Sabtu, 7 Januari 2012

Jenis - jenis milk storage container utk menyimpan EBM


My EBM dalam beberapa bekas storage.Dari kanan:Bekas dadih, milk storage bottles(tgh) dan milk storage plastic.

Sharing is caring..aku share ape yang aku pernah guna dan sedang guna yeh....and with some guide kat mana nak beli container2 ni...

1.Milk storage bottles
Biasanye muat dlm 5 oz susu.

Advantage:
  • Mudah sebab penyimpanan dan feeding boleh dibuat sekali harung tak yah nak pindah2 bekas dah,cuma perlu thaw dan warmkan susu dlm botol guna air suam(jgn microwavekan atau guna boiled water.
  • Sukatan dah siap kat botol tu so kita tau jumlah auns susu tu dgn just tgk kat marking oz tu.siap ada kata2 motivasi lagi kalau beli yang MLO(Mom's precious punye tuh)
  • Yakin susu tak tumpah atau bekas pecah sebab bekas sgt kukuh dan BPA free lagi
  • Boleh dibeli di kedai -kedai bayi atau online je senang.
  • my friend kata, boleh guna sampai jahanam err...rosak hehehehe..maksud dia, kalau masih elok, still boleh guna..

Disadvantage:
  • Mahal dalam RM3.50 ke RM5.00 each(kalau beli sekotak, range dlm RM 52 utk 6 bottles -brand MLO, manakala RM36.90 utk 8 bottles kat Autumnz)
  • Botol perlu dibasuh dgn soapy water dan air panas sebelum diguna.
  • Take up space yang byk.


2.Milk storage plastic(with or without ziplock)

Advantage:
  • Murah (ikut brand), ada yang harga RM12.90 utk 25 keping plastik ni, ada yang harga RM36 utk 100 keping plastik ni.Yang tanpa ziploack lebih murah tapi tak presterilise & kena ikat pakai getah tempe tu haa....
  • sukatan dari 5 oz hingga 12 oz( ikut brand)
  • Mudah dibawa dalam beg pam susu sebab ringan
  • Pre-sterilise(bg jenis ziplock), terus koyakkan seal dia , isi susu dan ziplock kan.Tak yah nak basuh2 guna sabun n air panas dulu.
  • boleh didapati di kedai2 bayi atau online je...

Disadvantage:

  • So far aku rasa plastik ni the best....tapi(ada tapinya)korang kena thaw, warmkan susu guna air suam dan pindahkan susu dari bekas plastik ni ke botol susu utk feeding..agak leceh di situ....

Brand Autumnz


3.Bekas dadih

Advantage:

  • Sangat murah dlm 20sen-30 sen satu bekas
  • Mudah dibeli di mana2 kedai brg plastik
  • Senang nak susun and stack up dlm fridge.


Disadvantage:

  • Not all are BPA free( tapi guna utk simpan susu frozen kan so selamat as long tak guna utk simpan air panas, sebab air panas boleh mengkakis BPA tu dari bekasnye....)
  • Perlu dibasuh dgn sabun botol susu dan air suam.panas sebelum guna.
  • Perlu thaw dan warm kemudian transfer susu ke botol susu utk feeding kepada baby....
  • sekali ke dua kali guna je....err..aku tak yakin utk guna byk kali

*Ini bukan iklan utk produk di atas..just nak share info....byk lagi brand lain utk plastik storage & bottle storage tu..kat atas ni aku just named a few...klik gambar utk ke link kedai online tersebut...gambar2 produk adalah hakmilik kedai2 online tersebut yeh...


5 ulasan:

Ely Hasrul berkata...

baru beli brand fabulosmom yg jingle jungle tu.. dekat 40hengget = 12btl. ade diskaun time tu and beli plastik autumz dgn jingle jungle gak utk time dlm pantang nnti sbb pantang kt kampung, so nk pam simpan utk bwk blk sini aje. yg lain xbeli lagik, pam pon xdecide lagik nk beli yg mana (yg lama jgn tnya, anak baru pam baru hahahha)

tapi sami byk sgt MLO punye btk dulu 40btl lebih kot.. bleh guna lagik ke cat? walaupn elok disimpan tp dh sami pn dh nk masuk 4thn.. lama sungguh btl tuu.. ermmm dh la sami dulu mmg bli MLo & avent aje.. nk buang sayang nk guna cam hishh .. err cemana ek?

adianiez AIDA berkata...

tq for the info :)
i like :)


nota kaki : klik sini & jom join simple giveaway – hadiah voucher KFC yg best

Liza berkata...

Liza guna disposable bag lagi. Dlm proses mengumpul bottles. Slalau Liza pindahkan susu dr storage bag ke dlm botol susu, then baru panaskan.

Ameh Wahab berkata...

sy beli BPA free feeding bottle jenama Pureen yg saiz 5oz tu di Warehouse Sale Pureen...RM1 satu dia longgokkan sekali beli amik la 10botol...nak beli byk2 pun x muat fridge kena gune disposable bag tu jugak sebab makan ruang...kite mommies ni kena bijak la kn...hehehehe..kagum tgok EBM you...huhuhuhu...

Tanpa Nama berkata...

kan sekarang da ada cherub reusable plastic storage.. sama mcm autumz plastic tp REUSABLE.. safe space. cuci lepas gn then buka sikit letak dlm sterilizer.. bole gn selagi x koyak..

REMINDER

This blog is a personal blog and solely based from my personal life & expression. If you do not like what you see @ read, you are free to leave this blog.