Khamis, 10 Mei 2012

Nursing strikes

Just nak share, beberapa hari yang lepas, Aisy mengalami nursing strikes.Dia merengek2 nak susu tapi bila aku sua kan susu, ditolak2 dia, malah makin dia meraung.Ape2 pun fasa nursing strikes dah berlalu...cuma mujur aku tak panik mcm masa E-ein dulu...dlm umur 5 bulan terus wean dari BF..bila etrjadi kat Aisy, baru aku duk mencedok2 ilmu, rupanye na,anye nursing strikes......memang nursing strikes ni kalau ibu2 tak paham, akan anggap anak nak cerai susu , padahal ade byk lagi faktor menyebabkan nursing strikes.Nursing strikes juga antara faktor yang boleh menggagalkan penyusuan susu ibu....jom baca tentang nursing strikes kat bawah...aku translate dari sini: http://www.breastfeedingbasics.com/articles/nursing-strike



********************************

Penolakan penyusuan langsung oleh bayi biasanya berlaku pada umur 3 - 8 bulan.Ianya dipanggil NURSING STRIKE(sy beri singkatan NS) . Jika bayi itu hendak bercerai susu, ia akan mengurangkan jumlah penyusuan dgn sendiri secara beransur2 dan tidak akan mengamuk ketika disusukan. Bayi boleh dianggap hendak bercerai susu jika dia menunjukkan tanda2 penolakan telah berumur 9 bulan hingga 12 bulan ke atas(umur di mana, bayi sudah mulai makan solid food).

Nursing strikes biasanya mengambil masa beberapa hari, tetapi ada kes hingga berminggu2.Agak sukar menemtukan punca sebenar nursing strikes dan selalunya, ia akan berlalu sendiri tanpa diketahui puncanya. Ramai ibu - ibu yang mengalah ketika nursing strike dan akan menyapih/menceraikan anak dari susu terutama jika bayi mereka telah berusia 6 bulan ke atas. Sebenarnya, bayi yang mengalami nursing strikes masih mahu menyusu secara langsung tetapi ia tidak boleh memberitahu anda apa yang tidak kena semasa penyusuan . Bayi yang mengalami NS, masih boleh dipujuk meneruskan direct feeding(df) tetapi ibu itu sendiri hendaklah bersabar dan berusaha serta tidak putus asa.

NS kadangkala boleh membuatkan ibu, bayi, ayah dan adik beradik lain menjadi stress apabila ia berlaku. Bayi boleh menjadi tidak gembira, sentiasa meragam dan sukar dipujuk walaupun tiada masalah kembung dll. Nursing strikes are frustrating and upsetting for everyone involved – mother, baby, dad, and siblings are all affected.Bagi ibu pula, akan mudah berasa sedih kerana NS boleh disalah erti sebagai bayi mahu berhenti df/menyusu.

Ibu jugak boleh mengalami masalah ketara jika bayi mengalami NS.Sesetengah bayi menolak df buat sementara waktu/beberapa hari dan si ibu mungkin perlu memberi ebm dalam botol kpd bayi.Oleh itu, ibu perlu memerah/pam susu dlm kekerapan yang sama dgn kekerapan bayi menyusu. Jika tidak, si ibu boleh mengalami masalah salur susu tersumbat(plugged ducts dan mastitis.
Pemerahan susu juga perlu selain dari mengumpul stok ebm buat bayi, ia juga sebagai supply maintenance apabila bayi kembali df dgn si ibu.

Semasa NS, jika boleh, elakkan memberi botol.EBM boleh diberi melalui sudu, picagari ataupun bekas kecil, SNS dan finger feeding system. Jika perlu memberi botol juga, pastikan puting yang digunakan menyerupai puting ibu suapa bayi mudah kembali df.

Punca - punca nursing stikes(NS):
  • Mastitis. Suppy susu ibu boleh berkurangan selepas demam/jangkitan dan kandungan sodiun/garam dalam badan boleh meningkat, menjadikan susu ibu sedikit masin.
  • Teething. Sesetengah bayi yang sedang tumbub gigi, mahu df dgn lebih kerap, tetapi sesetengah bayi, tidak mahu menyusu langsung.
  • Masalah kesihatan. Jika bayi menglamai hidung tersumbat, yis infection(thrush)sakit tekak atau sakit telinga, ia juga boleh mengganggu penyusuan. Jika masalah jangkita telinga yang menjadi punca, cuba menyusukan anak sambil bayi dlm keadaan duduk atau dlm posisi football.Jika hidung trsumbat dan juga ke sthrush,  dptkan rwtn dari klinik.Bayi yang sedang sakit juga lebih mudah menerima botol ketika ini kerana mekanisma menghisap puting botol lebioh mudah berbanding puting ibu.Jangan kecewa jika ibu2 sedang mengalami situasi ini.
  • Reaction to stress. Punca reaksi terhadap stress antaranya:
  1.  Diganggu oleh adik beradik lain ketika menyusu
  2. berpindah tempat baru
  3. terperanjat oleh ibu overreacted apabila digigit ketika menyusu
  4. stress ibu( masalah tempat kerja, masalah keluarga, kesedihan melampau) 
  5. ibu telah lama berjauhan dari bayi(atas urusan kerja dll)
  • Low milk supply. Disebabkan kesibukan/kurang mengepam atau si ibu jatuh sakit.
  • Slow milk let down reflect( menyebabkan bayi tidak sabar apabila menyusu)- jika boleh, stimulate nipple sebelum df supaya milk letdown reflect(LDR) lebih cepat
  • A change in the taste of the milk. Si ibu menyapu krim/perfume/bedak /sabun pada badan yang menyebabkan bau bdn ibu berubah.Penmakanan ibu juga boleh mempengaruhi bau susu ibu.
So setelah diriki2, rupanye, salah aku jugak...

1. aisy mula menggigit bilamenyusu skrg ni/mengetap mcm ketam wpun belum ada gigi .Reaksi aku biasanye aku terkejut n terjerit smpi cg fly pun ckp aku over hehehehe..sakit lah, serius..bukan aku over...tapi rupanye ni salah satu punca Aisy mogok nursing hihihi..terperanjat dgr mama jerit rupanye..
.
2.mmg ade tukar sabun mandi baru2 ni...deodoran pun ade tukar, kes main capai je masa kat supermarket..biasa pakai nivea, pastu main capai je yg garnier, sebab nak cepat...so bau bdn dah berubah tu yang Aisy mogok gak tu...

3.slow milk let down- memang jugak pun sebab last week akud emam n migrain 2 hari so let down reflect aku mcm lembab sikit .,.huhuhu..skrg after buat PP(power pumping baru ok sikit, dah laju sikit lah hihi, later me story ttg PP yeah..)

Ok yang kat bawah ni pulak, cara mengatasi nursing strikes, malas dah nak translate hihihi:

Tips for surviving a strike to nurse again:
  • Don’t force it. Offer the breast OFTEN but don’t try to force baby to nurse if he doesn’t want to. Remain cheerful. Say “Ok, we’ll nurse later then.”
  • Do NOT offer any bottles or artificial nipples!!!! This is VERY important. If you want to offer some water or EBM, do so only in a sippy cup.  By keeping nursing as the only means by which they can meet their sucking needs, it will help to draw them back to nursing.
  • Offer the breast when baby is sleepy or even asleep. Sometimes “unconsciousness” allows them to forget why they refused to nurse.
  • If baby likes baths, get in with him and offer to nurse in the bath. Often times a change of pace/place will encourage a baby back to the breast.
  • DO NOT REPLACE NURSINGS WITH SOLIDS OR ABM (formula). He will not starve and he will not dehydrate in the few hours to couple of days it takes to break a strike. If you replace his nursings with other things, he has no motivation to return to the breast. He must grasp the message that his needs MUST be met at the breast. Your supply will not be irreparably compromised in the time it takes to break a strike, but you must commit to break it if you want to emerge on the other side nursing.
  • Sling him. If you don’t have a sling at least carry him often. Keep him close to you and close to your breasts. Try to sing to him to keep him calm and comfortable. Try walking with him in your arms/sling and nursing him while walking.
  • If your baby’s nose is stuffy, use a few drops of breastmilk in the nose prior to nursing. It will help to clear out the congestions by loosening it as well as provide some of the wonderful antibacterial qualities in breastmilk to fend off a sinus infection. A baby that is stuffy feels like they are being suffocated when they attempt to nurse. Alleviating that feeling that they will smother will help them latch on with less fear.
  • If you suspect teething is the cause for the strike, you may want to consider a pain reliever. Acetaminophen or Ibuprofen  (for babies older than six months) or a combination of the two in alteration may give enough pain relief that baby can latch on. There are other ways to get some pain relief, like putting a wet washcloth in the frig or freezer and giving to baby to suck on prior to attempting to latch. Some babies like their gums rubbed. Experiment and find a way to give some relief
  • Try other positions. Avoid the usual “nursing chair” because if he’s upset, he’ll associate you sitting in that chair with whatever’s hurting/uncomfortable about nursing.
  • Remember that a striking baby is no happier about the situation than you are. They want to nurse but for some reason can’t or won’t.
  • Try not to worry. This is HARD!!! You can feel rejected, hurt, scared, and confused. It’s normal. But remember – he’s uncomfortable – he’s not rejecting you. If you help him he will return to the breast. He wants you to help him through this. You must be more stubborn than he is.
  • This is not weaning. It helps to remember that. Weaning is a slow and gradual cessation of nursing. A strike is sudden and abrupt. He needs your help to return to the breast. He wants to, he just needs a lot of reassurance that it’s ok. It’s your job as a mother to know that it’s too early for him to wean and is in the best interest of his health and emotional welfare to return to nursing.
  • You may need to pump to keep yourself comfortable if baby won’t nurse at all. If you do, that’s ok. Just pump and store your milk, or hand express it if you don’t have a pump. You can offer it to him in a sippy cup or freeze it for an emergency stash. This will also help if you’re concerned about supply. But you’ll need to take care of yourself so you don’t get engorged and end up with plugged ducts or mastitis. Take ibuprofen or acetaminophen for any discomfort and don’t forget to keep drinking your water.
  • Try to nap/sleep with baby. A strike is an exhausting time for you and baby and you need to be well rested physically and emotionally to get through it.
Sumber: http://drjaygordon.com/breastfeeding/nursing-strikes.html

Sekian....

11 ulasan:

Nad @ MamaZakwan berkata...

wa...!!! sangat berguna info ni!
saya pun baru tau
nak tau tak, sbnrnye skrg ni saya mengalami masalah nursing strikes ni jugak
baby nayli takmo menyusu..kengkdang ada gak rase sedih
(dlm ati, mula la pk2 yg bukan2..cam baby nayli nmpk seswatu ke apa ke..)

penyelesaiannya
saya tetap susukan baby nyali tp sambil berjalan2 dalam umah ni
dah nampak cam die lena sket baru baringkan die...

ooo, serius saya baru tau pasal ni..
zakwan dulu penah gak gini
trus papanya ajak pi darussyifa' :)


thanks catlina! sgt2 berguna :)

Angah berkata...

Dah masuk hihi..lenkali kalau akak balik JB boleh singgah Kluang..

transformed housewife berkata...

tak ingatla kalau2 dulu pernah mengalami NS ni ke tak sbb yelah anak bongsu pun dah nak masuk 5 thn. Keno tgk baby yg dah nak lahir bila2 masa ni pulak.

Tanpa Nama berkata...

For these prime functions, you'll should pay back about $1799. Select these with the assistance of a chemical engineering professional. You can also watch movies that you've downloaded or
play one of many games that are available for the Mac
such as The Sims 3.

my blog post macbook air

Tanpa Nama berkata...

With the revolutionary Thunderbolt technology, you'll be able to achieve bi-directional channels with transfer speeds to peripherals like external hard drives and servers up to an amazing 10 Gbps--while also connecting to a Display - Port-compatible high-resolution display. However, there are a few advantages of having a VPN. Component Prices Are Falling: Unfortunately, computers aren't priced based
on the current market.

Here is my blog: macbook pro

Tanpa Nama berkata...

The device is certainly worth considering, even at the full retail price and with only a $200
discount on the contract, it might make sense to consider paying the full
retail. 1 is Samsungs replacement of the original galaxy tab
10. Business travel become less an adventure and more
an experience, this a 7 inch tablet which you can take it anywhere with
you.

Tanpa Nama berkata...

No lender or investor wants to sink their money into a business with no future.
The flexible screen technology that will soon be available to us will be the tool that finally turns users away from paper based publishing.
It's finally a pure Android experience in a tablet form.

Also visit my blog; nexus 7 tablet

Tanpa Nama berkata...

The Canon EOS 5D Mark II is $2,499 for body only or $3,299 with a 24'105mm lens. A Canon Powershot s60 software also comes either for Microsoft Windows operating software or for the Mac operating software, so this means whatever operating software you use, you can be sure that your Canon Powershot s60 digital camera will work great for you. The SX40 is the type of camera that can fill any photographer's needs because of
the features built into it.

My web page :: canon eos 6d

Tanpa Nama berkata...

One user reportedly says that this cover might have got smashed when the phone was ran over by a car,
but it did its job in protecting the phone. Although the official announcement for Samsung Galaxy S3 handset
will come in several months, every Android enthusiast is eager see the technical specifications of the Samsung's next flagship smartphone. Speedy shutter response times and also rush shot modes even help produce pro-quality pictures.

Also visit my web-site ... samsung s3

Tanpa Nama berkata...

These are regularly described as 2 din car DVD, or double
din DVD players and this designation references the
height of the component. Both the displays are easily among the best, with the i - Phone 4 marginally leading the way in terms of
display quality and the Galaxy S winning the size battle. 0,
has a 13-megapixel camera, and has a bunch of other features that will make consumers foam at the mouth.


Stop by my page: samsung s4

Tanpa Nama berkata...

Sales of the Kindle Fire are going better than expected.

1 is Samsungs replacement of the original Galaxy Tab 10.
It's just a minor annoyance, because the tablet can fit in one hand, and therefore always stay directed to the user.

Feel free to visit my site ... samsung galaxy tab

REMINDER

This blog is a personal blog and solely based from my personal life & expression. If you do not like what you see @ read, you are free to leave this blog.