Khamis, 22 Disember 2011

Kakak Qi Qin

Sejak ada adik ni, aku rasa mcm "ter" abaikan E-ein.Kesian dia.Bukan sengaja tapi memang nak tak nak memang tumpuan tu byk kat Aisy.Tapi aku cuba juga layan dia..bila Aisy tido, aku temankan dia tgk tv kejap ke, atau just baring2 dgn dia.Atau time nak tido, kalau Aisy dah tido, aku tidokan E-ein.Aku tau E-ein rindukan aku.Tapi kadang2 terlepas jugak marahkan dia especially dia suka jerit2 dan main bukak tutup pintu gedegung gedegang...sampai baby terkejut(time tak bedung).Skrg, most of the time, dia dah byk bermanja dgn abah dia lah....

Tapi keletah E-ein memang leh buat kita ketawa..dan buat kita terlupa dia baru 2 tahun lebih, belum sampai 3 tahun pun.Tgh nak bermanja lagi, dah jadi kakak.

1.Qi Qin penat

Ada sekali tu,abah dia suruh dia pijak belakang dia.

Nak tau dia jwb ape?

"ala...Qi Qin penat lah!"hihihi

2.Tak pandai

Tgh tgk rancangan tv wwatak dlm tu duk joget2,dia ajak abah dia joget.Dah ada atok dgn tok ma dia dari Kelate, mestilah abah dia tak nak...beria-ia ajak abah dia joget.

"E-ein joget lah sorang2"abah dia suruh.

Jawapan E-ein'" Qi Qin tak pandai lah, jom lah abah joget!"

3.Tak sampai

Semalam, aku terbukak almari baju depan dia.Dia ternampak lah pulak koleksi tutu yang dah lama aku tak keluarkan.

E-ein tunjuk2:"Nak tu amma...nak tu!"

Aku pulak kepenatan baru pas mandikan baby" Malaslah amma, Qi Qin amik sendirilah"

"ala.....mana Qi Qin sampai?nak lah ammaaaaa...nak lah..."

mana aku tak cair, terus amikkan n bagi dia pakai.Suka betul dia.

4.Qi Qin kan ada!

Haa....kalau nak dgr dia ckp ayat "Qi Qin kan ade!",ckp je kita takut hantu.Contoh, time tgk cite hantu,kite ckp:

"E-ein, mama takut lah..mama takut hantu"

nanti dia ckp.."Jangan takut...Qi Qin kan ade!!!"dgn memek muka tak tahan tu... ( padahal dia dua kali lima lagi takut nak tgk cite hantu..,hihi

Hope E-ein understand, abah dgn mama, tak beza2kan E-ein dgn Aisy..cuma Aisy still kecik sgt..perlukan perhatian extra...nanti dah besar Qi Qin insya allah paham...harap Qi Qin syg adik eh....tak mo gaduh2...

2 ulasan:

mummy_ayu berkata...

pernah merasai apa yg cat rasa..
cedih je kan sbb rasa macam takfair tapi sebenarnya kita cuba berlaku seadil mungkin cuba time2 mcm tu, memang kena bagi lebih perhatian kpd baby...

Nur-nba berkata...

Takpe Catlina, bila jarak umur antara anak tu agak rapat, memang akan ada rasa bersalah tu.. Biasalah budak2 memang sukakan perhatian.

REMINDER

This blog is a personal blog and solely based from my personal life & expression. If you do not like what you see @ read, you are free to leave this blog.