Khamis, 16 Februari 2012

Kurap susu

Dah lama berlaku (last month eceh bukan last year pasti nye)..Aisy pun tergaru2,and mesti gosok2 muka, lagi la tersebar kurap susunya.....yang paling ketara pipi belah kanan sgt2 kasar dan kemerahan dek kurap susu ni(sebab Aisy prefer cik B kiri aku so, pipi kanan dia yang byk kena..)..maklumlaaa susu ibu ni kan sgt2 nutritious sebab tu kulat pun sukeee hihihi ade keee?Aku beli krim antifungal (Zaricort) kat farmasi..pakai sekali sehari je (sapu nipis2..jgn lah buat mcm tepung gomak kan...kulit baby kan sensitif) sampai seminggu, pastu dah baik dah...

masa kena kurap susu

masa dah sembuh sepenuhnya(pipi dah licin uolsss..)

Tapi kena jaga2 dan selalu lap mulut/dagu & pipi lepas BF /menyusu dgn saputgn yang dibasahkan sikit utk mengelak kurap susu ni berulang....


3 ulasan:

Neeza.Areef berkata...

yes..ttiap kali ps nyusu mmg kna lap ngn tola basah insyaAllah..x jd kurap susu tu..

Nad @ MamaZakwan berkata...

mak mertua kasi petua
pas nyusukan, lap kan dgn airliur maknye kt tmpt ruam tu

e.l.i.s.s.m.i.e berkata...

dulu ingatkan my nuha kurap susu jugak, sekali jumpa pakar dia eczema..alahai.

REMINDER

This blog is a personal blog and solely based from my personal life & expression. If you do not like what you see @ read, you are free to leave this blog.