physiologic jaundice is not a disease – it is nearly always a harmless condition with no adverse after effects, as long as the bilirubin count doesn’t reach dangerous levels.


Avoid water supplements. Only 2%of the bilirubin is excreted in the urine, and 98% in the stools. Colostrum and milk contain fat, which stimulates bowel movements, and water can just fill your baby up so that he is less interested in nursing.

Source:http://www.breastfeedingbasics.com/articles/jaundice-in-the-breastfed-baby

8 Dec 2011
First day mengurut.Misi dtg house visit utk cek baby.Suspect kuning, tapi misi kata maybe bacaan dalam 11-12 kot.Advise gi klinik that day jugak.

Kat Klinik Mengkibol, bacaan kuning 14.7.Balik dulu dan doktor suruh dtg cek esok nya lagi.Adoi..gigih aku mlm tu sejam sekali kejut Aisy menyusu.Tapi susu tak byk lagi...kolostrum ada lah.Kuatkan semangat...kuatkan semangat.Aisy mcm dah kurang nak menyusu..sah memang dah kena kuning lah tu.

Jumaat,9 Dec 2011(Day 1)
Bacaan kuning 16.0.Masuk wad ler jawabnye..memang dah bwk beg siap2.Beza kali ni, aku tak berapa tensen mungkin sebab dah berpengalaman masa E-ein dulu.Tapi aku expect stay tak lamalah, sehari dua je kot.Aisy kena lampu atas je(single foto).Katil wad penuh giler....ramai pulak patient kat paed ni.Aisy memang asyik tido je..kena kejutkan utk menyusu.Aku mintak Cg Fly bwkkan pam Spectra 3 aku..tak leh jadi ni kang demam susu lak aku kalau tak perah sbb susu tgh byk.Mintak izin guna peti sejuk wad, misi bg permision.....berkenal2an dgn mak2 patient sebelah menyebelah..dapat kawan2 baru....selain menghabiskan masa dgn online kat hp.Macam2 kes ada dlm wad ni, semput, patah kaki, accident(terhantuk kepala), muntah darah , melecur dan yang majoriti, demam kuning dekat 10 babies dlm wad ni.

Macam2 gaya Aisy berjemur (tanning hehehe)
Silau lah mama...

Sabtu,10 Dec 2011(Day 2)
Bacaan kuning 15.2,turun sikit je tapi looks promising.Aku harap boleh balik dah esoknya.Proses perah susu berjalan lancar, sekali pam leh dapat dlm 4-5 oz sebelah breast.Mcm aku ckp, aku tak berapa tensen, cuma penat dan sakit sikit nak turun naik katil wad yang tinggi tu yang tak tahan tu.Rindunya nak berurut...best nye kalau dapat dipakaikan bengkung.Aku bwk bengkung tapi lilit2 sendirik so tak kemas..Tapi jadilah janji bdn rasa tak longgar..kena kuatkan bdn demia Aisy...kalo nak tau, ada yang ingat aku dah bersalin dlm seminggu sebab aku cergas je dlm wad tu.Padahal masa masuk tu baru 2-3 hari bersalin.

Ahad,11 Dec 2011( Day 3)
Bacaan jaundice 16.7. Aik...naik la pulak..rasa mcm sia2 berjaga malam...this happens tu other patients too..ade yang elok2 14, naik 17 dalam satu malam je.....semua rasa kecewa sbb semua tak sabar nak balik.....doktor ckp, bwh bacaan 14 je boleh balik.Aisy diletakkan di lampu atas bwh(double foto).

Bekalan susu makin byk.Org katil sebelah pulak, anak dia dari kes demam (infection) tetiba jadi kuning pulak.Anak dia lelaki, tiap kali BF je, anak dia mengaruk dan melalak2...kata mak nye, susu bdn tak cukup.Dia siap topup dgn susu tepung, tapi anak dia masih menangis je....Aku offer susu aku, bukan offer menetek tapi offer EBM aku.Dan aku bgtau cara nak guna, kena minum dlm 24 jam kalau tak nak bekukan..kalau dah beku leceh gak.Lagipun susu aku byk...leh gak wat kurgkan bengkak susu aku ni.Dia kata nak fikir dulu...dan mintak izin suami n famili.Kena fikir masak2, pesan aku sbb nanti anak kita jadi sedara susuan.

Malamnya, jiran sebelah ni terima offer aku.Aku rasa puas hati dan rasa berbaloi serta ada hikmahnya aku dan Aisy ditahan lama di wad ni.Alhamdulillah..baby tu tak menangis2 dah lepas minum susu aku.Dapat tido kekenyangan.

Posing2 hilangkan boringwalaupun sy demam kuning sy tetap hepi..

Isnin,12 Dec 2011(Day 4)
Pukul 4.30 pagi, misi dtg ambil sampel darah lagi(memang tiap2 pagi darah diambil time ni).Result akan dapat pada paginya nanti dlm kul 9 pagi.Berdebar2 gak tggu result Aisy ni.

Kul 9 pagi, result dah kuar.Bacaan dah turun ke 13.2.Doktor kata boleh balik dah.Aku kemas ape2 yang patut, gi bersembang dgn patient2 lain yang dah leh balik.Tapi adik susuan Aisy belum boleh balik.Ada satu suntikan antibiotik dia kena abiskan esoknya.Anyway, rasa bertuah dapat kenal adik susuan Aisy dan familinya(later mak dia bgtahu nama dia Mikael).Dan kami masih berhubung sampai skrg..via sms dan FB.....

Mikael dan Aisy

Dan dalam kul 11 pagi, akhirnya pulang ke rumah...tapi cerita jaundice masih ade lagi tau...tungguuuuuuuuu....huhuhu....

***nota kaki..kat bwh ni gmbr lama...gambar E-ein masa warded sebab jaundice(tapi E-ein masuk wad satu hari je)...sama tak muke dua beradik ni? ada iras2 atau ada meh2(kato oghe kelate) hehehehe

E-ein tahun 2009

4 ulasan:

Ely Hasrul berkata...

hahahah xtahan tgk gambo Aisy senyum.. tetap hepi! hahaha.. err bukan time kolostrom tuh ade.. kire itulah susunye kan? kire pada satu2 masa, kolostrm dulu baru susu kan? ehh konpius..

hishh pipi Aisy tuh geram lah!!! mcm nk gigit.. patu jari dia tuh kalu buat sup sedap tuh hahaha geram tul tgk baby punye jari tau.. cam nk gigit2!

CatlinaFly berkata...

ely: hehehe kanibalism tu nak mamam sup jari hehehee ...memang kolostrum tu susu tapi amount dia sikit...kolostrum ada antibodi :) memang kritikal dan diperlukan dlm first hours of baby's life

Fiza Nordin berkata...

Congrats atas kelahiran hero tu... Maaflah terlambat wish :)

*emp x sure... Bukankah sepatutnye baby yg minum susu kambing tu, bukan maknye... Anak sulong akak dulu kuat juga kuningnye sampai tahap nak tukar darah tp lepas je akak bg minum susu kambing, bacaannye menurun.itupun setelah dinasihatkan oleh nurse dlm diam2.x jadilah tukar darah. Klu x silap, dlm 3 hari juga akak bg baby minum susu kambing tu.sehari sekali,2 auns.selebihnye bg susu badan mcm biasa. Sekadar bkongsi pengalaman :)

CatlinaFly berkata...

salam kak...tq..

hehehe betul tu kak, ada gak dgr dan ada ibu sebelah katil wad yang kasi anak dia minum susu kambing guna sudu.....tapi...

disebabkan sy ni keje jbtn haiwan, dan sy tau yang susu kambing tu tak steril(sebab pusat pengumpulan susu daerah hanyalah utk susu lembu sahaja), dan penternak susu kambing proses sendiri susu tu...sebab tu sy tak mo dan enggan kasi kat baby wpun ada tekanan utk berbuat demikian...jadi baik sy yang minum..bila BF baby dapat ape yang kita minum n makan...:)anyway thanks for the tips yea kak...

REMINDER

This blog is a personal blog and solely based from my personal life & expression. If you do not like what you see @ read, you are free to leave this blog.