Isnin, 11 Jun 2012

Nursing In Public(NIP)

Tertarik nak tulis tajuk yang sama lepas baca entry dari my mentor, kak Angah.Memang aku pun ada baca kat beberapa fb posting atau blog yang sentuh bab menyusukan anak di tempat awam(nursing in public-NIP).Dan ramai pula mata2 yang memandang serong seolah2 bila ibu tu NIP, mcm sengaja nak expose buah dada dia.

Hello???abis yang bukan ibu2, yang gadis2(err..gadis ke) belum kawin berpeleseran kat shopping mall ke, taman ke, jalan2 tu ke, pakai skirt mcm tak cukup kain, pakai tube ala berkemban nampak lurah, nampak yang mengkal2 tu takpe eh...bak kata kak Angah " aku dapat pahala susukan anak," yang duk expose kemengkalan sesaja tu dapat ape?Dan yang lagi best, ibu yang NIP jugak dipersalahkan!Biasanya org yang memandang jelik kpd ibu2 yang NIP ni, adalah org yg belum kawen, atau org yg dah kawen tapi takde pengalaman bf atau org yang dah kawen dah ada anak tapi dia tak breastfeed or tak support breastfeed wpun dia pernah bf sekejap(lepas tu kalah pada fm..aku akui rezeki Aisy belum tau lagi takat mana, tapi belajar dari pengalaman bersama E-ein, aku nak menyusukan selagi boleh, dan selama yang boleh!)

Ada lelaki yang kata, bila tgk seseorg ibu tu NIP walaupun menutup aurat, kulit dada ke perut ke langsung tak nampak., they still say, rasa ghairah or imagine yang bukan2 bila tgk ibu yang NIP.Kdg2 bukan sebab NIP je dia leh naik ghairah.Tgk kawan2 wanita yang simpan botol ebm dlm fridge office pun dia leh bygkan yg tidak2.Wah!bwk banyak2 bertaubat dan solat ye bang?Kalau smpi tgk botol susu pun leh bygkan breast, memang something is wrong with your brain, brader!Bykkan solat sunat, mintak ampun pd Allah, dan istighfar byk2. kalau dah otak kuning cenggini, nampak perempuan pakai purdah, tutup litup pun belum lepas dari mata nakal n otak kuning waklu tuh!Cuba bygkan kalau anda yg si lelaki gatal ni ternampak ibu yang NIP, cepat2 bygkan muka ibu anda menyusukan anda..pasti timbul rasa insaf dan mungkin rasa kagum di hati tu...bwk2 bersihkan hati yeh bang?
*kadang sedikit kesal bila culture/masyarakat kita always kaitkan buah dada as a sexual object semata2 instead if a food source,object of nurturing and warmth of babies!
**Menyusukan anak di tempat awam itu harus ye...sebab seseorg bayi itu takkan tau erti menunggu..dan2 tu jugak kalau dia lapar, mana leh tangguh2!Breastaurant open for 24hours a day!Anywhere, everywhere, anytime!

 NIP using SSC(soft structured carrier).Source:http://thegnomesmom.com/?p=270
 NIP with nursing cover.source:http://thegnomesmom.com/?p=270

Skrg ni dah byk nursing wear, dan lain2 accesories utk penyusuan cam nursing cover, sling, wrap, carrier yang boleh diguna utk cover ibu yang sedang NIP.Kalau terdesak, guna tuala good moring pun boleh!Ibu2 yang NIP, pastikan anda pegang tgn bayi anda or cover sikit bhgn muka bayi(tanpa bayi lemas lah) guna baju or tudung...kalau ibu tu dah biasa dan mahir utk NIP, org sebelah pun boelh tak perasan bayi tgh menyusu sebab nmpk mcm tgh tido!

 NIP with moby wrap.source:http://thegnomesmom.com/?p=270

Pengalaman NIP kali pertama dgn Aisy...masa \kat hospital bwk Aisy jumpe doktor sebab batuk tak sembuh2 after 2 weeks.Gambar ade dlm hp..malas nak amik memory card reader so aku cite jelah ek hehehe....

Yang ini pulak,oot(out of topic)sikit ye hihi....



aku mengepam susu dlm kete masa outstation tadi.Ye.Dlm kereta yang ada 2 org lelaki.Aku cover guna blazer.Memula rasa malu jugak tapi kang sakit lain pulak dtg kalau tak mengepam.Nak ajak berhenti mana2, semua dah penat n semua nak balik rumah dgn cepat tadi.Alhamdulillah lelaki2 yang dlm kereta dgn aku tadi sungguh sporting dan respect me as a bf mother ;).Bos aku pun ada tadi, dia seorg wanita, dia offer nak duk belakang dgn aku tadi so dia leh cover2 aku duk ngepam, tapi aku ckp takpe2, sy yakin sy boleh buat hihi...matlamat tidak menghalalkan cara, tetapi cara akan menghalalkan matlamat..janji tutup aurat!:)

6 ulasan:

*azni* berkata...

like this entry so much!betul yg awak ckp tu,baby takde nk tunggu2..bila lapar pasti menangis..sy pun selalu gak nip..cover gn tudung atau tuala..dan kadang2 hubby tlg cover dgn bdn dia..:)

Imaan09 berkata...

likeeeeee!! betul..betul..betul.. bila tgk org NIP..saya respect sgt2.. petuanya, kita kna buat muka confident..

Syigim berkata...

yay! i'm an NIP mom! it's a magical feeling tat only bf moms can understand...tp kalau i nmpk moms yg NIP, sometimes i look sbb i suka nk tk camne mom tu cover; guna nursing wear ape, or guna tudung je ke, or like me, sometimes cover ngan bdn besar my husband! hihi...

Liza berkata...

Liza tudung ngan tudung jer... Cat, susu liza dh kurang byk.. Happy dn bangga bila tgk momma2 len bf lg...

*∽ IZAN ∽* berkata...

same laaa... kalau nampak orng NIP pun nak tengok macam mana skill dia cover NIP tuh heheheh

Hunny Kitty berkata...

saya sokong NIP!

REMINDER

This blog is a personal blog and solely based from my personal life & expression. If you do not like what you see @ read, you are free to leave this blog.