Jumaat, 2 Mac 2012

Bahasa E-ein

E-ein start dapat adik last year automatik jadi petah berckp..memang seronok berbual dgn dia....ada yang dia sebut telus, tapi byk yang pelat .. yang selalu paham ckp dia, aku dgn auntie dia hihi...jom tgk kamus bahasa E-ein

ti yah : sekolah
cigu : cikgu ( abah dia kan cikgu)
nyanuk : nyamuk
dacuh tangan : basuh tangan
tayen : kain
kintut : kentut (hehehehe)
yak : berak
yoti tana : roti canai
ayam goyeng : ayam goreng
ai yim : aiskrim
air citak : air kotak
ti yeh : boleh
tak yeh : tak boleh
kidai : kedai
etok - etok : epok-epok /karipap
air yo : air soya(dlm kotak)
tirap : sirap
oyen : oren
umpat : empat
milan : sembilan
yuh : sepuluh ( nombor2 lain dia tak pelat)
titol : pistol ( pistol air dia selalu main masa mandi) atau botol ( botol susu)
tijun : belon
ticu : susu
adik citak : adik botak(dulu kan aisy botak pas cukur hehehe)


Sekian ni je yang aku ingat skrg ni....Actually bila dia pelat ni kami selalu betulkan dia, kadang2 dia ingat cara nka sebut kdg2 dia nak cepat dia sebut pelat...cdg nye aku nak masukkan E-ein ke tadika next year kot, tggu dia 4 tahun ;)...

Tiada ulasan:

REMINDER

This blog is a personal blog and solely based from my personal life & expression. If you do not like what you see @ read, you are free to leave this blog.