Sabtu, 18 Februari 2012

Memahami kehendak bayi untuk menyusu

Tanda - tanda bayi ingin menyusu

  1. merengek-rengek dengan suara yang perlahan.
  2. rooting reflex ( bayi mencari dan memalingkan muka apabila bibir dan pipi diusap)
  3. pergerakan bola mata di bawah kelopak mata yang tertutup.
  4. membuka mulut, menjelirkan lidah dan memusingkan kepala ke arah payu dara.
  5. menggerak2kan tangan dan kaki.
  6. membawa tgn ke mulut dan menghisap jari / kain/ apa shj yang menyentuh mulutnya ( sucking reflex)

Tahukah anda bhw kita tidak boleh menunggu sehingga bayi menangis utk diberi menyusu?Tangisan yang kuat merupakan tanda terakhir bayi mahu menyusu(setelah tanada2 di atas tidak dipedulikan oleh ibu/pengasuh).Bayi yang menangis ini akan meronta2 jika disusukan ketika menangis, dan perlu ditenangkan sebelum disusukan.

Sesetengah bayi pula agak tenang dan menunggu untuk disusui.Ada bayi yang akan kembali tidur sekiranya isyarat2 di atas tidak dipedulikan ibu/pengasuh.Maka, bayi akan kurang menyusu dan kenaikan berat badan akan terganggu.

Info di atas diadaptasi dari:

Susu Ibu: Titisan Mutiara Bonda(Nazirah Johar & Zaharah Sulaiman), page 68-69.

This happens to Aisy..Aisy ni baby agak tenang dan tak byk ragam(berbanding E-ein dulu..oh my..I got to stop comparing them babies!hihi..tapi E-ein dulu ade problem eczema tu yang susah giler nak tido!)...aku yang kena kejut dia if dia tido melebihi 3 jam utk aku menyusukan dia..aku lak yang risau kalo dia tido lama2..takut dia lapar.Biasanya petunjuk dia lapar/haus time tido ialah, aku tgk mulut dia berbuih2/air liur meleleh, time nilah aku kejutkan dia....cara aku kejutkan dia, bukak seluar dia & salin diaper dia sambil ckp2 dgn dia...biasanye dia bgn dgn cara gini..so mommies..if baby anda yang masih kecil ni tido lama,lebih 3-4 jam, sila kejutkan utk menyusu ye....bukannye kite lak yang seronok tido sebab baby tido lama!heh...

Dapat kebolehan baru 2-3 hari ni...time lapar je dia hisap jari!:)

3 ulasan:

Nad @ MamaZakwan berkata...

sama ngan nayli :)
lapar je, isap sarung tangan
sampai basah2! :)

Liza berkata...

Azfar isap sarung tgn. Siap nyonyot penuh emosi sampai basah sarung :)

transformed housewife berkata...

setiap anak lain2 perangai. meme tokleh elok pasal nok compare tu.

REMINDER

This blog is a personal blog and solely based from my personal life & expression. If you do not like what you see @ read, you are free to leave this blog.