Selasa, 7 Februari 2012

Cara - cara nak sediakan EBM for feeding tanpa guna warmer

Just for sharing..buat masa ni aku guna cara ni...belum beli warmer lagi..mungkin nak beli jugak utk bagi babysitter guna utk warmkan EBM Aisy...tapi selagi aku cuti ni, ni lah cara yang mudah utk warmkan frozen EBM :)...credit to my friend Nurul Ain yang byk guide aku ttg step2nya(sebelum aku kenal KIM..ape tu KIM? scroll bawah lagi yea heh..)...

1.ambil beberapa botol /bekas yang berisi frozen EBM ikut keperluan dari tempat sejuk beku dan pindahkan ke chiller/bhgn bawah peti sejuk pada
malam sebelum nak digunakan
.
contoh: katakan Aisy minum 4-5 oz per one feeding, 2x sehari (waktu siang) so aku turunkan dlm 2 botol.(abaikan jajan2 E-ein tu hihi)



2.esok pagi, EBM tu akan thaw(cair) sendiri dan akan jadi chilled EBM.chilled EBM..EBM lepas beberapa ketika memang akan jadi dua lapisan(atas lemak, bawah air), just shake gently utk satukan kedua2 lapisan tu..jgn goncang kuat, takut partikel susu rosak

3.ambil ikut keperluan satu feeding(contoh: 1 bekas ada 5 oz) dan transfer ke feeding bottle/botol susu.



4.isi satu mangkuk kecil dengan air suam2 hangat(jangan panas mendidih) dan masukkan botol tadi ke dalam mangkuk tu.Insya Allah dlm 20-30 minit susu tu akan jadi suam ikut suhu air tu.Biasanye aku sediakan susu ni sebelum Aisy bgn tido..agak2 dia dah tido dalam 2 jam , aku ready kan susu dia.....sebab biasanya time siang, dia leh tido 3 jam terus menerus...5.ready to be served! :) yummy yum yum

*gambar lama, ade kurap susu kat pipi Aisy..huhu...gambar 2 minggu lepas ni..

*notes:
- jangan sesekali panaskan EBM guna microwave ( pemanasan tak sekata, mulut baby boleh melecur & zat dlm susu boleh hilang)
- baki EBM yang baby dah minum, lepas sejam sila discard..jgn simpan melebihi satu jam selepas diwarmkan.
- chilled EBM ( yang di thaw tadi) cuma boleh simpan selama 24 jam sahaja, lepas tu kena buang/discard....
- turutan penggunaan frozen EBM :First In, First Out( FIFO) - istilah yang aku belajar kat FB Kump. Ibu Menyusukan (KIM) :)

Sharing is caring...

6 ulasan:

*∽ IZAN ∽* berkata...

waaa...penuhnyerrr!!! saya pun tingkat atas freezer atas dah penuh.. dah stop pump dah sbb tak de tempat nak simpan uhuhuhu

Nur-nba berkata...

Tq for the info.. Memang tak tahu tentang ni..

e.l.i.s.s.m.i.e berkata...

begitu caranya yer. eliss x pernah bekukan fm.lepas ni boleh la buat utk baby akan datang.Insya Allah

FIFO pun digunakan dlm istilah programming ;p

CatlinaFly berkata...

izan: eh jgn stop pam..nanti kurang susu kalau stop pam...melainkan kalau baby izan direct nyusu 24 jam :)..maybe izan leh perah n simpan chill...chilled ebm tahan 3-5 hari..

CatlinaFly berkata...

nur: sharing is caring :)

CatlinaFly berkata...

ellismie : ;) oh rupanye istilah tu dtg dari situ lah kot

REMINDER

This blog is a personal blog and solely based from my personal life & expression. If you do not like what you see @ read, you are free to leave this blog.