Khamis, 29 Disember 2011

Post warded jaundice...

sambung cerita jaundice Aisy...

Keluar wad on 12th Dec 2011 dgn bacaan AOB 13.3. Hospital kekurangan katil sebab tu bwh 14 dia dah bagi keluar.Masa E-ein dulu , bacaan 10 baru leh discaj.

So..start berurut balik 13hb tu...peh..sedapnye berurut...ade org pakai kan bengkung, stokin, sikatkan rambut...best betul...

Pastu esoknya, misi dtg house visit, suspect Aisy masih ade jaundice...so dia refer ke klinik kesihatan Mengkibol...

Ni summary bacaan jaundis Aisy...selepas keluar ward.

14.12.11:
bacaan jaundice 12.5mg/dL(masa ni gi klinik tghari)

15.12.11:
turun ke 11.1 mg/dL(gi klinik 10 pagi)

16.12.11:
naik balik ke 13.0 mg/dL( gi klinik 12 thgari)
( memang masa ulang alik ke klinik tiap2 hari ni, aku dah pack baju siap2, mana tahu kot warded semula huhuhuhuhuhuu..bacaan utk masuk ward ialah 15.7mg/dL)

17.12.11:
turun ke 9.7 mg/dL(gi klinik 8 pagi)..alhamdulillah, misi kata tak yah gi cek sbb dah turun bwh 10 dah.....
hehehe, E-ein ikut gi klinik masa ni.Masa misi cucuk kaki Aisy, Aisy ape lagi melalak2 ler...E-ein ckp" ala sikit je...tak sakitlah,sikit aje"..hehehe bukan dia yang kena...pandai je dia ckp yeh hihi...makin petah dia sejak adik dia lahir skrg...


Kenapa aku letakkan masa ke klinik sekali? sebab cuba korg tgk,asal gi tghari je, bacaan jaundice Aisy tinggi....misi pun ade ckp jugak, suh pegi cek awl pagi sebab bila tghari, darah dah pekat sikit dan bacaan jadi tinggi.Memang pun, sebab asal tghari je, misi kat klinik susah sgt nak dptkan darah Aisy.Kalau yang pagi2 tu, senang je, nak dptkan darah dia masuk tiub kapilari tu.....

Efek jaundice kat Aisy, skrg kulit dia dah ok dah sejak bacaan bwh 10 tu..tapi mata dia still ada rona2 kuning sket..buat aku konfius je budak ni kuning lagi ke? Then misi yang buat house visit kat umah MIL ni semalam kata, memang kuning mata Aisy, amik masa sikit nak hilang sebab dia ada potensi prolonged jaundice tu ari...don't worry , lama2 hilang lah tu katanya.Lagipun Aisy aktif, menyusu kuat, takkan kuning lagi kot...baby yang jaundice biasanye tido je dan kurg aktif serta kurang menyusu....sebab dia asik tido...

Tiada ulasan:

REMINDER

This blog is a personal blog and solely based from my personal life & expression. If you do not like what you see @ read, you are free to leave this blog.