Selasa, 3 Januari 2012

My Spectra

Bukan KIA Spectra yeh..nih Spectra 3 breastpump.Actually dulu masa lahirkan E-ein , aku zero terus pasal breastpumping nih.Pastu slowly baca blog2 ibu2 yang breastpumping, fully BF dan exclusively breast pumping/expressing.Masa E-ein, aku guna breast pump Heinz harga RM30.Berjasa juga sebab masa lepas pantang berjauhan dgn E-ein selama sebulan(MIL jaga) sebab tak jumpe pengasuh lagi.Penat mmg penat guna tgn tapi berbaloi kalau kita cukup rajin n berdisiplin.Tapi since E-ein dah diberi formula milk..lama kelamaan aku jadi malas..dan jugak tak tau langsung kewujudan breast pump letrik/battery operated nih..huhu..ketinggalan zaman betoi!

Kemudian, bila E-ein dah reject BF pada umur 5 bulan, aku try relaktasi...beli Medela Mini Electric yang rege dia RM400 ++ tahun 2009 tu...kesungguhan tu ada, tapi sebab maybe tak cukup ilmu dan sekali lagi tak disiplin, lepas 2-3 bulan, aku give up.Asik2 susu keluar dlm stgh oz je..huhuhu...

So time Aisy ni..nak kata berilmu sgt, tak lah sgt....tapi tak lah "zero" langsung..dan juga disertai semangat yang sedia ada...Aisy dah 27 hari today..dan is fully breastfeed on demand without diberi air lain hatta air masak pon!!!Tak tau lah sampai bila leh kekal mcm ni..sebab ade juga didesak beri air masak oleh ahli keluarga dgn alasan, takut kesan susu/milk spot kat lidah tak hilang..hmmmmm.......

Doakan aku ye..aku berazam diulang BERAZAM NAK FULLY BREASTFEED AISY walaupun dah naik keje nanti...kena brief pengasuh lah nanti cara nak thaw EBM..aku akan thaw siap2 dari rumah, tinggal dia nak hangatkan dlm gelas berisi air hangat/suam je...tak susah kan....Azam aku ni berperingkat2...

Peringkat 1: nak fully BF hingga 6 bulan
Peringkat 2: nak continue BF until 1 year
Peringkat 3: nak continue lagi hingga 2 years...

Kenapa berperingkat?Kalau terus aim 2 tahun , kalau tak tercapai takut diri sendiri frust.....and aku menulis just for sharing...bukan nak tunjuk pandai pun sebab this will be my new experience also....masa E-ein sampai 5 bulan je itupun campur ( siang FM, mlm BF)...ok kat bwh ni nak share some pictures....

My beloved Spectra 3...price RM599(dah harga offer dah ni)..siap beg, storage bottles,ice packs and cooling bag.Ada yang kata ade siri Spectra yang lagi baru tapi aku try yang ni as starter and so far I LOVE IT!!Gambar ihsan Momslittleones.com


First day perah (hari kedua lahirkan Aisy)

2nd day perahan

Kat hospital masa warded due to jaundice**Tumpang fridge kat dapur ward tehehehe...sbb tu mcm2 isi dlm ni...tapi kalau fridge rumah lagi haru ada ayam ikan ice cream dll hihi


Sambung pumping di rumah..dan pumping dan pumping lagi..dan lagi...satu sesi pumping aku peruntukkan dlm 15-20 minit per breast

To all breast pumping mommies out there, jgn risau kalau susu keluar 1 oz sekali pun..keep on pumping....yang penting konsisten!Remember teori "demand & supply", makin byk demand ( susu diperah/susu keluar) , makin byk supply susu akan dihasilkan oleh your mammary gland!Later aku akan menulis tentang jenis2 breast pumping yeah...ada utk occasional feeding, utk exclusive feeding dan juga for working mommies...aku dapat knowledge dari buku kecik ni..kecik tapi besar dan byk gunanya info dalam nih!* Note: dan jugak melalui info2 yang aku baca online from other mommies experience & knowledge....




Link

3 ulasan:

e.l.i.s.s.m.i.e berkata...

eliss pun nak kuat semangat jugak kalo dpt baby lagi nanti. Insya Allah.walaupun berjaya bf nuha sampai 2 tahun 3 bulan tapi campur susu formula jugak .

Liza berkata...

Smlm liza stress giler sbb pam susu dpt 2oz ja.dahla nk p klinik lama tinggal azfar kt mom. stok susu kt kl.. huhu.. nasib gak azfar tido lama... ni tgh cuba minum horlicks byk2. hehe..

Ummi Ummair berkata...

good luck catlina!
jgn terpedaya dengan desakan2 tu semua..saya dulu pn mcm tu jgk. tp klau nk berjaya, kita kna jadi seorang ibu yg 'pekak' dan 'buta' dalam bab ni..
;)

REMINDER

This blog is a personal blog and solely based from my personal life & expression. If you do not like what you see @ read, you are free to leave this blog.