Khamis, 19 April 2012

Sebab saya orang Kelantam?

Heheheh bukan typo tajuk di atas tu ye...kalo org kelantan nak kecek luar, kelate jadi kelantam! :) ku selalu bergurau dgn kwn2 "saya dari Kelantam"..no heart feelings yea..aku oghe kelate jugops...pure lagi since both ma & abah oghe kelate ye...tapi kalo urusan keje, aku tok kecek Kelate, dlm meeting ke hape ke...rasa mcm tak profesional puloks..oppsss...

Tajuk berkenaan berhubung dgn sembang2 dgn my hubby..lama dah...my hubby ckp "awk suke berbisnes sebab awk org Kelantan..."

Pastu aku ckp" eh..ye ke..tak perasan pulak..."

My hubby said " kat Kelantan kan peniaga2 dia hampir 90% wanita ..tgk jelah kat pasar siti khadijah tu :) "......

Aku" oh ye tak ye jugak..tak terpikir lak sy ..."hehehehe...ade kebenarannye kot....


Err...jom kita tgk rentetan asal usul minat aku dlm bisnes kecil2an nih...


1.Sekolah rendah
Masa darjah 4, my mama selalu buat jeruk pelam..ade pokok pelam dekat dgn rumah..then, byk lah pulak jeruknye..sedap tau, mama buat jeruk, tak pakai pewarna or perisa tiruan..cuma air masak dan gula je, potong2 buah pelam muda, pastu perap beberapa hari, jadilah jeruk.Then aku suggest bwk ke sekolah dan jual kat kawan2.....20sen je sepeket tapi cukup buat me happy..my mama kasi duit tu utk aku simpan dlm tabung hehehehehe...

2.Sekolah menengah
xde ape2 aktiviti jual menjual masa ni hihihi

3.Masuk U
Masa tahun pertama dan tahun 3..aku dan kwn2 berpakat jual tshirt berlogokan UPM.....gigih berkunjung pintu ke pin tu hostel tu gi cari pembeli....boleh kata lepas gak lah duit belanja semster tu..kurang mintak duit pada famili hihihi....tahun ke5, aku buat bisnes tshirt sendiri..tapi tshirt fakulti je..dgn design dari Cg Fly(masa tu belum cikgu lagi, belum tunang or kawen lagi pon..hehehe)..lepas duit belanja satu sem tau! :)

4.Sejak jadi ibu (tahun 2009/10 dan sekarang)

http://kedaigambarkami.blogspot.com
Blog asal KedaiGambarKami...cheesy name huh? tapi catchy hihi...bermula dgn produk2 blog banner design and logo dan juga photobook, pastu baru full pledged ke fotografi... bermula sebagai hobi...amik gmbr E-ein, gmbr kawan2, gambar Oni n Chibi...hihih....itu pun setelah hobi kami diambil perhatian oleh seorang rakan Cg Fly yang juga seorang mak andam...ingat lagi first job kitorang, bulan Jun 2010...pastu terus ke hadapan, tak toleh belakang lagi hihihi.... dan juga website KedaiGambarKami dibuka pada tahun 2011 www.kedaigambarkami.com ...

5.Catwalk Moms N Bebe Shop ....
Ahah....ni "anak terbaru " aku...jemput2 like yeh..menjual barangan bayi dan keperluan ibu menyusukan.. :) err..persediaan menjadi WAHM ke? Wallahualam....cita2 tu ade...sejak lahirkan Aisy , dlm hati melonjak2 nak jadi WAHM....tapi..lama lagi kot.leh tercapai...entah 5-10 tahun lagi wahahahai!...baru je bermula seminggu....klik je gmbr di bawah yeh ... bukan bermakna aku lupekan KedaiGambarKami, tak...KGK masih on...yang ni side business je.....tapi klo berkembang jadi full bloom ape salahnye..amin!


Antara produk yang ada sekarang....:)
Nursing bra, breast milk storage plastic & bottles, baby/kids clothes & shoes...:)

jemput2 jengah & like...TQ in advance!!



6 ulasan:

mama maman aka yana berkata...

mama ore kelate pure jugak tp tak reti meniaga.. kalu try pun habis modal dr untung.. hahaha

yatie chomeyl berkata...

hidup kelate kito..takbir! eheh

adda syuhada berkata...

ooo...klate jgk rupanya..igt sy lgi x yg dok borak kt KIM tu..ahakss...

CatlinaFly berkata...

mama maman: mula2 meniaga mmg cam tu dear..bukan terus balik modal..mkn amsa gak setahun dua..klo modal besar lah..hehehe kena pandai cari supplier hehehe

CatlinaFly berkata...

yatiey: hihihi gomo kelate gomo ko? kih kih

CatlinaFly berkata...

adda: ingat2 :) nanti sy gi blog awk

REMINDER

This blog is a personal blog and solely based from my personal life & expression. If you do not like what you see @ read, you are free to leave this blog.