Khamis, 15 Disember 2011

My breastfeeding journeys with Aisy...Expressing the milk dan ibu susuan

Alhamdulillah....
First day perah(2nd day lahirkan Aisy)


Pictures tell a 1000 words...aku perah susu yg Aisy tak habis minum je..dan juga as stimulation to get more milk....alhamdulillah..berlebihan rezeki Aisy(Aisy prefer belah kiri je sbb yg kanan susah dia nk melekap-puting inverted sket...)....smpi boleh kongsi dgn baby yg di katil sebelah ms warded( mak baby tu tak cukup susu...asyik nangis je anak dia...)

Hasil perahan hari ketiga

utk adik susuan Aisy di spital(aku sejukkan je sbb mommy dia nk guna dlm tempoh 24jam)


teman aku di ward..botol dan pump spectra 3
Simpan dlm bhgn beku utk bwk balik bila discharge( ade dlm total 8 bekas yg bwk balik...dlm 6-7 bekas lg rezeki adik susuan Aisy)


Adik susuan Aisy, Mikael nama dia..beza 1 hari je, lahir lewat sehari dari Aisy...demam (infection + jaundice)..dia discaj esoknye(lmbt sehari dari Aisy, sedangkan dah masuk 2 hari sebelum Aisy admit)


err...rasanye korg leh search kat yahoo or google or tny ustaz/ustazah mengenai ibu/anak susuan ni..yang penting aku dgn ummi Mikael, bincg dulu dgn husband masing2 sebelum capai persetujuan..aku pun buat atas xsampai hati tgk baby Mikael selalu menangis tak cukup susu(katil dia sebelah je)...dari ummi dia topup dgn formula milk, aku offer dia susu bdn aku.....:)

Doakan aku berjaya menyusukan Aisy secara ekslusif ...aku target 6 bulan dulu..pastu nak extend setahun dan seterusnya kalau berjaya, nak sambung smpi 2tahun...:) amin..

Terima kasih Cg Fly kerana sanggup dtg kul 11 mlm hantarkan pam spectra 3 aku...actually aku dah nak start tensen bila tgk gaya mcm lama je dlm ward..mlm first warded tu jugak aku suh Cg Fly bwkkan pam tu..alhamdulillah bila ada pam tu aku lagi semangat..dan ade juga jiran2 sebelah yang berminat bila tgk aku perah susu....mujurlah tak kena bengkak susu sepanjang warded(masa E-ein siap bengkak susu sbb imlu psl breast pump ni takde)...thanks to nurses paediatric yang bg aku tumpang peti sejuk diorg..;)

5 ulasan:

Ely Hasrul berkata...

bertuah mikael dpt susu cat. comelnye aisy & mikael tuhhh hahahahahha

CatlinaFly berkata...

tapi ely lagi otai..sampai 3 tahun lebih BF sammy tanpa top up formula milk kan?salute!!

(teringat kat PD, mekap sambil BF ekekekeke)

Nadiah Sidek berkata...

seronok dapat anak susuan. teringin pula rasanya :). bab-bab anak susuan ni memang kena dapat keizinan daripada suami, tak boleh redah macam tu je. saya pun baru-baru ni je tahu..terbaca kat mana entah, lupa pula. tahniah dah jadi ibu susuan. dah 3 orang anak le dah ;)

Ely Hasrul berkata...

pasnih xtau la larat ke idak cat hahaha.. dh bengkok ha pinggang nih hahaha..


bab anak susuan nih bukan kena mintak izin etc sume, in fact keluarga baby tu harus bg upah kepada ibu susu (eh xsure harus ke ape tp kalu bg upah tu kire bleh diterima cam tanda terima kasih, bukan sbb beli susu tuh). yg org xtau and dok takut, baby tu akan jaidk anak susuan bila dia dpt susu xsilap 3 atau 5 kali dan kenyang. patu ade special pertalian antara kedua baby & anak. in fact adik beradik yg lain juga, thats why pertalian tu xleh putus sbb i xsure dorg nih bleh kawin ke tak. mcm version i dgr (kes malas baca), tu yg takut kalu putus hubungan alih2 20 thn kendian baby bertemu dan bercinta etc. eh mcm ustazah plak aku tp yg pasti byk pahala okeh cat!!! sbb ibu susuan nih mmg dipraktikkan dr zaman nabi lagik.

tu la congrats sbb cat dh ade baby boyyy hahahahahah

Liza berkata...

Cat dh bersalin? Liza ketinggalan ketapi nih, Tahniah100x.

Cat, susu Liza hari ke3 baru keluar.. Dah la kena tahan 2 hari.Tensen gak la.

K Cat, Happy breastfeeding and have a wonderful rest during confinement :)

REMINDER

This blog is a personal blog and solely based from my personal life & expression. If you do not like what you see @ read, you are free to leave this blog.